Jupiters veckobrev v.41

Hej alla Jupiterfamiljer!

Veckorna rullar på fort och innan vi vet ordet av är det höstlov, bara två veckor kvar! Nu är det verkligen härlig höst ute och även om löven lyser som solen börjar det att blir riktigt svalt. En del springer fortfarande i t-shirt och andra står och huttrar i jacka och varma stövlar. Prata ihop er hemma så att det finns kläder som passar ute på rasterna nu.

 

 

14522714_10154660136818919_6216585724322618316_n 14567617_10154660138348919_3589304898666640960_o 14572190_10154660136833919_239679731080445048_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetet i Svenska handlar väldigt mycket om kollektivt lärande, att vi behöver varandra och både lär oss av varandra och kan hjälpa varandra. Vi arbetar med att minnas tillsammans och se på meningar och ord från olika vinklar och perspektiv och på så sätt få bredare kunskaper.

Sen är fokus på textens olika delar. Stavning med e och ä samt dubbelteckning har vi betat av, sen tog vi svårstavade ord och nu jobbar vi med stor bokstav, punkt och nyckelord. Allt det här ska leda fram till att vi skriver korta innehållsrika texter med rätt struktur och stavning innan vi ökar på mängden ord. Eleverna har väldigt mycket förkunskaper som vi ska samla ihop och se till att de sitter och används!

Vi ska köra ett intensivt arbete med boken Djurspanarna fram till höstlovet där eleverna arbetar i par med ett kapitel ur boken som sen ska sammanställs med de andra parens kapitel och presenteras för hela klassen. Arbetet vi gör dokumenteras mycket i instruktionsvideos som vi lägger på classroom. Det är meningen att eleverna ska kunna gå tillbaka och lyssna på samma instruktion flera gånger, både här och hemma. Läxorna läggs också ut på classroom med en tillhörande instruktionsvideo.

Framöver kommer vi försöka arbeta med att “flippa klassrummet” och låta eleverna lyssna på genomgångar hemma i läxa så att vi kan sätta igång med att jobba och diskutera direkt här i skolan och lägga tid och energi på det istället för att sitta länge och lyssna.

 

video-1 video2 video3

 

 

 

 

 

 

 

 

På matten har vi under veckan arbetat med en “griffeltavla-övning” kring hur man bäst jobbar för att lära sig svåra/nya saker. Vi pratade om tänka positivt och peppa varandra och att man med det svåraste behöver kämpa lite extra. Vi pratade också om vikten av att försöka se misstag som “det behöver jag träna mer” istället för att tänka “jag kan inte”. Vi fortsätter också att träna på de fyra räknesätten, denna vecka med fokus på subtraktion. Dessutom jobbade vi en hel lektion med Problemlösning med olika slags talföljder. Vilken fokus och ambition. Heja Jupiter! Vi påbörjade där och då även en klassgemensam insamling av glaskulor som ett slags uppmuntringssystem för positiva insatser.

 

På NO:n har vi fortsatt arbeta med naturen om hösten. Vi studerar just nu olika växter i detalj och eleverna gör fina planscher med växtfakta. Dessutom pratade vi om fotosyntesen och om varför löven blir gula/röda. Titta gärna på denna musikvideo (ger även träning i engelska): https://www.youtube.com/watch?v=C1_uez5WX1o

 

 

Information inför v.42

Studiebesök Fredag 21/10 för grön och onsdag 26/10 (v.43) för röd.

Vi besöker Forum för Levande Historia (se mer i länk: http://www.levandehistoria.se/) och deltar i workshopen “Alla människor”. Besöket är ett förmiddagsbesök och kommer att kräva att eleverna samlas vid Lemshaga busshpl 8.00 aktuell dag. De elever som vill gå till busshållplatsen från skolan samlas vid Eken 07.45. Om någon elev missar dessa tider kommer de att få följa andra klassens schema denna dag. Barnen behöver en vattenflaska och en frukt med sig samt gärna en smörgås eller liknande för att orka. Vi äter lunch i skolan när vi är åter, ca 12.00.

 

Läxor:

  • NO: Inlämning av växtplansch fredag (bör hinnas med på lektionstid)
  • Ma: arbetsblad med uppställningar samt några talföljder. Se schoolsoft.
  • Svenska: Mitt Sverige, skriv och berätta om tre platser du besökt i Sverige. Se Schoolsoft för mer info.

 

2 kommentarer

  • Haha rolig liten film om fotosyntesen. Jag hittar inte länken om höstlovet var ligger den mvh Madeleine

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']