Jupiter v.4

 

 

Den här veckan har verkligen varit så himla rolig, så mycket skratt och glädje har delats. Kidsen har dessutom visat sig vara väldigt flitiga, jag upplever att de jobbar bättre och bättre för varje vecka som går! De har förtjänat flera stjärnor, både hos Åsa och mig.

 

 

-Här kommer veckans sammanfattning av Jupiters egna små journalister 😉

 

På svenskan fick vi en röstsedel där man fick skriva vad man röstade på. Det fanns två rutor i den ena rutan stod det information och i den andra rutan stod det nudging. Då fick man rösta på en info och en nudging. Vinnarna är Gry ,Nikita och Ellys grupp med nudging. Vinnarna med info är NoraB,Siri och Minnas grupp med info.

 

Projektet handlar om världsreligion. Vi fick en läxa om att man ska leta efter spår av en religion i vardagen. Man kan tex leta efter en kyrka som dom kristna brukar gå till på söndagarna. Men man kan också leta i en affär,tv eller en tidning. Och sedan ska man berätta för några i klassen om resultatet.

 

I tisdag på mentorstiden så förberedde vi oss för utvecklingssamtal och det kommer vara digitalt.Det var olika frågor och olika rutor längst ner så Hedda de fixat så att man kunde få lite hjälp med vad man kunde skriva. Vi ska fortsätta mer nästa mentorstiden.

 

Vi har börjat med ett nytt kapitel som heter tid. Just nu är vi på lektion 3. Vi har just fått reda på mer om varför vi har 60 minuter eller 60 sekunder. Och inte 100 minuter eller 100 sekunder. Eftersom en meter är 100 centimeter och en kilometer är 1000 meter.

 

Vi håller på med tekniska lösningar och när vi använder de. Som på morgonen. Någon kanske har larm på sin mobil när de ska vakna någon kanske går på toa och tvättar händerna. Och mycket annat säkert. Det finns 3 styrningar det är tid automatiskt och manuell styrning.

 

Vi har fått reda på att Lukas,Tuva L-E  och Nadja hade tänkt att på fredag den 29/1 så skulle vi ha speciella kläder på oss i färger. Man skulle ha färgerna så lika som sig själv.

 

 

Färgerna är:
Gul = positiv, slarvig, självupptagen och pratglad.
Grön = seg, ödmjuk och sympatisk.
Röd = bestämd, ärlig, kortfattad och vinnarskalle.
Blå = noggrann, taktisk och ifrågasättande.

 

Veckans nyheter av Alicia,Frida,Minna och Tyra. Denna gjordes 28/1 2021. 

 

 

 

När du använder en dator och trycker på tangentbordets olika bokstäver, så skickas information om vilken bokstav du trycker på till datorn. Informationen som skickas består av ettor och nollor i en viss ordning. Det kallas för binär kod som du numera vet.

-Vilken bokstav har den binära koden 01000001?

 

 

 

 

Den här terminen är det dags för a-gruppen att lära sig programmera! Vi har precis lärt oss att skapa algoritmer i form av blockprogrammering. Den ordning som man lägger blocken i kallas för sekvens. Vi har precis börjat lära oss hur vi kan förflytta oss i ett koordinatsystem med hjälp av olika algoritmer.

 

 

…Och när vi väl var inne på koordinatsystem så passade vi även på att lära oss historien om ett spel som uppstod i Indien på ca 500-talet som kallades för Chaturanga. I modern tid kallar vi detta fantastiska spel för schack 🙂

 

 

 

Övrig information

Info från skolledning

Hej alla,

Vi är mitt uppe i en period av delvis distansundervisning och delvis undervisning på plats i skolan för högstadiet. Det ställer stora krav på våra pedagoger och elever, men vi är eniga om att det är nödvändigt att hjälpa till att hålla nere den smittspridning som just nu existerar i världen. Det innebär extra planeringsarbete, extra insatser men i längden är det värt varenda minut om det kan rädda liv.

Jag vill tacka er alla för att ni ställer upp och gör ert allra bästa. Ni elever, ni vårdnadshavare och all personal!

Denna annorlunda och krävande situation kräver fortfarande att vi håller allra bästa kvalité på undervisningen. För att kunna göra det måste pedagogerna få möjlighet att prata ihop sig nu inför utvecklingssamtalen. Därför har vi beslutat att skolan stänger kl.13 den 3 februari. Detta är beslutat i dagarna och innebär att informationen inte har gått ut tidigare i vårt kalendarium. Vi hoppas på största förståelse för detta sena beslut.

Med vänlig hälsning, Jill Sterner

 

Matematikprov vecka 7

Det börjar dra ihop sig för ännu ett matematikprov.
Provet är på kapitel 4, 5 och 6 som vi arbetat med i övningsboken SingMa. Ett tips är att börja plugga lite hemma redan nu. Varje kapitel i övningsboken avslutas med en kunskapslogg som sammanfattar hela avsnittet. Kunskapsloggarna har jag kopierat upp och hittas på Schoolsoft.

Det går även att plugga digitalt genom http://www.nok.se, där finns det extramaterial till alla lektioner vi jobbat med 🙂

 

När?
Måndag 15/2 (vecka 7)
Röd grupp: 08.20 – 08.55 med fortsättning 10.30 – 11.30
Grön grupp: 12.30 – 14.10

 

Var?
Jupiter röds klassrum (där vi har matte)

 

Tips:
Ta med en frukt eller liknande för att orka med att sitta så länge 😉

 

Dessa tre kapitel handlar provet om:

Kapitel 4 – Bråk

 • Tal i bråkform
 • Bråk med lika värde
 • Jämföra och storleksordna tal
 • Tal i blandad form
 • Addera och subtrahera bråk
 • Del av helhet en del av antal

Kapitel 5 – Statistik

 • Läsa av och tolka tabeller och diagram
 • Skapa egna tabeller och diagram
 • Stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram
 • Göra egna undersökningar och presentera resultaten

Kapitel 6 – Tid

 • Omvandla minuter och sekunder
 • Omvandla timmar och minuter
 • Tidsskillnad
 • Beräkna tid

 

 

Kommande datum och aktiviteter:

  

V. 5

Onsdag 3/2: Skolan stänger kl.13 

 

V. 7

Måndag 15/2: Matematikprov

Onsdag 17/2: Utvecklingssamtalsdag 

 

V. 8

Måndag 22/2: NO (Teknik) prov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Andreas