Mars vecka 2

Välkomna tillbaka alla härliga Marsianer!

 

Äntligen kom vintern, något ni utnyttjat till max på idrottslektionerna med vinterjogg och vinterlek på schemat. Kom ihåg att ta med kläder efter väder så att det blir mysigt både under och efter rasten.

 

 

Nytt för terminen är att vi numera äter i klassrummet. Det hela har fungerat över förväntan även om vi har lite småjusteringar att göra för att det ska fungera optimalt. Tack till köket som ordnat så fint och bra jobbat alla elever!

 

Energi och miljö

 

På NO:n har vi startat upp det nya arbetsområdet Energi och miljö som sträcker sig fram till sportlovet. Lokal planering hittar ni som vanligt här på hemsidan https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/59969/

 

I den lokala planeringen hittar du bland annat den här veckoplaneringen: https://docs.google.com/document/d/1xvrT1fCBD3i-ogOsQyG1Fq8c0PM6kdhEiPx2Esnw_uc/edit?usp=sharing

 

Veckoplanering och arbetsuppgifter finns också i No/tk-klassrummet på Classroom.

Den här veckan har vi fokuserat på vad energi är, vilka olika energiformer som finns och hur energi kan omvandlas. Vi undersökte ett änglaspel som visade sig vara ett måndagsexemplar och inte fungera så bra – tur att vi kunde titta på ett som fungerade på film i alla fall!

 

 Kan du förklara för någon hemma vad bilden nedan visar?

 

 

Nästa vecka fortsätter vi arbeta med energiprincipen och energiomvandlingar. Vi kommer bland annat bygga CD-svävare. Till det behöver vi totalt 16 gamla DVD/CD-skivor. Då det känns mer klimatsmart att använda gamla skivor får ni hemskt gärna skänka skivor om ni har liggandes hemma som ni ändå inte använder. Maila catrin.colliander@lemshaga.se i så fall. Vi kommer även behöver ca 16 mjölk-korkar så även det är toppen om ni som har kan ta med.

 

Vi arbetar också vidare med texterna på NE.se och frågorna därtill. Läxförhör på frågorna är torsdag 11/2. (Frågorna finns på classroom, schoolsoft och i planeringen som jag länkat till ovan).

 

Vecka 4-5 arbetar vi för kännedom med värme och isolering. Hemuppgift till torsdag 4/2 är att isolera en 50 cl petflaska så att den kan hålla värmen längre. Toppen om ni därför sparar en pet-flaska (och kanske något att isolera med) när ni går med återvinningen kommande veckor.

 

Ut i Europa och retorik

 

På svenskan har vi fortsatt det ämnesövergripande arbetet med Europas länder. Nu börjar vi bli klara med faktainsamlandet och kommande veckor fokuserar vi extra mycket på hur vi bäst presenterar faktan för att publiken ska ta till sig så mycket som möjligt. Därför har vi även smygstartat arbetet med retorik. Vi har anmält oss till programmet Retorikmatchen och har så smått börjat fila på idéer till vårt ansökningstal.

 

Läsläxa


Hittar du på classroom. 20 minuter läsning i valfri bok vid minst tre tillfällen per vecka. Kom ihåg att fylla i protokollet på classroom! Idag, fredag, var det många som lånade böcker i vårt bibliotek, säg till om du behöver hjälp att hitta bok att läsa i!

 

Kom ihåg

 

  • Håll koll lokala planeringar på hemsidan (där hittar du bl a vad som händer på de olika idrottslektionerna)
  • Kolla schoolsoft för läxor och prov.
  • På classroom hittar du material i de olika ämnena.
  • Mattediagnos måndag
  • Läsläxa till torsdag
  • Kunskapslogg i matten på fredag
  • Se till så att du har en bok på engelska och en på svenska i skolan.
  • Hämtning och lämning sker ute och att inga föräldrar eller andra anhöriga får vistas i lokalerna.
  • Att vi är stolta över dig.

 

Kören

 

Kören utgår tyvärr tills vidare p g a att vi enligt rekommendationerna ska blanda eleverna så lite som möjligt över klassindelningarna.

 

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtalen är senarelagda till vecka 7-8 denna termin. Precis som i höstas sker samtalen digitalt via google meet. 17/2 är hel utvecklingssamtalsdag och då är alla elever är lediga.

 

Under onsdag 17/2 är alla elever hemma/tillsammans med föräldrar och kopplar upp sig digitalt. Ni som har samtal en annan dag avgör själva om det passar bäst att eleven är med förälder eller sitter tillsammans med mentor i skolan under samtalet – det beror lite på hur vardagslogistiken fungerar bäst för er.

 

Precis som tidigare förbereder eleven samtalet i skolan och leder det sedan när det väl är dags.   

 

Tid kan bokas i schoolsoft senast två veckor innan samtalet, vi meddelar när vi lagt ut tider.

Trevlig helg!

 

/Anna, Catrin, Johanna och Maria

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.