Plutos veckobrev v.6

Hej alla familjer i Pluto!

Vi rivstartade veckan med Allaktivitetsdagen på måndagen, en dag när alla elever från Mellangården möts i tvärgrupper utifrån sina aktivitetsval. Allaktivitetsdagen återkommer varje läsår någon gång i februari. De flesta barn verkade nöjda och glada över sina val. Berätta gärna hemma vad du gjorde och vad du tyckte om din aktivitet.

  

Vi hade en jättefin dag med mycket fantasi, dans, rörelse och improvisation. Hela gruppen förvandlades t ex till en cirkus!

Vi använde fallskärmen och gjorde flera roliga och gruppstäkande övningar.
Sedan gick vi runt till fyra stationer:
Ballongbadminton/vanlig badminton
Blåspingis
Cirkus
Mini-redskapsbana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Ekvallen hade barnen möjlighet att ta skridskokörkort och ishjältekörkort.

 

Matematik

Vi har börjat med ett nytt kapitel i Mondoboken som kommer att handla om begreppen siffror och tal och om olika egenskaper hos tal som till exempel hur man kan dela upp tal och vad som menas med udda och jämna tal. Den här gången fick barnen lyssna till en berättelse kopplad till samtalsbilden På skolgården som finns i Mondoboken. Sedan funderade vi tillsammans kring olika frågor som till exempel, Vad är matematik i bilden? Vilka tal ser du? Vilket är det lägsta talet på hagen? Hur många barn ser du på skolgården? Sedan arbetade barnen med att leta efter hur många siffror från 0 – 9 de kunde hitta på bilden som de skrev i sin bok. Så här svarade några barn på frågan Vad är matematik i bilden?

I hopphagen – man ser siffrorna i rutorna, i ormen, siffrorna i klockan, där man kastar bollar, femman på tröjan.

  

Språk

Vi fortsätter vårt arbete med att identifiera bokstavsljud och den här veckan har vi provat att lägga till och dra ifrån olika bokstavsljud till ord.

Vilket nytt ord blir det om du sätter Ssss (ljuda) framför?

…ur

…kal

…tall

…lott

Vilket ord får du om du har ordet ägg och sätter Vvvv framför?

Några fler exempel:

f – öra

s – kratta

v – al

r – åtta

Försök hitta fler exempel tillsammans där hemma och prova gärna att ta bort det första bokstavsljudet från några ord till exempel, tand – and.

 

Plutokompis på blixtvisit

Vi har en kompis som mestadels bor i Frankrike under vårterminen men har varit här i Pluto denna vecka. Vi har fått höra om hur det är att gå i skola i Frankrike.

 

Lek och pyssel på fritids

Många barn fortsätter att sy färdigt sina bokstäver eller pärla pärlödlor under eftermiddagarna men det är också en hel del barn som just nu tycker det är mycket roligt att leka affär och restaurang. Det är lätt att se när affären är öppen eller stängd.

 

 

   

Information

Utvecklingssamtal
Nästa vecka och veckan därefter träffas vi på utvecklingssamtal och ni möter samma mentor som ni träffade i höstas på lära-känna-samtalet. Barnen är inte med under detta möte utan vi träffar endast er föräldrar/förälder under ett 30 minuters-samtal. Vi kommer att samtala om hur vi har lärt känna ditt barn utifrån dessa områden:

Normer och värden: Samspel i relationer med kompisar.

Kunskaper: Intresse och arbete för det vi gör i förskoleklassen, raster och fritids.

Ansvar och inflytande: Självständighet kring praktiska saker.

Välkomna!

 

Snart är det Sportlov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät.

Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 13/2.

Fritids har öppet kl. 7.30-17.00.

Mvh Fritids

Länk till sportlovsanmälan

Trevlig helg! Plutos pedagoger

Plutos veckobrev v.44

Hej alla Plutofamiljer!

Höstlovet på fritids har varit roligt, mysigt och spännande för oss som varit här. Vi har lekt, pysslat, klätt ut oss, krupit i spöktunnel, ätit trerätterslunch med halloweentema och tittat på film.

Här kommer några Plutokompisars upplevelser av veckan:

Igår hade vi halloweendisco och vi hade trerättersmat, efterrätten var fruktsallad med rosa grädde och svart karamellfärg.

Vi kröp i en tunnel, fyrorna vågade inte gå in för då var tunneln läskigare.

Vi har gjort fladdermöss och spindlar. Det var kul att krypa i tunneln men det var lite läskigt.

Vi fick göra dansstopp och äta salta pinnar och dricka saft.

Jag gjorde snöbollar ute.

Det snöade.

Vi fick fruktsallad till efterrätt.

Jag älskade den där grädden.

Det var ett disco, jag spelade gitarr på discot.

Jag blev nervös när jag skulle gå in i gympasalen när de hade gjort om den till en läskig gång.

Nästa vecka v. 45

På fredag är det sista gången för aktiviteterna i 12-grupperna och fredagen därpå åker hela Plutoklassen på teater till Gustavsberg. Fredagen därefter, 25/11, blir det nystart för aktivitetsgrupperna. Nix byter till teknik, Charon börjar med dramalek och Hydra startar sin simskola.

Händelser i november

16/11 Biblioteksbesök i Brunn

18/11 Musikteater i Gustavsberg

21/11 Balettföreställnig i Gustavsberg

25/11 Byte av aktiviteter, Nix/teknik, Charon/dramalek, Hydra/simskola

30/11 Biblioteksbesök i Brunn

Trevlig helg!

Maria Anna Malin

Plutos veckobrev v. 43

Hej alla Plutofamiljer!

I måndags firade vi FN-dagen, en dag som uppmärksammas på olika sätt runt om i världen, och på Lemshaga hade Uranuseleverna bjudit in oss till en samling i musikladan. Där berättade de om att alla barn i hela världen har en egen lag som heter Barnkonventionen och ur den läste några barn högt.

Sedan sjöng vi de sånger vi övat på förra veckan och Jonas, skolans musiklärare, kompade oss på gitarr. Några barn hade klätt sig i kläder från andra länder.

Sjung gärna sångerna för din familj. Texten till sångerna hittar du i länken.

sanger-till-fn-samling

Under veckan har vi sedan arbetat vidare med barnkonventionen och då med fokus på Barnets Rättigheter. Vi har samtalat, diskuterat och ritat bilder. Vad valde du att rita och berätta om?

img_2642

• Alla barn är viktiga och jag med.

• Alla barn har rätt till ett eget namn.

• Jag har rätt att vara med både mamma och pappa.

• Ingen får slå mig eller reta mig.

• Jag har rätt att få hjälp när jag inte mår bra.

• Jag har rätt att leka.

 • Jag har rätt att säga vad jag tycker.

 

img_2664  img_2659 img_2662

img_2658     img_2661     img_2663

 

Nya gårdsgränser

Det var en stor händelse när barnen fick större gårdsgränser i onsdags, gladkänslan var på topp hos alla kompisar när de nu fick uppleva allt det här som de längtat till. Tillsammans gick vi den nya gränsen och fick tips längs vägen på var och vad man kan leka, och så fick vi lite nya regler att förhålla oss till.

img_2634  img_2622

Vid hämtning eller lämning kanske barnen kan få möjlighet att visa de nya gränserna för er föräldrar? Titta på bilderna av gården tillsammans och berätta hur de nya gränserna är.

img_4256 img_4254 img_4252

Har du hittat någon extra rolig plats att leka på? Har du provat på någon ny lek? Kanske har du mött några nya kompisar från Neptunus och Uranus?

 

Natur

Den röda gruppen har tittat på vad som växer i naturrutan den här veckan. Vi valde faktiskt att stanna kvar i klassrummet den här gången eftersom vi skulle rita och skriva om det som finns i rutan och ute var det blött och regnigt. Vi projicerade upp ett nytaget foto från vår plats som vi tittade extra noga på och sedan arbetade barnen tillsammans i smågrupper med att rita och skriva vad de såg på bilden.

Vad upptäckte ni i din grupp?

img_2606 img_2607

Höstlov på fritids

På måndageftermiddag kommer det att finnas ett höstlovsschema här i mappen där ni kan läsa om hur dagarna kommer att se ut under veckan för de barn som är anmälda till höstlovsfritids. Malin, Anna och Maria arbetar hela lovet.

På måndag har skolans pedagoger studiedag och då är skolan stängd.

Vi önskar er alla ett trevligt höstlov!

Plutopedagogerna