Mars vecka 20

Tack för en fin vecka Mars!

 

 

Det löser sig!

 

I NO:n har vi arbetat vidare med Materia och material samt dess egenskaper. Den här veckan hade vi extra fokus på lösningar. Vi provade lösa sockerbitar i kallt och varmt vatten samt läste, såg film och beskrev vad som hände. Vi kunde inte låta bli att göra oss en kopp te med skorpa när vi ändå hade varmt vatten och socker framdukat. En av instuderingsfrågorna till provet den 3/6 är ju just vad som händer när du stoppar en sockerbit i en varm kopp te. Kommer du ihåg?

 

Frågor och svar att plugga på inför provet finns i uppgiften Instudering till prov 3/6 i NO/tk-klassrummet på classroom.

 

 

Skriva berättelse

 

I svenskan fokuserar vi de sista veckorna på att skriva berättelser. Vi har haft minilektioner i att skriva gestaltande, skriva dialog samt bygga upp ett spännande händelseförlopp med en röd tråd. 

 

Vi har använt alla våra sinnen och skrivit gestaltande beskrivningar med inspiration från vår fantastiska utemiljö:

 

 

Här övar vi på att gestalta i våra dialoger:

 

 

Som nedan såg tavlan ut efter att vi läst berättelsen Tjuvgömman och undersökt hur den är uppbyggd. När vi tittade närmare på den röda tråden upptäckte vi att en tråd hängde löst. Vi fick ju aldrig någon förklaring på vem den okända mannen var! Tur att ni är så skickliga skribenter och kunde skriva ett nytt slut på berättelsen som knöt ihop säcken ordentligt.

 

 

 

Bemanning i Mars

 

Den här veckan har Trixie, Victor, Marie M och Josefine stöttat upp under matten och engelskan eftersom Maria behöver arbeta hemma. Tack till er alla! Maria har också varit med på länk under matteprovet samt haft digital undervisning med några elever digitalt. 

 

Marie Moberg kliver in mer i klassen från och med nästa vecka. Hon kommer bland annat hålla i matteundervisningen sista veckorna. Marie arbetar numera som speciallärare på skolan och många av er känner henne då hon tidigare undervisade de här klasserna i lågstadiet. Vi är såklart jätteglada över att få lite extra stöttning den sista tiden fram till sommaren.

 

Maria hälsar att hon arbetar på hemifrån och att det går bra att kontakta henne om det är något särskilt. 

 

Retorikmatchen

 

Nästa vecka behöver Mars Grön vara beredda på att kanske stanna till 15.00 på onsdag då vi eventuellt ska spela in till Retorikmatchen. Definitivt besked får vi på måndag eftermiddag. Det är förstås frivilligt men roligt om så många som möjligt är med! Att tänka på om det blir av är att inte ha tröja med märke/logga på.

 

Klasser inför åk 6

 

Klassindelningen inför nästa läsår är nu så gott som klar. Jag kommer skicka ut mer information samt indelningen via mail i början av nästa vecka.

 

Språkval inför åk 6

 

På tisdag nästa vecka, 25/5, kommer eleverna träffa lärarna i moderna språk, Joel (spanska) och Sandra (franska) för att ha prova-på-lektioner i spanska och franska. Eleverna kommer sedan få med sig en språkvalsblankett hem. Vi kommer göra språkvalet innan sommaren i år för att ha grupperna klara till läsårsstarten i augusti.

 

Hälsning från textilslöjden

Hej 
Ni elever i Mars som haft textilslöjd under våren har skapat sköna och unika Fulmonster.  Ni har själva fått hitta på formen och sedan sytt och broderat era Fulmonster
Genom att vi benämner det fulmonster släpps mer kreativitet loss, vi fastnar inte i ”snygghetsfällan”, det är tankeväckande och befriande. Efter avslutat arbete har ni fått berätta några rader om sin figur och dess egenskaper. De blir riktigt sköna typer, ibland lite hemska och ibland söta och lustiga historier.
Nu ska vi sy klart våra slöjdpåsar sen är det sommarlov!
 
Kolla in fulmonstren här:

https://drive.google.com/file/d/1SM3P9yym96Jh52PgiTpueBez2Z2hGUis/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/12gYtVkWL6CY3LmTTL8I-Q5ZcXCD1KhhE/view?usp=sharing

 

Hälsning från musiklärare Jonas

 

Hej Mars!
De i mars som vill vara med och filma refrängerna till avslutningslåtarna är välkomna nu på måndag 24/5 kl 15 till musikladan! Det tar ca 40 min skulle jag gissa.
Klä dig i vitt och blått! ☀🌻
/Jonas

 

Klubben hälsar

 

Nu på söndag är det sista dag att gå in på schoolsoft och anmäla närvaro alt. ledighet under sommaren! Information om sommarens öppettider finns på schoolsoft. 

 

 

Nästa vecka

 

Måndag: Tid att skriva klart förra veckans matteprov på mentorstiden. Frivillig filmning av avslutningslåtarna 15.00.

Tisdag: Prova-på-lektioner i spanska och franska.

Onsdag: Klubben stänger 15.00

Torsdag: 

Fredag:

 

 

Trevlig helg!

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.