Mars v.22

 

Veckan som snabbt har flugit sin kos lämnar oss med många leenden och skratt. Nu kanske ni tror att det blir ett kort veckobrev, men icke sa Nicke.  Denna gång har vi en hel del viktig information att ge er så bra om ni läser och tar noteringar:)

Veckan rivstartade med ett oförberett prov i svenska (förberedande inför de kommande nationella proven i åk 6) tätt följt av matteprov och medeltida sjukdomar. Här tuffar vi på ordentligt och viker inte hädan för något…

 

Är det någon som har årskort på Yoump så meddela Åsa direkt så kan vi lägga den avgiften på något annat skoj istället och är det så att ert barn inte kan närvara av någon anledning så meddela så fort ni vet. Vi kan avboka elever 24 timmar innan men annars betalar vi oavsett. På måndag hoppar vi! (glöm ej vattenflaska) Hämtning sker på Yoump 16:30.

 

Fredagskluringen: Digerdöd eller Spetälska, om du måste välja?

Fråga era barn om botemedel och mediciner från medeltiden. Tydligen så kunde råttbajs bota ögonvärk och växten libbsticka kunde lindra kärlekssorg…

 

 

Fokus denna vecka:   Avslut:  Historia / Svenska

 

 

Nu har medeltiden kommit till sitt slut och vi lämnar nu denna tid bakom oss. De sista veckorna har vi fokuserat på “brott & straff” – en uppskattad del enligt utvärderingen då eleverna fick i uppgift att skapa en teater som illustrerar ett medeltida brott och passande straff. På måndag, innan Yoump, kommer vi att filma dessa teatrar också!

Denna sista vecka fick vi en genomgång av de sjukdomar och, tacksamt nog, även botemedel och mediciner som rådde. Spetälska, eller Lepra, var något som fastnade ordentligt och blev veckans stora snackis…Stora bölder och kroppsdelar som ruttnade och ramlade av… Bifogar vår genomgång om ni är nyfikna på vad som skedde där på medeltiden egentligen…

Sjukdomar – medeltiden

Med denna vecka så har vi avslutat alla ordinarie lektioner men den stora “Grande Finale” sker på tisdag då vi kommer att njuta av en hel medeltidsdag. Här har vi pedagoger gått ihop med slöjdlärarna Sven och Åsa Gustavsson för att skapa en så fantastisk dag för eleverna som vi bara kan. Ber att få återkomma med bildbevis när vi är klara! Eleverna börjar 9.00 denna dag.

 

Här kommer några bilder från våra teatrar “Brott & Straff” :

 

 

 

Då var det slut. Vilken resa! I snart en och en halv termin har eleverna skrivit och skrivit, bearbetat och illustrerat sina fantastiska romaner. De har ALLA gjort en magiskt jobb med sina romaner och nu har alla äntligen lyckats tillförskaffa sig epitetet “författare”. Magiskt!

Detta ögonblick, som varar i bara några sekunder, är ett av de största ögonblicken i mitt lärarliv, och något jag lever på i evigheter. Det är det ögonblicket när en elev håller i sin roman för första gången då vi skrivit ut den och satt ihop den i en speciell “bok-maskin” och eleven håller den hårt och verkligen kan känna allt slit och allt kämpande där rätt ner i händerna. Den känslan som man nästan kan ta på, när leendet bryter ut och känslan av stolthet sprider sig över hela ansiktet. Det ni! Det är därför jag älskar mitt jobb och brinner för det jag gör. Det är en ynnest att få jobba med era härliga kids varje dag och se hur de utvecklas och formas till självständiga individer som lär sig ansvar och utför sina uppgifter med bravur..Ja, nu är jag faktiskt stolt som fasen!

 

Och här är resultatet av all slit: 

 

 

 

 

Övrig information:

 

Ämnesbedömningar och Matriser

Nu är vi i slutspurten och det är avslut och ihopknytande av trådar överallt. Detta betyder att eleverna kommer att få sina matriser ifyllda på schoolsoft (i alla ämnen) senast den 10/6. Jag och Andreas kommer att ha en förmiddag den 12/6 (dagen innan avslutningen) då vi kommer ge återkoppling i våra ämnen. I mina ämnen betyder det att eleverna kommer att få reda på hur det gick på det förberedande nationella prov de skrev denna vecka och vad vi kan lära oss av det. Jag kommer även att dela ut papperskopior på matriserna i svenska och historia. Hos Andreas kommer de att få reda på hur det gick på provet i biologi och även få pappersmatriser i Matematik och Biologi. Räkna alltså med att få hem matriser och bedömningar denna dag.

 

 

Namnmärkt pappkasse!

Den 12/6 kommer eleverna även att få ta med sig alla alster och matriser hem. Bland annat medeltida attiraljer och fantasyromaner, de ni!  Därav behöver de ha med sig en kasse SENAST denna dag. Lämna gärna tidigare… Det vore mycket trist om ni inte fick se alla fina arbeten och bedömningar era barn har fått, då de har kämpat ordentligt hela detta år. De är grymma och vi är så stolta lärare här, må ni tro. Glöm inte pappkasse!

 

 

“Sten” .

Under sista veckan (v.24) kommer vi att ha schemabrytande aktiviteter under temat “Paralympics, alla olika -lika unika” för alla elever i storgården. Vi ber därför alla elever att ta med några släta tvättade stenar, ca 8-12 cm långa, gärna flera stycken, till skolan. Detta för att vi tillsammans ska kunna göra området runt Eken ännu finare och mer kreativt. Ta helst med stenarna under nästa vecka så vi vet vilka som ev saknar innan helgen. Tack på förhand!

 

 

Ny tradition – “Tellus-lunch”

Vi har nöjet att kunna meddela att vi i år har skapat en ny tradition här på Lemshaga för eleverna på mellanstadiet. Syftet med traditionen är att skapa förståelse och storhet inför den stora prestation det är att avsluta ett stadium, i det här fallet, mellanstadiet. Det är en stor prestation och eleverna har kämpat hårt i tre hela år för att ta sig ett steg vidare här i skollivet. Detta vill vi uppmärksamma och fira ordentligt.

Därför kommer vi att bygga vidare på den “middag” som solarna (åk 9) har när de går ut, dock något modifierat för att passa oss. Tanken är densamma men det blir en lunch istället för middag. På denna lunch är det meningen att tellusarna (åk 6) ska klä sig i sina finaste kläder och bli serverade av oss i mars. De kommer först att få en mingelstund i klassrummet med tal och annat skoj tätt följt av en tvårätters lunch i matsalen, serverad av oss marsianer. Vår uppgift består i att förbereda, göra fint, duka, servera och städa och vi har delat upp oss i olika grupper efter önskemål. Ni kan fatta vad vi längtar tills det är vår tur nästa år…

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

v.23

3/6 Yoump avslut 16:30. Hämtning på Yoump Värmdö.

4/6 Medeltidsdag. Kom gärna utklädd om du vågar! Tider för dagen är 9.00-14:10. Samling amfiteater.

5/6 Tellus Lunch. Vi serverar och förbereder en strålande lunch för eleverna i Tellus. Nästa år är det vår tur att bli serverade och gå på fin-lunch!. Fritids/klubben Stänger 15.00.

6/6 Nationaldagen; Skolan och Fritids/klubben stängt pga röd dag.

7/6 Planeringsdag; Skolan och Fritids/klubben stängt.

 

v.24

10-11/6. Schemabrytande dagar med hela storgården. Tider kommer nästa vecka…

12/6 Alla alster, bedömningar och matriser ska hem. OBS! PAPPKASSE

13/6 Skolavslutning fm, Fritids/klubben öppet.

 

Ha en skön älg!

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa