Mars v.17

Hej allihopa!

Nu har ännu en vecka gått samtidigt som vi glatt går in i maj månad. Denna vecka har klasserna samarbetat för att hålla vår nära och kära miljö ren, då vi tillsammans har vårstädat en stor del av lemshagaområdet och trots att vi tog oss an ett sådant stort område så gick det ändå så snabbt.
Ett motto att komma ihåg: Tillsammans är vi starkare!

Matematik
I matematik har vi tagit ett litet steg ifrån kombinatoriken och börjat arbeta med sannolikhet och procent. Hur kan vi ta reda på en sannolikhet som t.ex. att vinna på en trisslott eller att få en viss färg vid ett slumpmässigt försök? Jo, vi måste så klart testa och ta reda på en andel. Samtidigt har vi alltså jobbat med matematiska begrepp och gjort praktiska undersökningar samt fört statistik för att öva på dessa metoder. Här har vi skakat hemliga flaskor för att matematiskt kunna räkna ut hur många av de olika färgkulorna som flaskorna faktiskt innehöll. Bra gissningar kräver god statistik och god statistik kräver mycket data!

Svenska
Vi har under veckan fortsatt med att arbeta i vår tidning. Att skriva våra artiklar och reportage, samla fakta, skapa bilder. Allt flyter på och alla har kommit igång med sitt arbete. Vi har också fått besök av en mamma i klassen som är chefredaktör för en tidning. Vi fick reda på hur ett arbete går till på en tidning. Hur planen ser ut för att arbeta fram mot deadline, vad man kan tänka på både för att skriva men också för att få det intressant för läsaren. De 4 frågor som hon rekommenderade var: VAD, NÄR, HUR, VARFÖR. Vi fick också hjälp hur vi kan starta en process när vi skriver, vilken ordning kan vi jobba från. Tack snälla Malin för att du och dina kollegor kom, vi uppskattade det mycket! Vi har förstått att det är en rolig uppgift som ni verkligen tagit er till. När det är dags att bryta för rast är det många kommentarer som, “det kan inte vara rast vi har ju precis börjat” eller “neeej varför måste vi sluta nu”. Kul!
Textilslöjd
Eleverna i Mars har skapat sköna och unika Fulmonster.  Eleverna har fått hitta på formen och sedan sytt och broderat sitt Fulmonster.
Efter avslutat arbete har de fått berätta några rader om sin figur och dess egenskaper.

Titta och njut! (klicka länkarna nedan för att se)

Mars Röd B

Mars Grön

Viktigt datum:
1 maj, alltså nu på måndag är skolan och fritids stängt!

Trevlig helg och en fin-fin Valborg önskar vi från Marsteamet

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']