Mars veckobrev v.36

Hej alla Marsfamiljer!

 

Nu är vi verkligen igång på riktigt! Lektioner, raster, diskussioner, lekar, sport – Mars bubblar av energi!  Alla som vill sjunga erbjuds dessutom körsång på torsdagarna. Många från Mars valde att prova – kul!

På matten har vi de senaste veckorna nyttjat vår härliga utemiljö till att arbeta med matematiska mönster av naturmaterial och därefter fortsatt med algebra genom att lösa olika tärningsekvationer. Vi har satsat mycket på samarbete för att lära av varandra och diskutera och visar varandra olika lösningar på miniwhiteboards. Klurigheter både engagerar och kräver – ibland lagom, ibland krävande och lite svårt men ofta roligt.

  

Vi arbetar just nu lite ämnesövergripande om Vikingatiden i SvSONOTk.  I sv har vi börjat arbeta med boken Drakskeppet av Maj Bylock. Vi läser ett par kapitel i veckan för att sedan diskutera och skriva om det vi läst.

Denna vecka har vi t ex funderat på om vi skulle vilja leva under vikingatiden. Många kunde se både för- och nackdelar, de flesta svarade dock nej med argument som att det verkar vara en brutal tid, att det finns risk att bli träl, att det inte fanns botemedel mot vanliga sjukdomar och det inte fanns bekvämligheter som telefoner, internet och tv. Det som ändå lockade några elever var bland annat en möjlighet att komma närmare djur och natur och att barn på den tiden nog hade det roligare som var ute i skogen och lekte istället för att sitta inne och spela.

På NOTk har vi funderat en del på vad vi vet och vill ta reda på om Vikingarnas teknik. Vi kopplar temat till grundläggande antik teknik och båtar och undersöker laborativt vad som får saker att flyta eller sjunka. Alla har fått ta med egna saker att undersöka och vi lär oss praktiskt hur man på olika sätt kan mäta och uppskatta föremåls storlek. Framöver kommer vi att bygga olika saker, t.ex. båtar eller hus och knyta det till Vikingatiden genom att bygga samtida modeller eller jämföra med dåtidens konstruktioner.

 

Påminnelse:

  • Lämna in intyg om specialkost. Blanketten hittar ni här: https://lemshaga.se/praktisk-info/avtal-blanketter-och-informationsblad/
  • Lämna in blanketterna med anhöriginfo (alla) samt HPV-vaccination (tjejerna).
  • Se till att barnen har kläder för väder och att det finns torrt ombyte i skolan för regniga dagar
  • Barnen behöver hänglås (med extranyckel att lämna hos lärarna)

 

Kommande:

12/9 tisdag HPV-vaccination (för flickorna som tackat ja)

14/9 torsdag Skolfotografering efter lunch

20/9 onsdag Utvecklingssamtalsdag (även 18/9 samt andra tillfällen. Boka i schoolsoft)

27/9 onsdagkväll Föräldramöte Mars (se mer på schoolsoft)

2/10 måndag Studiebesök på museet Vikingaliv (OBS! Framflyttat 1 v)

4/10 onsdag Vandringsdag/Friluftsdag med Mars

 

Må så gott! / Marslärarna

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']