Jupiter v.7

Vilken härlig vecka vi haft, grymma lektioner med god arbetsro, fantastiskt vinterväder, massa glädje och dessutom trevliga och väldigt givande utvecklingssamtal med er föräldrar, så tacksamt att få jobba med just er 🙂

 

 

 

-Här kommer veckans sammanfattning av Jupiters egna små journalister 😉

 

 

Vi hade matte prov på måndagen. Vi har haft avsnitten statistik bråk och tid på matteprovet. Det verkade som om alla klarade det bra det och var bra arbetsro i klassrummet. Sen så har vi börjat med en ny mattebok, 4B boken. Vi har börjat på nytt kapitel i matteboken som handlar om decimaltal. Just nu arbetar vi med tiondelar och hundradelar.

 

 

 

 

 

På tekniken har vi jobbat med laborera med lampor och batterier. Vi har ritat kopplingsscheman och svarat på frågor i teknikloggen. Vi ska ha muntligt NO prov nu på måndag. Vi kommer att diskutera de frågeställningarna som vi arbetat med i Teknikloggen och göra serie och parallellkopplingar.

 

 

 

 

Vi har börjat med ett ny berättelse i svenskan den handlar om en tidsmaskin som man uppfinner. Man åker i en tidsmaskin till olika platser både tillbaka i tiden och framåt i tiden.

 

 

 

 

 

Vi har börjat med en ny bedömningsuppgift som handlar om att vi ska göra en film. Den ska man göra i grupp som det är ungefär fem personer i. Grupperna fick var sin religion som de ska göra film om. Vi ska ha ett muntlig prov vecka 8 (inte säkert).

 

 

 

 

I engelska håller vi på och skriver faktatexter om djur. Vi söker upp fakta själva och skriver det digitalt i ett dokument. Vi kommer sen redovisa i små grupper.

 

Veckans nyheter är skrivet av Adam & Edvin (med hjälp av Joline, Elly & Moa som skrev om engelskan). 

 

 

 

 

Kan man verkligen förvandla några citroner till ett fungerande batteri?

 

 

 

 

 

 

En helt vanlig skoldag vaknar du kanske av att mobiltelefonens väckarklocka ljuder. Du går upp och trycker på strömbrytaren så att lampan i taket tänds. På toaletten trycker du på spolknappen så att toaletten spolar. Vid frukostbordet kanske du sätter i två skivor bröd i brödrosten och ställer in rätt tid på den för att inte bränna brödet. Innan du går till skolan ser du till att lamporna är släckta, dörren låst och larmet påsatt. Väl i skolan kanske du svarar på en ”snap” i mobilen innan det är dags att lämna in den för dagen.
Det kan vara starten på en helt vanlig skoldag, men redan har du styrt ett gäng olika maskiner, system och apparater. En vanlig dag är alltså fylld av tillfällen där du styr tekniska saker. Mobiltelefoner, lampor, toaletter, brödrostar, larm och så vidare. I många fall är elektronik och elektricitet en stor del av de apparater du styr dagligen.

Vi har under denna termin arbetat flitigt med att lära oss mer om tekniska lösningar av olika slag, allt ifrån de 6 enkla maskinerna, olika sorters styrningar till datorn och hur den processar information med sin binära kod. Det har varit ett riktigt kul tema som nu lider mot sitt slut. På måndag kommer vi ha ett muntligt prov i mindre grupper som avslutning på temat. Därefter börjar nästa spännande område i NO, nämligen kemi…

 

Genom hela temat har kidsen dokumenterat sina laborationer och diskussioner i både text och bild.

 


”En seriekoppling. Och om jag skruvar ut eller en lampa går sönder så slocknar alla.

 


”Om man skruvar ut en glödlampa då dör båda.”

 


”Om man kopplar ut en glödlampa i en seriekoppling så så slocknar båda men om man kopplar ut en glödlampa i en parallellkoppling så lyser fortfarande en.”

 

 

Från skiss och färdig produkt…

 

…till näsapa 😉

 

 

Det har varit så himla kul att ha haft detta tema med dem!

 

 

 

 

Övrig information

Vänligen se uppdaterad information gällande CoVid på Schoolsoft. Viktigt att ni alla tar del av den informationen.

 

 

Avslutningsvis…

…så lämnar jag er med en bildkavalkad från premiärturen på sjön idag, vilken fantastisk miljö vi har hos oss på Lemshaga 🙂

 

 

Kommande datum och aktiviteter:

  

V. 8

Måndag 22/2: NO (Teknik) PROV

Torsdag eller fredag: Prov i Religion.

 

V. 9

SPORTLOV! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Andreas  

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.