Mars v. 17

 

 

 

 

Tänka sig att vi åter har hamnat här en fredag och en vecka till är fullgjord. Som alltid har vi kört hårt och lärt oss massor. Tänker att många elever även känner sig lite extra nöjda efter den goda förhandling med er föräldrar kring sin höjda vecko- eller månadspeng som eventuellt skedde förra helgen:) Här i skolan fick jag iallafall höra från flera elever som rapporterade en hel del goda resultat från olika förhandlingar de fört med er. Kul!  

 

Denna vecka avslutades med ett sprudlande disco. Eleverna i Storgården lyckades tillsammans nå resultatet av att läsa 500 timmar på två veckor och fick därmed det utlovade priset av ett superkul disco. Vilken avslutning på veckan:) 

 

 

 

 

 

 

Veckans Fokus: 

Nu har vi kommit en bit in i vårt ekonomi-tema i samhällskunskap och vi har pratat mycket om bland annat pengars värde, budgetar och olika lyxfällor:) Vad är en inkomst och vilka utgifter kan en familj ha? Som ni säkert själv har fått erfara så har vi även pratat om avtal och hur man kan förhandla till sig en höjning av sin månadspeng… 

Temat i stort behandlar områden som listas nedan och på hemsidan finns den lokala planeringen (LPP) för er nyfikna själar att läsa. 

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/sh-ekonomi/

  • Varför har vi pengar? 
  • Pengars värde
  • Privatekonomi
  • Varor och tjänster (vem bestämmer priset?) 
  • Arbete 
  • Offentlig ekonomi
  • Barns olika villkor i världen (fattigdom och välstånd)

 

Så här långt har vi kommit hittills… 

 

Den här veckan har vi tittat lite extra på varor och tjänster och vem är det som bestämmer och påverkar priset på en vara eller tjänst egentligen? Veckans begrepp har därför behandlat just varor, tjänster, utbud och efterfrågan men även hur vi betalar för detta. Kontant, avbetalning, lån, amortering, ränta och inflation har också varit centrala begrepp denna vecka. För att träna begrepp och få in dem i skallen:)  fick eleverna denna vecka i uppgift att göra en film som på något kreativt sätt förklarar begreppen. Dessa informativa och kreativa filmer finns på classroom under ”v. 17  Varor & Tjänster” för er alla att se. Mycket nöje utlovas:) 

Nästa vecka, innan vi går in på offentlig ekonomi och fattigdom i världen ska vi prata arbete. Vilka påverkar arbetsmarknaden och vad är en fackförening? Vem bestämmer på en arbetsplats och vad händer om man blir arbetslös? 

 

 

 

 

Övrig information: 

På tisdag den 3:e maj kl 13.00 ska vi spela schack56an. Turneringen pågår i 90 min (13.00-14.30) Så passa på att träna gärna hemma! 🙂

Varma Chaturanga-hälsningar

/Andreas

 

Klubben informerar:

Hej alla familjer!

På måndag stänger anmälningarna inför Kristi himmelsfärdsveckan. Se till att fylla i era tider under helgen. Vi önskar även att ni börjar fundera inför sommarveckorna och fyller i närvaro alternativt frånvaro i schoolsoft.
Hoppas ni får en fin valborgshelg!
Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Kommande datum och aktiviteter:  

V.18

V.19

Torsdag: Matematikprov

V.22

Prov Ekonomi. Mer info kommer senare..

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa   

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.