Då lägger vi ytterligare en vecka bakom oss men kan samtidigt konstatera att vi har lyckats lära oss massor även denna vecka. I Svenska satsar vi fullt ut på retorikmatchen och vi har nu precis fått vår första kvaluppgift som ska lämnas in nästa fredag. I SO har vi arbetat med hållbar utveckling och tittat lite smått på vilka våra största klimatbovar är. Global uppvärmning, fossila bränslen, matsvinn och plasters inverkan på miljön har varit centrala begrepp denna vecka. Nästa vecka kommer eleverna att få en uppgift som handlar om att komponera den värsta klimatOsmarta måltiden (en 3-rätters) genom tiderna. Vad tror ni kommer att serveras på den menyn?
Även Pi-dagen blev ett happening och i köket bjöds det på Pi-soup och Apple-Pi. Ni kan väl alla decimaler efter 3,14. Visste ni att Jonas von Essen som innehar rekordet på att kunna minnas och rabbla upp alla decimaler ligger på 500.000. Nu ska han försöka sig på ytterligare ett världsrekord på att kunna 100.000 decimaler utantill. Det största hindret ska tydligen vara att inte somna då det tar ca 24 timmar att rabbla upp alla siffror då man behöver räkna upp alla vid ett och samma tillfälle:)
Vi vill även passa på att tacka för ett mycket trevligt och givande föräldramöte i onsdags. Alltid lika kul att få dela med oss av alla roliga saker vi gör här i skolan. Här kommer presentationen samt protokollet för er som inte hade att nöjet att delta:)
Föräldramöte Vt19, protokoll
Här kommer även en liten film som visar vad vi gör här på lektionerna:)
Fredagskluringen: Vad är Ethos, Logos och Pathos?
Fokus denna vecka: Retorikmatchen
I Retorikmatchen tävlar elever i årskurs 6 mot varandra i olika talutmaningar. En jury väljer slutligen ut 10 klasser som får tävla mot varandra i tv-programmet Retorikmatchen. Retorik är inte ett obligatoriskt skolämne, men att uttrycka sig muntligt – att kunna uttrycka tankar och åsikter, presentera idéer och formulera mål, redovisa fakta och framföra argument – är en förmåga som betonas, prövas och bedöms i skolans alla ämnen. Retorikmatchen vill inspirera och väcka lust. Programmet vill visa hur den klassiska retoriken som metod för att utveckla den muntliga förmågan fungerar lika bra idag som den gjorde under antiken. Tävlingen som form hjälper till att väcka lyssnarens och tittarens lust att utmana sig själv: Kan jag också bli en bättre talare? Tänk om jag kunde formulera mig så där? Jag skulle kunna vara mycket mer övertygande!
Vi har tillsammans i klassen tittat på ett avsnitt ur förra årets tävling och därefter fick eleverna själva vara med att påverka (elevinflytande) huruvida vi som klass skulle vara med och bidra i tävlingen. Detta kräver en hel del, från hela klassen, samtidigt som vi behöver fokusera på detta till 100 procent. All annan svenska (förutom fantasy) ligger nu på is medan vi tar oss an retorikens alla härliga moment. Eleverna fick alltså rösta om vi skulle arbeta med detta och resultatet blev att hela 89 procent ville vara med. Med detta satte vi igång. Den gamle greken Aristoteles sa en gång ”Det bästa sättet att lära sig tala väl är att iaktta goda talare och försöka efterlikna dem.” Med det sagt satte vi igång och lät oss inspireras av olika talare genom tiderna. Eleverna fick även en mindre presentation om retorikens historia och de ytterst centrala begreppen Ethos, Logos och Pathos.
Avslutningsvis fick eleverna idag reda på den kvaluppgift som skall göras till nästa fredag. Det handlar om att tillsammans skriva ett tal på ca. 1 min där vi motiverar varför just vi ska få vara med i retorikmatchen. Målinriktade som vi är satte vi igång med uppgiften direkt och började spåna på ideér och argument. Många bra ingångar fick vi och nu gäller det att sortera och bygga vidare…Förhoppningsvis har vi en liten film att presentera i nästa veckas veckobrev...Den som väntar på något gott….
https://urplay.se/serie/207885-retorikmatchen-2018
Övrig information:
Sexualkunskap/pubertet
På Schoolsoft under nyheter finner ni nu information för att komma in i Classroom.google.com i området Sexualkunskap/pubertet. Väl inne så fungerar det som en plattform där ni kan se vad vi diskuterar på lektionerna för att eventuellt följa upp hemma. PowerPoints kommer läggas upp löpande under arbetets gång. Glöm inte att även spana in frågachans.nu 🙂
/Andreas
Påsklov
Påsklovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritids-/klubbenomsorg under perioden 15/4-18/4.
Vad god fyll i på schoolsoft under kommentar från vårdnadshavare; Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider. Vi vill ha in din anmälan senast 24/3 för att garantera en riktigt bra omsorg där personalbemanning, elevantal och aktiviteter synkar.
Obs! Fredag 19/4 är det stängt pga röd dag, samt att torsdag 18/4 stänger fritids 15.00 pga dag före röd dag.
Hälsningar Fritids och Klubben
Kommande datum:
v.12 Torsdag 21/3. Geografiprov. Mer info finns på schoolsoft under nyheter! v.13 Onsdag 27/3. Fysikprov. Mer info finns på schoolsoft under nyheter!
|
Ha en skön helg så ses vi på onsdag
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa
2 kommentarer
Jesper har läst
Tack för veckobrev! /Anton
Kommenteringen är stängd.