Jupiter v.5

Hopp och studs alla i Jupiter!

Fem veckor in på vårterminen och ny månad har vi passerat! Tiden går fort, bara fort 🙂 I februari sker många aktiviteter, föräldramöten, utvecklingssamtal och mycket som händer i skolan innan vi går på Sportlov. Det är därför viktigt att läsa och ta till er all information som vi kommer ut med! Det för att underlätta och för att det blir enklare för oss alla om vi hjälps åt att komma ihåg 😉

Veckorna går fort och i tisdags fick vi åka på skolbio till Gustavbergsteatern. Biobesöket blev omtyckt av barnen, och vi pedagoger blev så stolta över våra Jupiter-barn som verkligen satte i 1h 20 min en hel film och tittade. Alla var så duktiga hela den dagen! På svenskan har eleverna sedan fått göra en uppgift och återkoppla till filmen, tänka samt resonera kring handlingen. Det vart en väldigt rolig uppgift och barnen hade många saker att komma med.

I övrigt har veckan rullat på som vanligt och vi tycker verkligen att det har hänt mycket i våra grupper sedan skolstart i höstas. Det är såklart positiva delar vi uppnått!

Engelska (Grön Grupp)

När det gäller engelska har röd och grön grupp olika upplägg. Detta för att kunna nivåanpassa på bästa sätt gentemot eleverna. Eleverna har också olika lärare, de har sin mentor i ämnet. I grön grupp har vi arbetat med Djurtema och beskrivningar. Vi har lärt oss att använda oss av färger, siffror, tal och att kunna beskriva olika saker med egna ord samt frågor. Ett projekt vi gjorde var att eleverna fick hitta på ett fantasidjur, rita det och skriva en text om det. Därefter skulle barnen berätta om sitt fantasidjur för en kompis, som skulle försöka förstå och rita av. Det vart mycket skratt och roliga djurbilder kan man säga :))

          

En liten fredagskluring: Matte…Vilken dag är den längsta dagen på året/ kontra kortaste dagen på året?

 

Fokus denna vecka:  Matematik problemlösning

I matematiken händer det mycket på en gång just nu! Vi har bland annat fokuserat på problemlösningen på alla olika sätt. Vi har arbetat med en rutin i Visible Thinking som heter Chalk Talk. Den går ut på att eleverna har fått ett problem presenterat. Det problemet eller ordet står i mitten av pappret. När de sedan börjar med problemlösningen får eleverna komma på så många olika saker de kan om ordet eller ämnet som står där. Ordet kunde handla om olika saker som ex. “Diagram”, “Kontanter”, “Vardagsmatte”, “Datum” osv. Efter en stund fick alla grupper rotera runt i klassrummet så att man fick skriva på alla papper.

      

Efter det testade vi även göra det med ett “rutinfönster”. Där stod problemet i mitten och eleverna fick i uppgift tillsammans i en grupp komma på en uträkning och lösning till problemet. Sedan fick de rotera runt till olika bord och komma på en ny lösning till samma problem. Till slut skulle det finns fyra olika lösningar på samma problem…

 

Kemi

Kemin fortlöper precis som vanligt med våra hemliga pulver och uppdrag. Vi har nu kommit igenom uppdrag 9/12 och barnen har nu listat ut ett av pulvren… 🙂 Senaste uppdraget handlade om att elda alla pulver och se vad som händer, där vi också upptäckte ett av pulvren som barnen lätt kunde avgöra vad det var för något!

Matteprov v.7

Vecka 7 kommer vi ha ett matematikprov på multiplikationstabellerna, klockan, räkna med tid, tabeller och diagram. Jag (Maria) har lagt in filer på Schoolsoft där ni kan komma åt både teori och övningar (både för fyrans och sexans), som man kan öva på hemma inför provet. Röd grupp har matteprovet på torsdagen vecka 7 och Grön grupp har det på fredagen.

 

Övrig information:

Utvecklingssamtal VT/18. Tider ligger ute. Ni som ännu inte bokat behöver gå in och boka. Anmäl också era barn till klubben eller inte om de ska vara där på onsdagen 7.2, så att personalen på Klubben vet vilka som kommer vara där. Eleverna har själva studiedag och får vara hemma när de inte har samtal.

Allaktivitetsdagen. Då börjar vi närma oss en ny schemabrytande dag på Lemshaga som vi kallar allaktivitetsdagen och som syftar till dess namn: alla ska aktiveras. Vi pedagoger kommer att erbjuda eleverna olika alternativ som de sedan får välja utav. Alternativen som röstades fram och som kommer bli av är skidåkning, skridskoåkning, slajm-fabrik, racketsport samt slöjd och pyssel. Närmare information om tider och annat kommer och kan variera beroende på vilken aktivitet barnen har valt.

Inbjudan till föredrag. Onsdag 14/2 kommer Polisen, Soc, Polarna och miniMaria till Lemshaga. Mellan 18.00 och 19.00 håller de ett föredrag kring hantering av brott, tidiga tecken och kommunikationsvägar.

Samtliga föräldrar och andra som är intresserade är välkommen.

Vi ser detta som en stor möjlighet och chans, därför hoppas vi så många som möjligt kommer. Plats Ladan.

 

Kommande datum:

V. 6 utvecklingssamtal pågår under hela veckan men främst under onsdagen 7.2.

7/2  Utvecklingssamtalsdag. Studiedag för eleverna. (Meddela Klubben)

7/2 Föräldrakoordinatormöte kl.18.30

13/2 “Allaaktivitetsdagen”.

14/2 Inbjudan: Föreläsning 18:00-

21/2 Föräldramöte . Mer info kommer

V.9 Sportlov

 

Ha en skön helg,

Önskar vi pedagoger i Jupiter!

2 kommentarer

  • Fam Berglund säger:

    Hej, vi har läst!
    En fråga – föräldramötet den 21/2 – krockar det med Maria Dufvas föreläsning ”ditt barn på nätet” (18-19)? Skulle det ev gå att flytta i så fall?

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']