Jupiter vecka 39

Skuttellinutt alla sköna Jupiterbarn!

Nu har vi kommit in ordentligt i skolan och alla dess rutiner. I klassrummen råder fullt fokus med pennor som glöder. Shakespeare gjorde besök i röd grupp och hälsade till att er alla. I grön grupp kom Max och hälsade och visade sin “movie”:)

Vi märker att eleverna blir mer och mer fokuserade för varje dag som går. Arbetsron börjar lägga sig ordentligt nu och vi får mycket spännande gjort.

I Svenskan, under nationella minoriteter, har vi denna vecka fokuserat på tornedalingar. Till frökens stora förtjusning kom en spontan applåd när eleverna fick höra vad som stod på schemat. Här finner ni lektionen:

Tornedalingar

En liten fredagskluring: Vad står förkortningen “KSK” för?

Fokus denna vecka: Tema “attityder”

En sak som vi dock fortfarande behöver arbeta en del med är våra “attityder” gentemot varandra. Framförallt på rasterna. HUR man säger saker och på VILKET SÄTT man säger det är avgörande faktorer som påverkar vår samvaro. Vi upplever att flera elever har en del utmaningar med detta och därför behöver vi uppmärksamma detta ordentligt. En trygg och schysst gemenskap, även på rasterna, är en förutsättning för ett gott lärande.

I torsdags blåste vi ut alla ordinarie lektioner och arbetade kring temat “attityder”. Tillsammans identifierade, diskuterade och resonerade vi oss fram kring olika attityder vi visar varandra. Vi fokuserade även på hur vi kan göra istället genom att ge goda exempel. Vi valde att arbeta genom en metod som kallas för forumspel. Det är en form av teater där eleverna själva väljer ut ett scenario de ska spela upp för de andra. Scenariot ska handla om en rast-situation och utmynna i ett problem/en konflikt. Efter första omgången spelas akten upp igen men då får de övriga deltagarna en uppgift. De ska säga stopp när de ser att något börjar bli tokigt, vi identifierar därmed problemet. Därefter får en elev byta ut en skådespelare och visa hur man gör det rätta (visar upp ett gott beteende med gott exempel). Flera skådespelare kan bytas ut. Eleverna hade många bra tankar, funderingar samt goda lösningar och vi pedagoger kunde konstatera att vi nått problemets kärna och nu börjar se framåt…

Övrig information:

Vandringsdag för åk 4 sker nästa vecka på tisdagen. Information om dagen från Gulliga-Gottis finner ni här: 

Vandring Jupiter

Kommande vecka:

V. 39

Grön

Röd

Mån

Tis

Vandringsdag

Matsäck

Vandringsdag

Matsäck

Engelskaläxa

Ons

Engelskaläxa

Tor

Fre

Inlämning

“Hemliga läxan”

Inlämning

“Hemliga läxan”

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']