Jupiter v.47

Goddagens Jupiter!

Veckorna passerar och fort går det! Varje dag händer det nya saker och kunskap vi får lära oss. Man brukar ju säga att tiden går fort när man har roligt! Denna vecka har vi startat upp måndagen med värderingsövningar. Vi hade en rolig och diskussionsrik lektion kring olika påståenden. Vi körde “heta stolen” och eleverna fick några påståenden de antingen fick hålla med om eller som de inte höll med om. Det fanns varken något rätt eller fel. Bland annat diskuterade vi påståenden som; “de flesta eleverna trivs i skolan” och “jag vill vara en schysst kompis!” m.fl. Ett påstående som vi i båda klasserna fick mycket diskussion kring var “slag gör mer ont än ord”. Era barn var väldigt duktiga på att reflektera kring detta och kom med många bra tankar samt eget tyckanden. Därefter fick barnen rita av sina fötter och skriva två påståenden som kan göra något till en god förändring…

I matematiken är fortsättningsvis multiplikationerna i fokus. Nästa vecka (v.48) kommer vi ha ett multiplikationstest på tabellerna 1-10. På torsdag 31/11 är det Jupiter röd som skriver det och på fredagen 1/12 får Jupiter grön skriva tabelltestet. Vi jobbar stenhårt varje dag med att lära oss alla tabellerna! Innan man brukar få gå ut på rast behöver man klara en  EXIT lapp för att kunna passera genom dörren.

Era barn jobbar alltså på att pryda hela NO klassrummet med Post-it lappar som EXIT ticket av alla tabellerna 🙂

Som en liten skojig fördjupning på matematiken har vi testat på hur Japanerna räknar multiplikation! Detta tyckte barnen att var  jätteroligt och lärorikt. Nu har vi många i klassen som kan räkna med tal som är myyyycket mer än 10:ans tabell 😉

High Five på den!

Övrigt kör vi på som tidigare i matematiken. Vi räknar i boken och fokuserar också mycket på just problemlösning. Den möjliggör att ALLA får tänka, får visa HUR man tänker och lära sig att våga berätta hur man tänker när man kommer fram till ett svar och en lösning. Detta har sporrat alla i klassen och man märker på barnen hur ivriga de blir när de lär sig vartefter att det finns flera lösningar på en uppgift och det är varken rätt eller fel att bara tänka på ett sätt.

Oj vad många problemknäckare vi börjar få i klassen nu!

En liten fredagskluring: Vad är 345 x 123 ? Kan du räkna ut det…? Det kan du ju…

Fokus denna vecka:  Kemiförsök

Vi har påbörjat ett nytt tema med Kemiförsök. Det kommer att fokusera på vad kemi är, hur olika ämnen är uppbyggda, hur de kan sorteras in efter dess olika egenskaper och varför det sker reaktioner som det sker med de olika ämnen när de blandas. Eleverna kommer få vara detektiver och undersöka olika vita pulver. De kommer att lära sig hur man kan undersöka med sina sinnen och genom det få reda på mycket om de olika ämnena.

Vi kommer över en längre tid att få vara professorer i laboratorium här för att kunna förstå hur vår värld är uppbyggd av kemiska begrepp och kemiska reaktioner… 🙂

Lpp över kemiförsök temat finns här:

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/kemiforsok-kemins-grunder/

Här gör barnen en laboration där det gäller att sortera ut ämnen och föremål efter dess egenskaper. Hur tänker du och hur kan vi sortera in de här materialen på bästa sätt? Hmm…

 

Övrig information:

Observera! På måndag 27/11 inkommande vecka är det föreläsningen “Afro- vadå” som alla är inbjudna till. Den här dagen kommer skolan att stänga kl. 14.45, vilket gäller för alla.

Simveckor: På tisdag vecka 49 är det dags för grön grupp att få plaska i bassängen och visa sina simtalanger:) Veckan därpå (tisdag v.50) blir det röds tur. Vi kommer samlas i skolan som vanligt. Sedan tar vi bussen till Gustavsbergsbadet tillsammans från skolan. Simningen sker kl. 10-12.30. Det betyder att barnen kommer behöva ha matsäck med sig. Ha gärna med ett litet mellanmål som du kan äta före simningen och sedan matsäck/matlåda som du kan äta direkt efter simningen. När vi är tillbaka i skolan är eftermiddagen som vanligt enligt original schemat.

Luciatåg: 13 december precis som alla tidigare år… 🙂 Här finns en länk till luciainfo för årets tåg vad gäller klädsel och praktikaliteter. 

http://gamla.lemshaga.se/users/jonask/weblog/a9379/Lucia_2017.html

Årets Julfika. Nu är det bestämt! Den 13 december klockan 16:30-18:30 träffas vi jupiterister i klassrummen för en mysig stund tillsammans. Hoppas så många som möjligt har möjlighet att närvara. Hälsningar från klassföräldrarna!

Kommentarer till veckobrev. Ni vet väl om att ni kan kommentera veckobreven? Skriv gärna någon rad och berätta vad ni tycker om denna informationskanal. Skriver vi för mycket? För lite? För konstigt

… Ja, berätta gärna om ni läser breven:)

Kommande vecka:

V.48 Grön Röd
Mån
Tis Idrott Engelskaläxa

Idrott

Ons Engelskaläxa

Idrott

Idrott
Tor  

Tabelltest 1-10

Fre Tabelltest 1-10

Matteproblem läxa

Matteproblem läxa
Observera! På måndag 27/11 inkommande vecka är det föreläsningen “Afro- vadå” som alla är inbjudna till. Den här dagen kommer skolan att stänga kl. 14.45, vilket gäller för alla.

TREVLIG HELG! Önskar vi pedagoger i Jupiter!

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']