Mars veckobrev v 13

Glad Påsk alla härliga Marsipaner!

Dagen innan påsklovet avslutade vi med lite “Äggspriment” så att alla fick något att fundera på och för att inspirera om ni vill göra fler liknande ägg-experiment under lovet hemma. Vi kollar resultat och diskuterar dem efter påsk. Vore roligt om några hittat på egna äggspriment då! Prova t.ex. att bjuda på löskokt ägg med hård gula och lös vita…

Recept: Ta en stor kastrull med vatten. Lägg i ägget. Värm till 70 grader Celsius. Använd ugnstermometer. Ta kastrullen av plattan och vira en handduk runt den. Låt stå ca 2 tim. Servera 🙂

 

Vi såg också på filmen Wimpy Kid som avslutning på engelskan där vi läst och både diskuterat och refererat kring samma bok. Dessutom passade vi på att ägga oss inför lunchen med några snabba kolhydrat-ägg. Påskmys <3

 

På matten har vi just haft ett prov i taluppfattning och problemlösning. Eftersom alla elever inte skrivit provet ännu kommer ni få vänta lite till med bedömningarna dock. Men som Mars fokuserat och kämpat. Glädjande att se! En av de metoder för problemlösning som vi tränade på var Bar Modeling som är inspirerat från Singapore Math. Singapores elever lyckas prestera på topp år efter år i olika internationella kunskapsmätningar i matematik och därför ville vi ju försöka prova några av de metoder de använder. Bar Modeling handlar om att visualisera matematikproblemen – skapa en bild över hur olika saker förhåller sig till varandra. I några av exemplen har vi även kombinerat bråk och procent för att klura till det lite ytterligare. Mars-eleverna har gjort detta mycket bra! Här ser ni några exempel där vi använt de små whiteboardtavlorna för att lösa problem gemensamt:

Några veckor efter påsk kommer vi att arbeta med ett gemensamt projekt i engelska och NO som handlar om miljö och plast. Vi vill därför att ni alla hjälper oss med att samla så många plastkorkar i olika färger som möjligt (det går återvinna och panta flaskan utan korken) så att vi får material till ett gemensamt kreativt konstverk. Kunskap som fastnar för livet och kreativitet går ofta hand i hand!

Veckorna innan lovet har vi haft en enormt hög frånvaro, tyvärr. En dag hade vi bara 11 av 24 elever på plats i gröna gruppen! Det gör såklart att de som varit lediga eller sjuka har missat en hel del skolarbete. Vi pedagoger har försökt anpassa och hjälpa utifrån detta men det är viktigt att ni elever gör vad ni kan för att ta igen det ni missat.

  • Kom ikapp-läxa! Om ni har varit hemma – lediga eller sjuka – så måste ni elever mejla lärarna och själva satsa på att komma ikapp under läxläsning, fördjupning och hemma.
  • Vi vill också gärna att ni ser de filmer vi sett på Mentorstiden: Länkar till minnesträningsvideon från Talang och Pluggkoden: Strategier för minnet från UR hittar ni här.
  • Bra förberedelse för alla elever inför kommande mentorsmöte är att titta på filmen: Pluggkoden: Fokusera och planera.

 

Vi avslutar med en härlig rastbild från bollkastning på vår soliga skolgård där vi hoppas snön smält bort och solen torkat upp marken så vi kan ha ännu fler roliga aktiviteter efter lovet.

Glad Påsk från Ayla, Julia och Malin

 

Kommande:

Betygsföräldramöte med fika och mingel 17.30 – 20.00 ons 23/5

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']