Mars vecka 48

Hej alla fina Marsianer!

 

Jag blir så glad när jag ser hur väl ni både tar hand om – och arbetar i – biblioteket.

 

  

 

NO

Terminens höjdpunkt i NO:n var nog den egna laborationen som ni alla nu planerat och genomfört. En klar majoritet tog chansen att få äta både det ena och det andra under lektionstid och valde smaktest. Ni har planerat, förberett, analyserat risker, genomfört samt dokumenterat, analyserat och diskuterat undersökningen i en laborationsrapport. Bra jobbat!

 

        

 

Vi har nu arbetat oss igenom hela människokroppen och börjat summera och repetera arbetsområdet. Torsdagen den 10/12 kommer vi ha ett litet NO-prov där du får chans att visa att du kan förklara ett samband i kroppen och då använda relevanta begrepp. Du väljer själv om du vill skriva prov på Reflexer och nervsystem, Matspjälkning och reningsorgan, Andning och lungor eller Hjärtat och blodet. Alla har fått hem ett repetitionshäfte att plugga på. Allt material finns också i uppgiften Repetition inför prov 10/12 i NO/TK-klassrummet på classroom. Ni som varit frånvarande den här veckan har fått ett mail med all information.

 

 

Ut i Europa

 

Det ämnesövergripande projektet tuffar på. I svenskan fokuserar vi dels på att kunna söka och skriva fakta och dels på att kunna presentera faktan genom digitala presentationer med bilder och länkar.

 

 

Vi har bland annat tränat på hur man hittar och tolkar fakta på NE och i kartbok. En övning var att fundera på varför människor bor där de bor. Snabbt förstod ni varför många stora städer ligger vid kusten. En kluring blev att fundera kring att Birmingham, som ju är Storbritanniens andra största stad , ligger mitt i landet. Efter att ha undersökt kartan i par kunde ni snabbt konstatera att viktig kanal, viktig järnväg och viktiga vägar passerar staden.

 

 

Brandövning måndag

 

Nu på måndag den 30/11 kommer Storgården för kännedom öva utrymning ca kl 09.40. Det är en annonserad övning vilket betyder att  det är okej att ha skor och jacka på den lektion som brandövningen berör.

 

 

Hälsningar från Klubben

 

Anmälan inför närvaro på Klubben på över jullovet är nu igång. Sista anmälningsdag är 6 dec. Detaljerad information om ex. öppettider för Klubben finns på Schoolsoft.

 

Fredagskluring

 

Jupiter-mentor och mattelärare Andreas utmanar alla Mars-elever med en fredagsutmaning. Kan du lösa problemet?

På en gata finns 10 lyktstolpar utplacerade med jämna mellanrum, varav en lyktstolpe finns precis i början av gatan och en finns i slutet.

På samma sätt så finns det 100 lyktstolpar på en annan gata, med lika långa mellanrum som på den första gatan. Andra gatan är förstås längre än den första gatan, men hur många gånger längre?

 

Trevlig helg!

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.