Grön Flagg för hela slanten för eleverna i Mars

Vi är med i Grön Flagg! 

https://www.youtube.com/watch?v=64UV98rj9Fg

 

Att gå på en Grön Flagg-skola ska ge eleverna en känsla av att ta ansvar för sin framtid och en hållbar utveckling. Det ska utrusta eleverna med en kunskap, ett engagemang och en vilja att bidra till förändringar och möjligheter till att göra skillnad på riktigt. Elevernas handlingskompetens kan få ringar på vattnet och spridas vidare till den egna familjen och närsamhället. Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram med certifiering inom hållbar utveckling.  Kopplingar till läroplanen och de Globala målen i Grön Flagg-arbetet är direkt kopplat till läroplanen (Lgr 11). Det tydliggör hur arbetet kan bidra till elevernas utveckling, lärande, ansvar och inflytande.

 

 

Att vara en grön flagg-skola har många fördelar och gör att vi får ta del av många viktiga och roliga uppdrag. Den här gången har vi i Mars haft ett mindre projekt i några veckor för att på så sätt introducera ämnet om hållbar utveckling samt att påbörja en resa där vi ska försöka förändra och på vårt sätt påverka vår närmiljö. Vi vill helt enkelt hitta sätt, stora som små, där vi kan förbättra vår värld och bli lite lite mer miljömedvetna här där vi är just nu. 

 

  1. Det första vi gjorde var att göra en kartläggning och se hur det såg ut på just vår skola? Vilka utmaningar har vi och vad är vi bra på? Här kom vi fram till att vi är bra på att bl.a. slänga skräp i klassrummet i olika återvinningskärl, vi har tillgång till ett vegetarisk alternativ till lunch och vi tar bra hand om våra grönområden med alla träd och blommor m.m. De utmaningar vi kunde se handlade mycket om att minska vårt matsvinn, se till att det finns lekar där alla får vara med på under rasterna och att slänga skräp i papperskorgarna både ute och inne.
  2. Steg två i projektet handlade om att försöka påverka och förbättra vår närmiljö. Alla elever fick själva välja ett mindre projekt de ville vara med i. Elevinflytande är en viktig del i detta, för att skapa mening, där eleverna även får vara med och påverka HUR och VAD man jobbar med i skolan. Här valdes det för fullt och eleverna blev galet taggade och engagerade i projekten. Projekten handlade om allt från att se till att skolan får miljövänliga sop-påsar att slänga mat i (istället för plast), minska matsvinnet, se till att ha ett rast-leks schema där alla får vara med till att göra det fantastiskt kul att slänga skräp. För det är kul att slänga skräp:)
  3. Till sist avslutade vi projektet, på självaste “Hållbarhetsdagen”, med en utvärdering och en sammanställning. Här skulle eleverna beskriva och förklara sina projekt för både mig och sina kompisar. På den stora hållbarhetsdagen till ära serverade även skolmatsalen vegetarisk mat med en tillhörande grön kakbokus:) Även grönklädda varelser kunde ses vandra omkring i skolan:)

 

Här ser ni våra fina projekt: 

 

Projekt ”Minska matsvinnet i åk 5”. Gruppen har förberett en presentation till sina kompisar för att förklara hur vi i åk 5 kan minska vårt matsvinn. Tanken är att det vi slänger ska mätas för att uppmärksamma hur mycket vi slänger. Efter några dagar ska vi mäta igen för att se hur vi har förbättras oss. Om vi lyckas lovade gruppen klassen en överraskning. Nu blir man ju nyfiken deluxe!

 

Andra grupper siktade på att få oss alla att bli bättre på att slänga skräp i papperskorgen. Och visst blir det SÅ mycket roligare om det är roligt att kasta skräp.) Begreppet ”Nudging” var något eleverna tog inspiration av, vilket är något vi arbetat med redan i åk 4. Nudge är ett engelskt ord som på svenska kan översättas till att knuffa på någon för att få dennes uppmärksamhet att göra något bra för vår värld.Tanken med nudging är inte att tvinga någon att ändra sitt beteende. Det handlar inte om att tjata på någon att sluta röka, bli vegan eller börja cykla istället för att åka tunnelbana. Målet är istället att få folk att göra bättre val och välja ett alternativ framför något annat. Gärna på ett roligt och kreativt sätt och här genom att göra vackra fotspår som visar vägen till sopkorgen. 

 

  

 

 

 

En viktig del i hållbar utveckling är även raster & lekar där ALLA elever är välkomna att vara med i. Denna grupp arbetade fram ett rast-leks schema som gick ut på att det skulle finnas olika lekar, olika dagar. Lekarna röstades fram av klassen i ett klassråd. Lekarna som finns i dagsläget är: burken, vinken, tunnelkull ”catch the flag” m.m.

 

Även våra klass-återvinningar fick sig ett upplyft!

 

Sist, men definitivt inte minst, så kommer här ”Uppfinnar-Jocke-gruppens” bidrag. Syftet med denna grupps projekt var att uppfinna en skräpplockar-robot som har till uppgift att hitta och plocka skräp i naturen!