Mars Veckobrev v.12

 

 

 

Våren är här och dagarna blir nu äntligen längre än nätterna. Känns helt ljuvligt att det är ljust både när man vaknar och kommer hem efter jobbet, det verkar även som att jag inte är ensam om att känna så 🙂

Med tanke på hur förra veckan avslutades, gällande utmaningarna med att gå ut på rast, så har vi i hela Mars gjort ett jätte-krafttag för att hjälpa varandra att hitta på roliga saker att göra, för att motiveras till att gå ut och ha kul utomhus när det väl är rast.

“Inget ont som inte för något gott med sig” – Det gamla uttrycket passar sig finfint för det som denna vecka har nystats fram. Allt började redan i fredags förra veckan. Vi pedagoger fick nog av att de flesta elever vägrar att gå ut och istället stannar kvar i kapprummet och härjar. Det resulterade i att kidsen fick sitta på mentorstimmen och beskriva med ord varför det är så viktigt att gå ut på rast. En gammal hederlig metod man använde sig av förr i tiden:)

 

MEN.

 

Samtidigt som eleverna sitter så snällt och skriver så får vi också veta att några elever varit på högstadiets rastgård. Där får de olyckligtvis inte vara. En mycket intressant diskussion följer som verkligen öppnade våra pedagogers ögon och öron. Både jag, Åsa och Miche fick verkligen en mycket större förståelse för hur våra elever i Mars har det på rasterna. Det finns just nu många begränsningar i var man kan vara och vad man kan göra. Mycket är också uppknutet till just Mars och kommer automatiskt bli bättre till nästa läsår, men vi kände att något måste förändras, och det nu!

 

Sagt och gjort. Sen hände det grejer! Under Åsas måndagslektion gick vi igenom läget och vad vi kan göra tillsammans för att förbättra vår rast-situation. Vi tittade på saker vi redan har nu såsom klättervägg, frisbee-korgar men även vad vi vuxna kan försöka fixa fram men som kanske tar lite mer tid, som exempelvis basketkorg, pingisbord med mera. Redan nästa dag kom ett pingisbord fram för eleverna, vilket verkligen gjorde skillnad!

En annan sak vi pedagoger fixade fram var en speciell rast-låda för endast Mars. Däri ligger allt från kortlekar, twistband och bollar till olika pysselaktiviteter som sudoku och korsord.

 

Till sist så kom vi också fram till vad eleverna själva kan göra för att påverka sin situation. Vi kom fram till att vi tillsammans skulle skapa en “bank” med rastlekar. Det blev även veckans uppgift i Svenska, som även blev till en bedömningsuppgift. Detta resulterade i att vi nu har ett 20-tal rastlekar som man kan välja på att leka. Allt från mördarleken till att hitta Urban:)

 

Som sagt, ingen ont som inte får något gott med sig! Sedan måndags har vi inte längre några större problem med att få ut eleverna och nu är det fullt ös med super-många aktiviteter ute på rasterna. Humöret och engagemanget i arbetsuppgifterna har också ökat. Tänka sig vad lite uterast och lek kan föra med sig…

 

 

Veckan avslutades med att gå en ny promenadslinga runt Lemshagas vackra skola med Cissi & Miche i spetsen. Vi gick en slinga bakom Ladan med information om Lemshagas historia, frågor och uppdrag. Det var underbart att vara ute i det härliga vädret!

 

 

 

Nu över till Marsipanernas journalister som denna vecka består av Moa, Joline, Jaquline & Elly för att berätta mer om veckan som varit…

 

 

– Hur många rastaktiviteter har du deltagit i denna vecka?

 

 

Prov, prov och åter prov… I nästan tre hela dagar har vi haft muntliga gruppdiskussioner för att barnen ska få visa sina kunskaper. Varje grupp består av fyra barn och vi diskuterar i cirka 30 minuter. Jag är så himla imponerad av hur mycket era kids kan! Hos mig, i mina NO-ämnen, har man möjlighet att visa sina kunskaper i både skrift och tal. Den digitala loggen som de använder för att dokumentera allt från experiment till instuderingsfrågor, är minst lika viktig som det muntliga provet. De har även fått visa sina kunskaper med hjälp av dramatisering och videoinspelningar. Det blir så tydligt hur nivån höjs, när man arbetar multimodalt, alltså när man använder sig av så många uttrycksformer som möjligt.

 

 

I väntan på att få göra prov så sitter dem och pluggar flitigt… 🙂

 

 

Se här vilka informativa filmer dem skapat om hur kolatomens kretslopp går till

 

 

Övrig information

Studiebesök på Livrustkammaren

På onsdag så bär det iväg till ett efterlängtat studiebesök, nämligen till Livrustkammaren! Dagen börjar som vanligt och går efter schemat med lektioner fram till 10.30. Vi åker från Lemshaga kl 11 och är tillbaka på skolan ca kl 14.30. Glöm inte att ta med matsäck 🙂

Det blir ett kul avslut på Åsas historia-tema!

För info om Livrustkammaren klicka här

 

Föräldramöte på onsdag

Vad kul det ska bli att äntligen få träffas igen IRL (alltså i verkligheten och inte digitalt ;). Vi ses kl 17.30 och fokus kommer handla mycket om åk 6… Nästa termin, kommer era barn att få sina första betyg. Viktigt att både ni och era barn förstår systemet och att det blir någorlunda tydligt. Vi kommer därför att lägga större delen av mötet på att just förtydliga detta betygssystem, något som vi ibland kan förstå upplevs som något abstrakt. Då vi dessutom kommer att få ett nytt (uppdaterat) system för betygssättning med start fr.o.m. nästa läsår så är det extra viktigt att förtydliga och förenkla. Det är iaf vår förhoppning, så välkomna!

 

Tips från klubben

Vi på Klubben vill påminna om att vårdnadshavare måste anmäla tider till Påsklovet! Senast på fredag 1:a april.

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.13

ONSDAG – Utflykt till Livrustkammaren. Obs! Matsäck.
ONSDAG – Föräldramöte 17:30-19.00

 

V.14

 

V.15

PÅSKLOV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas  

En kommentar

Kommenteringen är stängd.