Jupiter v. 10

Den här veckan finns det så mycket att berätta och visa och vilka är inte bäst på att berätta det än våra härliga elever: 

 

 

Svenska 

På svenskan så håller vi på att skriva vår kapitelbok där det handlar om en tidsmaskin som krånglar när man ska åka tillbaka eller fram i tiden, vilket leder till att vi hamnar på olika historiska platser eller träffar historiska personer 

 So

Avslut Religion: 

Vi har nu gjort ett muntligt prov på religionen och är därmed klara med religionerna. Provet gick till så att det låg bilder på ett bord som man i en liten grupp skulle välja med rätt religion och säga varför man valde den regionen. 

 

Början Historia: 

På so så har vi börjat att prata om vikingarna och barnen får hitta fakta om vikingarnas kläder. Dom har sökt lite fakta på ipaden och fått ett papper av Åsa där dom kan skriver ner sin fakta och hitta fakta om vikingarnas kläder. Dom har också fått två papper med killnamn och två papper med tjejnamn. Näst vecka så ska vi göra en vikinga docka som vi ska ge ett vikinganamn till. 

  

Matte

På matten jobbar vi med desimaltall talföljder och storleksordning och på dagen lektion har vi arbetat med att omvandla bråk till decimaltal. Och om några veckor så kommer vi avsluta med ett prov. 

No 

Nu har vi börjat men Kemi vi jobbar nu men molekyler, kemikalier och atomer som på grekiska betyder odelbar eftersom det inte går att dela för det är det minsta ämnet som finns. För tre veckor sedan sen hade vi vår första lektion och då testade vi att hälla Mentos i Coca-Cola. När vi gjorde det så började det spruta och sen pratade vi om vad som hände och kom fram att det, blir en kemisk reaktion. 

Engelska 

På engelskan har vi jobbat med animal project. Då man ska skriva en text på engelska om ett djur som vi har valt och sedan redovisa i små grupper eller för hela klassen. Och så har vi också jobbat med att man skulle förklara för den som satt framför en vad den skulle rita på ett papper.

Musik

 På musiken har vi börjat jobba på en garageband låt, som vi får göra bakgrunds musik och text till som vi sen ska rappa och spela in.

 

Övrigt 

Sen har vi tittat på serien din hjärna där man får se hur känslor fungerar. Nu på gympan har vi börjat bollsport och ska filma in när vi gör en dans.

 

Detta rapporterades av: 

Jessie, Sigge och Svante

 

 

Vem var den där Ansgar som levde under vikingatiden? Vad har han tillfört historien? 

 

 

Fokus denna vecka: 

Då har vi kommit till ett av frökens favoriter, Historia och Vikingatiden.  (hm..har ni hört den förr kanske…Fröken tycks ha många favoriter:) 

Under resterande del av den här terminen kommer vi alltså att arbeta med Vikingatiden. Vi kommer dessutom göra det genom ett speciellt arbetssätt som kallas för “Storyline”. Storyline är ett arbetssätt och ett förhållningssätt till inlärning. Typiskt för storyline är att verksamheten koncentreras kring en berättelse som man skapar tillsammans. Under en storyline startar man i deltagarnas förförståelse som utmanas och bearbetas genom arbete i grupp, individuellt och i storgrupp. 

Berättelsen vi kommer att utgå ifrån på lektionerna handlar om vikingen “Ansgar” och hans olika livsöden. Eleverna kommer  i denna Storyline att får skapa en historisk miljö från 800-talet. De bygger upp landskap och diskuterar växter och djur som människor kan använda sig av. De skapar familjegrupper, redskap och kläder. Några kommer få åka på korståg och andra på handelsresor, men vem åker vart och varför? 

 

Vill ni läsa mer om vårt kommande tema så spana gärna in den lokala planeringen som finns här: 

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/vikingatiden/

 

 

 

Övrig information:

 

Hälsningar från Ayla, trä&metallslöjdsläraren: 

Under v.12 kommer trä- och metallslöjdslektionen vara utomhus, vi ska pröva våra grillspett som då är färdiga och dessutom pröva att tända eld. Kan vara bra att veta med tanke på kläder efter väder:) 

 

Föräldramöte 

Då har vi kommit in i terminen en aning och det är åter dags för ett föräldramöte. Vi vill välkomna er till ett digitalt föräldramöte onsdagen den 14 april. Länk kommer så småningom på schoolsoft. 

 

Våra “kurser” 

Vi har ju tidigare informerat er om det sociala läget i gruppen och att det finns en del att jobba på. För att sammanfatta läget något så handlar mycket om att kidsen behöver få konkreta tips och förhållningssätt gentemot varandra när det gäller att hantera några av våra starkaste känslor som kärlek och vänskap, men även om hur vi pratar med varandra och att vi alltid, alltid måste vara schyssta och respektfulla mot varandra. Med detta så kommer vi nu under mentorstiden fr.o.m nästa vecka att ha fyra olika kurser med temat: Kärlek, Vänskap, Känslor samt kommunikation & sociala medier. Kidsen får en kurs varje vecka på rullande schema. 

Vi startade dock redan denna vecka med ett filmklipp ur serien “Din hjärna”. Vill ni se detta högst intressanta klipp så finner ni länken här: 

https://www.svtplay.se/video/29761570/din-hjarna/din-hjarna-sasong-2-dina-kanslor?start=auto

 

 

 

Kommande datum och aktiviteter:  

 

v.14. Lov

 

V.15 Digitalt Föräldramöte:  Välkomna på Onsdag kl.18.00 Länk kommer på schoolsoft när det närmar sig. 

 

 

 

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Åsa  

 

,

En kommentar

Kommenteringen är stängd.