Nu börjar hösten smyga sig på och som bilden ovan förtäljer så befinner sig vår skola i en fantastiskt vacker miljö! Även denna vecka kämpas det på för fullt i skolan, i matematik så växlar vi mellan de olika talsorterna tusental till hundratal, hundratal till tiotal och tiotal till ental med räknesättet subtraktion. I NO (fysik) börjar temat ”Uppdrag Rymdskepp” lida mot sitt slut. Denna vecka har vi arbetat med att skapa en presentation om våra rymdskepp som ska presenteras i klassen nästa vecka. Jag vill verkligen berömma vilka ambitiösa kids ni har 🙂
…flitiga små arbetsmyror…
Som nämnt i föregående veckobrev så har vi infört ett ”stjärn-system” där man får en stjärna ifall vi har en lektion med arbetsro. Titta här vad de redan lyckats skrapa ihop!
…vi närmar oss alltså en pyjamas-dag…
…vi går tydligen mot kallare årstider…
Förra veckan rapporterade vi om läget i gruppen och hur vi arbetar kring arbetsro samt vikten av att kunna följa instruktioner. Den här veckan tänkte vi passa på att återkomma kring ett ämne vi pratade om på föräldramötet, nämligen de “pranks” som förekom tidigare denna termin. Lyckligtvis ser vi att dessa pranks inte är lika förekommande längre och vi tycks vara av med fenomenet.
Vad menar vi med pranks då? Jo, någon eller några för för sig att vara lite “roliga” och ska då busa lite. Kanske sätta tejp på vattenkran eller hälla salt eller tvål i någons vattenflaska. Även om det utåt först kan tyckas vara utstuderat och elakt stundom så ser vi samtidigt att det inte är särskilt planerat och av medveten ilska eller ondo som dessa handlingar sker. Vi pedagoger i Jupiter har alltid den inställning och tro till att våra elever, speciellt i den här åldern, inte är medvetet av ondo eller har ont uppsåt. Man gör fel ibland helt enkelt och det blir tokigt. Vi gör alla fel ibland. Även vuxna men det handlar om vad man gör efter. Att man tar ansvar och vill ställa saker tillrätta. Att ta ansvar handlar om att kunna se sin egen del i en situation, kunna stå för det och sedan göra allt man kan för att göra saker bra igen.
Så här tänker vi kring detta och hur vi resonerar med eleverna kring dessa frågor. Vi vill ge eleverna strategier för att kunna göra rätt när man har gjort fel. Att kunna stå för sina misstag och samtidigt kunna bli förlåten när man genuint tar ansvar för sina felsteg. Samtidigt är det viktigt att vi vuxna sätter gränser och tydligt visar vad som är rätt och fel. Lika viktigt som att resonera om saker är det att visa vad som faktiskt är rätt och fel i en situation. Vi har inga problem att sätta gränser och sätta ner foten så att säga när det behövs men vi vill samtidigt att kidsen ska få förståelse för att handlingar också får konsekvenser. Att kunna se sammanhang och få ett konsekvenstänk är det som ger resultat i längden och skapar förståelse för varandras känslor och gör att ett oönskat beteende förhoppningsvis får sig ett avslut.
Som tidigare sagt, så ser vi alltså nu att dessa pranks har avtagit och vi hoppas med detta ha kunnat ge er lite inblick i hur vi arbetar och tänker kring olika situationer och dilemman som uppstår här hos hos på mellanstadiet. Samtidigt vill vi gärna att ni föräldrar hör av er till oss om ni undrar över något. Om ni ser eller hör något som sker hemma är det toppen om det kommer fram till oss pedagoger. Ibland blir det lätt att man diskuterar föräldrar emellan utanför skolan och undrar hur vi i skolan hanterar saker. Vi arbetar kontinuerligt, systematiskt och förebyggande kring det sociala samspelet och mycket sker som vi inte alltid kommunicerar ut, vilket också kan ses som att man inte gör något. Här vill vi gärna ha en dialog. Informera oss, fråga oss. Vi svarar gärna på alla era frågor och vill gärna informera er om hur vi arbetar här i skolan. Högt i tak och en rak kommunikation är stora framgångsfaktorer för att våra kids ska lyckas på bästa sätt!
Vi valde att använda oss av denna fredag som en schemabrytande dag där vi arbetat i mindre grupper med hur vi talar till varandra och hur vi inkluderar. För att den här dagen inte bara ska vara en dag i mängden så ville vi även uppfölja med en veckolång vänskapsläxa. I läxa har alla blivit en ”hemlig” kompis till någon annan i klassen. Läxan handlar om att under en veckas tid, vara en extra sjysst kompis i hemlighet till den man fått tilldelad. Det gäller även att inte avslöja sig som hemlig kompis, därför kan ett tips vara att behandla alla lite extra sjysst 😉
Vi upplever att läxan mottogs mycket väl och många blev exalterade över att få vara hemliga kompisar. Flera stycken har faktiskt smugit runt i klassrummet i skrivande stund och planterat hemliga snälla lappar med uppåtpuffar på i kompisars lådor 🙂
Vi kan avsluta med att lämna er på god not genom att återberätta elevernas utvärdering där samtliga tyckte att dagen hade varit vettig och givit hopp om en förändring i hur vi behandlar varandra.
En flaska med kork kostar 10 kr och 50 öre.
Flaskan kostar 10 kr mer än korken.
Vad kostar korken?
Som nämnt ovan börjar detta tema lida mot sitt slut. Förra veckan så byggdes det för fulla muggar, helt otroligt vilka kreativa och ambitiösa kids ni har!
Denna vecka har vi arbetat med att varje grupp ska skapa en presentation som ska innehålla alla diskussionsfrågor vi arbetat med dessa veckor. De får även lära sig appen Presentationer som de kommer ha mycket nytta av vid framtida skolarbeten.
Ser så mycket fram till att få höra dessa presentationer!
Övrig information
Hälsodeklaration (påminnelse)
Vi vill påminna om att fylla i hälsodeklarationen inför hälsobesöket hos skolsköterska Judith, blankett finns att fylla i på Schoolsoft, se Schoolsoft för vidare info.
Fritids/Klubben informerar
Kommande datum och aktiviteter:
V. 43 Fredag 23/10. Geografiprov. Mer info finns på classroom.
V.44 Höstlov
|
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Andreas
2 kommentarer
Uppskattar så ert jobb med värdegrunden: vara en bra kamrat Kanonbra för oss alla… Vi får själva köra en sådan hemlig kompis i föräldragruppen… på jobbet…;)
Ni gör ett fantastiskt jobb, tack för det!
Malte och mamma
Kommenteringen är stängd.