Jupiter vecka 10

Hej alla kloka och härliga Jupiterister!

 

Normer och värden

 

Under måndagens mentorstid samt svensklektion fortsatte vi arbetet med vad vi har för behov och hur vi tillsammans kan hjälpa  varandra att lyckas. Detta är ett arbete som kommer fortsätta under kommande veckor.

 

 

 

Full moon service

 

Förutom att läsa Nils Holgerssons har vi denna vecka arbetat utifrån en av bilderna ur Erik Johanssons fantastiska utställning Places Beyond.

 

Vi började med att undersöka bilden utifrån VT-rutinen I see, I think, I wonder. Vi tog god tid på oss när vi beskrev vad vi såg, tänkte och undrade utifrån bilden. Efter det gick vi vidare med att börja fundera på ett narrativ. Om vi skulle skriva en berättelse till bilden, vad skulle problemet eller konflikten vara? Efter att ha skrivit enskilt, spånat tillsammans och till slut röstat kom vi fram till ett problem att utgå ifrån i Röd och ett annat i Grön. Idag, fredag, arbetade ni i grupper och tog fram beskrivningar av karaktärer samt bakgrund till problemet.

 

Jag är så imponerad av era tankar, funderingar och idéer. Så långt vi kommer tillsammans när vi tar oss tid att tänka och lyssnar på varandra! Nästa vecka är planen att vi skriver en gemensam berättelse utifrån den här bilden innan ni senare får skriva egna berättelser.

 

 

 

 

Schackfyran inställt

 

Tyvärr måste vi meddela att nästa veckas schackfyra blivit inställd. Styrelsen har beslutat att det känns olämpligt att samla så många barn just nu. De skriver att de undersöker möjligheten att spela Schackfyran i ett senare skede, möjligtvis senare delen av maj. Vi kommer istället vara kvar på skolan på tisdag och äta lunch i matsalen, eleverna behöver alltså inte ta med matsäck. Dagsprogrammet är inte riktigt spikat än men vi siktar på en trevlig dag med schackinslag.

Föräldramöte – 11/3 kl 17.30-19.00

 

Välkomna till föräldramöte den 11/3 kl 17.30-19.00. Vi vet att ett par andra mentorslag har föräldramöte samma datum men av olika anledningar behöver vi ändå lägga det då. Vi hoppas att det inte ställer till det alltför mycket för er som har syskon i de andra klasserna.

Vi kommer bland annat diskutera teaterprojektet som vi pratade om vid förra mötet. För övrigt planerar vi att användning av sociala medier och lämna något om läget i klassen samt bedömning och matriser. Välkomna!

 

Öppen föreläsning om skärmtid 11/3 15.30-17.00

 

Hamnen erbjuder föräldrar och ungdomar en kostnadsfri föreläsning om skärmtid och psykisk hälsa hos barn och ungdomar.

 

Föreläsningen är ett tillfälle att få ökad om hur skärmtid påverkar barn och ungdomars psykiska hälsa. Du får även med dig råd om vad föräldrar och barn tillsammans kan göra för att få en mer balanserad vardag.

 

Tid och plats: Onsdag 11/3 15:30-17:00 i hörsalen på Gustavsbergs vårdcentral (Odelbergs väg 19). Ingen föranmälan behövs.

Föreläsningen är ju precis innan vårt föräldramöte på onsdag. Vi mentorer i Jupiter undrar om någon föräldrar är intresserad av att gå på föreläsningen och sedan återge något av det som sas  där under vårt föräldramöte? Kontakta Catrin eller Camilla i så fall!

 

PIRLS

Vi i Jupiter har blivit utvalda att delta i studien Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS).

 

Studien undersöker elevers läsförmåga och inställning till läsning i årskurs 4. Syftet med studien är att lyfta fram sådant som fungerar bra i den svenska skolan och vad som kan bli ännu bättre.

 

PIRLS genomförs vart femte år och organiseras av The International Association for the Evaluation Achievement (IEA). Regeringen beslutar om Sveriges deltagande och Skolverket ansvarar för studiens genomförande. Sverige deltar nu för femte gången i PIRLS.

 

Mer information om studien finns på schoolsoft.

Nästa vecka

 

Schackfyran på tisdag är inställd, vi är kvar på skolan och äter lunch här.

 

Läxor hittar du på schoolsoft.

 

Catrin har nationella prov med Solen tisdag och torsdag och därför kommer Fredrik och Camilla vara lite mer med klasserna istället.

 

Blänkare

 

Som en del i vårt projekt-arbete om Östersjön kommer vi den 2/4 att besöka Hemmesta sjöäng då Sportfiskarna bjudit oss till en dag där vi tillsammans ska göra smarta miljöinsatser för våra fiskar. Vi kommer tillsammans arbeta fysiskt- både bära och släpa. Alla behöver därför oömma kläder och gummistövlar.  Eleverna behöver även vattenflaska och matsäck. Vi återkommer med mer info!

 

Trevlig helg!

/Anna, Camilla, Catrin och Johanna

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.