Jupiter v.3

Goddagens alla Jupiter!

Nu har hela två veckor redan gått på vårterminen. Vi minns att höstterminen flög iväg och det tycks även tiden denna termin att göra!

Det är tur att vi lär oss klockan för fullt, för jag tycker att klockan tickar fortare än det sägs att den ska göra… 🙂 Hmm undrar varför?!

Sedan har vi också fått njuta all snö som kommit! Här har vi allt från snögubbar (levande snögubbar som tydligen växer upp ur snön.. ;)) till lek och stjärtlappåkning! Så härligt att få se barnen röra på sig, springa runt och leka i snön. Många fina rödrosiga kinder som lyser upp i klassrummet efter rasterna.

På tisdagen har vi fått vara med om en helt fantastisk rolig Fair-Play turnering i innebandy! Jupiter var så grymt duktiga, så engagerade och kämpade så oerhört fint denna dag! Vi mentorer är såå stolta att kunna heja fram våra lag. Eleverna spelade schysst och visade precis på hur ett Fair-Play spel ska gå till. Under dagen samlade vi ihop både vinster och förluster, men den största vinsten var att vi fick vara tillsammans och göra detta samt att vi måste haft den bästa hejarklacken där inne!

Fokus denna vecka:  Matematiken klockan

Denna uppstart på terminen har vi börjat arbeta med klockan och tiden. Det är ett moment som är klurigt för många barn att ha koll på hur klockan fungerar. Vi kommer öva och nöta både analog och digital tid och lära oss hur man lättast räknar med tid. Därefter kommer vi gå mer in på tidtabeller och diagram för att lära oss att läsa av sådana med. I kursplanen i åk 4 ingår detta och är viktigt att ha koll på. Om inte annat är det ju extremt viktigt att kunna detta i det verkliga livet…Så som det ser ut nu kommer vi att nöta klockan några veckor framöver nu 🙂

Vi fortsätter som vanligt också med problemlösningen i matteläxan varje vecka. Vissa veckor är den svårare, andra lättare. Ibland kommer även det vara en uppgiftsmatris inbakad i läxan, där jag kommer titta på olika förmågor som läxan innehåller. Det kan ni se på Schoolsoft om det ingår i matteläxan. Det är inget särskilt som händer med det mer än att jag bara vill visa er föräldrar vilka förmågor vi arbetar med i matematiken, som ingår i matrisen för matematik åk 4.

I kemin arbetar vi vidare med vårt stora Kemiprojekt och gör olika försök med kemi. I år har vi hunnit börjat prata om kristaller, salter och därefter odlat egna kristaller samt forskat om stenkristaller. Kristaller är en väldigt intressant och spännande del så det har vi hunnit pratat mycket om!

En liten fredagskluring: Varför är kristaller fortfarande ett mysterium…?

Övrig information:

Hälsning från textilslöjden:

Hej Jupiter elever!

Från och med nästa vecka (v.4) är det byte av slöjdgrupper. Så ni som haft träslöjd skall komma till textilslöjden i Lillgården och tvärt om. Kommer sakna de grupper vi haft men det ska bli roligt att träffa nya grupper också. Hjärtligt välkomna!

I Textilslöjden har eleverna vävt, lärt sig om symaskinen och tagit körkort samt sytt och broderat egna pennskrin. De elever som inte hann riktigt klart med sina pennskrin kommer Åsa Gu hjälpa med det sista. Jag kommer ut med dem till er så fort de är färdiga.

Ni har gjort ett strålande jobb!

Mvh

     Åsa Gustafsson

       Textillärare

Lokala planeringar

Om ni föräldrar är sugna på att se våra planeringar vad vi gör i skolan med de olika projekten så kan ni gå in på hemsidan för att se detta. https://lemshaga.se/lokala-planeringar/ . Där under kan ni se de olika ämnena och sedan välja “Jupiter”. Observera att detta är rörliga dokument och kan ändras under arbetets gång. Men i stora drag är det grunderna för vad vi arbetar med och hur vi arbetar.

Utvecklingssamtal VT/18 kommer att ske främst under v.6. Som sig brukar har vi en heldag för att kunna genomföra de flesta samtalen och denna gång sker detta på onsdagen den 7/2. Även måndagsmorgonen kommer ha flera tider. Några övriga “kringtider” kan komma så var snabb att boka in dig för att säkra den tid ni önskar främst. Först till kvarn gäller!

Vi mentorer kommer att lägga ut tider för er att boka SENAST måndagen den 22/1 (v.4). Men observera att tiderna dock kan komma något tidigare.

Skolbio. Nu är det dags för Jupiter att åka på skolbio. Datum och tid för denna aktivitet är förlagd till tisdagen den 30/1 klockan 12:00. Mer information kring det praktiska kommer lite senare. Filmtiteln är “Rainbow” och var vinnare av den internationella juryns Grand Prix för bästa långfilm på Berlinale 2015. Fick även hedersomnämnande i tävlan om Kristallbjörnen.

Besök polisen:

Onsdag 14/2 kommer Polisen, Soc, Polarna och mini Maria till Lemshaga.

Mellan kl. 18.00-19.00 håller de ett föredrag kring hantering av brott, tidiga tecken och kommunikationsvägar.

Samtliga föräldrar och andra som är intresserade är välkommen.

Vi ser detta som en stor möjlighet och chans, därför hoppas vi så många som möjligt kommer.

Allergier. I vår skola finns det flera barn med allergier. Vi kan här i skolan vara behjälplig på flera olika sätt för att hjälpa våra kompisar att minska risken för ett eventuellt “utbrott” och att de blir exponerade för saker de är allergiska för. En sådan potentiell sak kan vara pälsdjur. Vi vill därför, från skolans håll, uppmärksamma er på detta och berätta vad vi kan göra för att vara lite extra behjälpliga.

Ni som har husdjur/pälsdjur hemma kan se till så att era barn inte klappar sin hund eller annat direkt innan de ska ut genom dörren och åka till skolan. Om det är så, vilket kan hända så klart, var noga med att tvätta händerna. Det kan göra underverk för kompisarna i skolan som är allergiska. Tack för er förståelse!

Kommande datum:

3071 IDROTTEN: Uteidrott i snön. (Ha med överdaragsbyxor, vantar och mössa. Varm dryck om man vill)

30/1 Skolbio.

V. 6 utvecklingssamtal pågår under hela veckan men främst under onsdagen

7/2  Utvecklingssamtalsdag. Studiedag för eleverna

7/2 Föräldrakoordinatormöte kl.18.30

21/2 Föräldramöte . Mer info kommer

V.9 Sportlov

Många hälsningar,

Önskar vi pedagoger i Jupiter, genom Maria

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']