Jupiter vecka 40

Tack för en fin vandringsdag, Jupiter! Med tanke på att prognosen lovade regn hela dagen var vi till och med nöjda med vädret. Att röra på sig och upptäcka att man faktiskt orkar mer än man kanske trodde samtidigt som vi umgås och har trevligt tillsammans är ett bra recept på en lyckad dag.

 

 

 

   

 

Tack för bra samtal!

Nu är alla utvecklingssamtal klara och vi arbetar vidare mot terminens mål. Stort tack till alla elever och vårdnadshavare som bidragit till givande samtal! Det har varit extra roligt att höra hur bra ni generellt trivs i Jupiter. En stor anledning till att vi har så hög trivsel är ju att ni är så bra på att vara schyssta mot varandra och bjuda in till lek. Som elev skrev inför utvecklingssamtalet:

”Jag tycker det här fungerar bra på rasterna: För att ingen är ensam, om någon är en ensam så bjuder alla in den personen”.

 

Sejtes skatt

 

Vi har fortsatt arbetet med Sejtes skatt. Precis som tidigare fokuserar vi förutom skrivriktighet på att sammanfatta det viktigaste samt beskriva vår upplevelse av läsningen.

 

 

Eftersom vi denna vecka läste färdigt den tredje delen av fyra var det dags att sammanfatta delen Zaraiternas rike. Genom att först skriva enskilt och sedan hjälpa varandra vid borden innan vi till slut sammanfattade i helklass gav vi alla möjlighet att tänka innan vi använde vi gruppen som resurs. Det var mycket glädjande att se hur väl det fungerade i båda grupperna. Jag är också så imponerad av hur bra sammanfattningar ni får till, det har verkligen hänt supermycket på bara några veckor. Bra jobbat!

 

 

 

Den här veckan var tj-ljudet i fokus i stavningsarbetet. Genom att arbeta med Språkbiten tränar vi vår hjärna i att se mönster, nu upptäckte vi att tj-ljudet oftast stavas med tj framför hårda vokaler och k framför mjuka vokaler. Undantag finns t ex vid ord som vi lånat från andra språk. Oundvikligen kom vi sedan in på tusenkronorsfrågan: Hur uttalas egentligen ordet kex? Vi kunde konstatera att det enligt svenska uttalsregler egentligen är göteborgarna som har rätt. Samtidigt är kex faktiskt ett låneord från engelskans cakes och mot den bakgrunden kan vi motivera uttal med hårt k.

 

 

 

Kartläggning i matematik och svenska

 

Den här veckan har vi enligt Lemshagas plan genomfört kartläggningar i matematik och svenska. Nu återstår ett rättningsarbete innan vi kan använda resultatet för att kunna anpassa vår undervisning ytterligare.

 

 

 

 

Matteläxa

 

Camilla hälsar att det kommer en matteläxa på måndag. Den handlar om uppställning i addition samt subtraktion och kommer även läggas ut på schoolsoft.

 

Hälsosamtal

 

Nästa vecka kommer skolsköterska Judith enligt plan börja hälsosamtalen med alla i åk 4. Alla elever kommer få hem en blankett att fylla i. Mer info finns på schoolsoft. Judith kommer för kännedom till oss under mentorstiden på måndag för att genomföra en hälsoenkät inför samtalen.

 

 

Höstlovet på Klubben

 

Nu är det dags att anmäla sin närvaro alt. frånvaro inför höstlovet v.44. Måndag 28/10 är fritids och Klubben stängt pga personalkonferens, lovverksamhet öppen tis 28/10 – fre 1/11. Fredag 1/11 stänger Fritids och Klubben 15.00 pga röd dag.

 

Skriv in närvaro och aktulla tider de dagar (Tis-Fre) ni önskar fritidsomsorg alt. frånvaro om ni är lediga. Vi vill ha din anmälan senast söndag 13/10 för att kunna planera för bemanning och aktiviteter.

Hälsningar från Klubben

 

Blänkare:

v.42 Föräldramöte 16/10 kl: 17.30-19.00

v. 44 Höstlov

28/11 Fatimas resa – En interaktiv föreställning där publiken styr utgången.

 

 

Trevlig helg!

 

/Jupiter-teamet

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.