Jupiter v.4

Hej Jupiterister!

Nu har ytterligare en vecka efter jullovet passerat. Tänk vad fort veckorna går!

 

 

Varje dag jobbar vi på och vi lär oss nya saker och kunskaper hela tiden. Vi har även haft fina och kalla vinterdagar på det. Det är så härligt att se barnen komma in på lektionerna lite ros röda om kinderna. Just nu försöker vi även jobba på att kunna arbeta i grupp med andra klasskamrater som inte alltid är vår bästa vän. Vi pratar mycket om att det är en viktig sak att kunna och att ha med sig längre fram i livet. Dels för att vi är en klass. Vi är många i gruppen och vi behöver lära känna varandra mer. Hela livet kommer man inte kunna välja att jobba med sin bästa vän eller för den delen välja vilken arbetskamrat man vill ha. Därför behöver vi redan nu jobba på detta och lära oss.

Det är en rätt jobbig grej i början, men vi pratar ofta om att det även är viktigt att kunna det. För vissa är detta jobbigare än andra. Men som sagt vi övar på det och det blir ändå lite bättre för varje gång 🙂


Matte:

I matten har vi arbetat rätt hårt med subtraktion och att räkna subtraktion med olika metoder. Vi har bland annat lärt oss uppställning, utvecklad form och tilläggsmetoden. Med dessa tre har vi testat oss fram och försökt lära oss samt se vilken vi själva är bekvämast med att använda. Därefter har vi hunnit komma in lite på division och just nu gör vi allt för att lära oss det räknesättet. Övning ger färdighet och det är precis det vi jobbar med!

Här spelar vi ”dela lika”

En gång i veckan försöker vi ha lite problemlösning bara för att jobba mer med fritänkande och textuppgifter. Den här delen tycker många elever är väldigt jobbigt. Men vi gör vårt bästa, vi gör det långsamt och övar upp oss.

Matteprov: Information om matteprov kommer att komma längre fram. Men datumet för provet kommer vara fredagen v.8 innan sportlovet. Det kommer bli ett kortare matteprov med repetition av subtraktion och division. Efter sportlovet kommer gå in på geometri.

 

Info från syslöjdläraren:

Hej Jupiter.

Nu är det dags att byta slöjdart för er. Ni som har haft textil under höstterminen skall ha träslöjd och tvärt om för er andra. Alltså från och v. 5 byter vi.

Jag vill passa på och tacka de jupitergrupper jag har haft för en trevlig termin. Vi har hunnit lära oss en massa. 

På utvärderingen ni skrev under veckan kom ni fram till att ni lärt er att:

Sy på symaskin, sy fast blixtlås, att väva armband, att brodera stjälkstygn och efterstygn samt hur en symaskin fungerar

Här är en bild av några elevers pennskrin med broderade initialer och ett vävt hjärta. 

Ni tycker det har varit bra/ roligt att:

 få bättre tålamod, lära sig nya saker, få göra mycket olika saker, få symaskinskörkort, väva armband, sy pennskrin, allt!

Det har varit svårt med/kan bli bättre att:

att brodera, sy hörnen på pennskrinen, det är stressigt ibland, trä symaskinen, fler instruktioner, fler lärare, att det inte är slöjd två gånger i veckan, att inte lektionerna är längre.

Tack för den här termminen!

Välkommen till textilslöjden, Jupiter Röd B och Jupiter Grön B.

Mvh Åsa 

”Det är sommar i den trötta lilla orten.

_________________________________________________________________________________
KOMMANDE DATUM:

Bio 29/1
Vi ska se Lea byns drottning. Vi äter lunch på skolan som vanligt den dagen.

Utvecklingssamtalsdag 30/1
Eleverna har studiedag och är lediga eller på Klubben..

Klubben info
Onsdagen 30/1 är det utvecklingssamtal hela dagen. Eleverna är lediga, eller på klubben.

Alla aktivitetsdagen 31/1
Se info för den aktivitet du ska vara med på. Dagen är kl. 9-14.
Ni som ska bada och åka skridskor behöver ha vattenflaska och egen dricka med. (Läsk är ej tillåtet). Mat får vi från skolköket. Du får även ha med dig lite fika, kex eller bulle.

Fredag 1/2 Simtest på idrottslektionerna.
Maria, Camilla och Krister kommer att följa med. Hela förmiddagen kommer vara i badhuset. Vi äter lunch på skolan som vanligt.

SO-prov
Gröna gruppen måndagen den 4/2
Röda gruppen onsdagen 6/2.
Allt material som ingår ligger på Schoolsoft under helgen.

Matteprov 22/2
Mer info kommer. Övningsuppgifter inför provet läggs ut på Schoolsoft.

_________________________________________________________________________________

OM BION:

”Tioåriga Lea tycker att tjejerna har förändrats och de visar inget intresse av att vara med Lea längre.

Lea tycker också att de har blivit ganska tråkiga. Hon vill hellre vara med några av killarna som har kojor, flottar och hittar på halvgalna saker.

Problemet är bara att inga tjejer får vara med i killarnas gäng. Fast killarna inser att Lea är rätt cool och om hon klarar inträdesprovet kan hon få vara med.

En prisbelönad film om förändring, genus, mod och att få vara den man är.”

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Hälsningar pedagogerna i Jupiter, genom Maria

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.