Mars vecka 11

Hej alla favorit-Marsipaner!

 

Bra jobbat i veckan med So-prov, simtester, pitchar och väderinstrument med mycket mera. En av veckans höjdpunkter (eller?) var kanske långpromenaden hem från simningen som gav oss en snabblektion i alla väder som finns på 45 minuter. Bra kämpat alla!

 

Normer och värden

 

På mentorstiden har vi fortsatt arbetet ”Ännu bättre sammanhållning i Mars”, bland annat genom Hemliga kompisar. Den här veckan har vi även ägnat oss en hel del åt rastverksamheten. Eleverna har fyllt i en enkät om trivsel på rasten och vi har påbörjat samtal i grupper. Du som har barn som brukar spela fotboll på rasten har fått ett mail med vad den gruppen kommit fram till. De elever som brukar köra Princess har också pratat en del. Vi kommer fortsätta ha fokus på rastverksamheten kommande veckor.

 

 

Katitzi

 

Vi fortsätter läsa Katitzi och Lump-Nicke. Katarina Taikons självbiografiska berättelse utspelar sig i Tantolunden i början av 40-talet. Kommer du ihåg hur vi kunde lista ut att den utspelar sig under 40-talets första halva? När vi läser övar vi på att slå upp obekanta ord, sammanfatta de viktigaste händelserna och undersöka hur författaren använder språket.

Vi skriver av en dialog och undersöker på vilket sätt den visar hur karaktärerna är som personer.
Med hjälp av bokens bilder sammanfattar vi viktiga händelser.
Vi markerar obekanta ord när vi läser och tar reda på vad de betyder.

Retorikmatchen

 

Arbetet med att få fram de allra bästa talen till Retorikmatchen fortsätter. Den här veckan har ni i par skrivit pitchar som ni framfört för klassen. Vi har samlat bra saker ur alla tal och snart börjar det bli dags att skriva på det gemensamma ansökningstalet till Retorikmatchen. Jag är så imponerad över både era tal och er förmåga att se det positiva i allas arbete.

 

 

Väder och klimat

 

Det sista fysik-området för det här läsåret tuffar på. Detta är ett område ni redan arbetat med på SO:n och det märks. Fokus har de senaste två veckorna varit skillanden mellan väder och klimat, vad som styr klimatet, lågtryck och högtryck, vindar samt väderinstrument. Nästa vecka redovisar vi grupparbetena om ett väderinstrument samt fördjupar oss i växthuseffekten.

 

Jag skulle också vilja att vi hinner med en laboration som kräver pet-flaskor (olika storlekar fungerar). Ta gärna med ett par om du har hemma!

 

Instuderingsfrågor och svar till NO-provet den 31/3 finns i NO/tk-rummet på classroom.

 

Nästa vecka

 

Måndag: Grön sovmorgon till 9.30. Röd börjar 8.20 som vanligt.

Tisdag: Alla har (som vanligt) sovmorgon till 9.30.

Onsdag:

Torsdag: Läsläxa
Fredag: Matteläxa

 

Blänkare

 

NO-prov Väder och klimat 31/3

Lediga långfredag 2/4

Påsklov vecka 14

 

Trevlig helg!

/Catrin, Anna, Maria och Johanna

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.