Mars vecka 50

It’s beginning to look a lot like Christmas…

 

Inte utomhus direkt men klassrummen pryds av ljus, juldikter och alla fina dekorationer ni gjort.

 

 

 

Ut i Europa

 

Det ämnesövergripande Europa-projektet har fortsatt. I svenska fokuserar vi dels på att kunna söka och skriva fakta, dels på att presentera fakta via text, bild, länkar, ljud och video.

 

En utmaning är att förstå skillnaden mellan att skriva fakta och att presentera fakta. I svenska är det kopplade till två olika kunskapskrav och båda bedöms i det här projektet. Den här veckan har vi tillsammans pratat om vad som skiljer dem åt. Vi kom fram till att:

 

– När du skriver fakta ska din mottagare kunna lära och ta till sig endast genom att läsa texten. Då är det viktigt att du skriver fakta med egna formuleringar och tydlig struktur. Du skriver fakta i ditt eget dokument LANDET.

 

– När du presenterar fakta ska din mottagare kunna lära och ta till sig genom att lyssna på presentatören, se bilder, filmer, stödord, ljud och/eller länkar. Då är det viktigt att du skriver stödord istället för långa texter, har stor text och stora bilder så att de syns, talar tydligt och har kontakt med publiken. Ni presenterar faktan i gruppens gemensamma PRESENTATION.

 

 

De senaste två veckorna har ni även spelat in filmer och lagt in dessa i era presentationer. Det har varit så roligt att följa ert entusiastiska arbete och ta del av de färdiga filmerna. Ni är många som kan mer än mig när det kommer till de tekniska delarna och det är väldigt kul att få lära av – och tillsammans med – er!

 

Projektet tar förstås jullov tillsammans med er men fortsätter sedan i januari.

 

NO-plugg

 

Under NO-lektionerna har vi pluggat inför torsdagens prov. Vi har tipsat varandra om pluggtekniker och provat varandras sätt att plugga. Jag blir så glad när jag ser hur generösa ni är när ni hjälper varandra. Det märktes också att ni var väl förberedda inför provet. Bra jobbat!

 

 

 

Fundera över vilka pluggtekniker som fungerade bra för dig. Nästa vecka är det ju dags för SO-prov – hur pluggar du smartast inför det?

 

Lucia-morgon

 

Enligt tradition bjuder ju kören med musiklärare Jonas i spetsen in föräldrar och elever till ett magiskt Luciafirande en morgon kring Lucia. I år går det av förklarliga anledningar inte att genomföra detta i sin ursprungliga form. Istället har Jonas och kören spelat in en fin film som vi kan njuta av. Elever och lärare tittar tillsammans i klassrummet på måndag morgon. Vårdnadshavare hittar länk på schoolsoft senast söndag kväll.

 

Sista veckan

 

Måndag 14/12: Luciafirande i klassrummet på morgonen. Kunskapslogg i matten.

Tisdag 15/12: SO-prov

Onsdag 16/12: Omprov om du missat NO-provet.

Torsdag 17/12: Coronaanpassad jullunch. Städning på eftermiddagen,

Fredag 18/12: Julavslutning i klassrummet. Skoldagen börjar 9.00 och slutar 13.30.

 

Måndag 11/1: Skolstart

 

Vi önskar er alla en fin tredje advent!

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.