Mars veckobrev v.37

 

 

Vilken fantastisk vecka vi haft här, med massa lek, skratt och glädje! Men vi har även lärt oss en del nya saker och det överlåter jag till våra alldeles egna journalister Ida och Alicia att berätta om…

 

Den här veckan har vi arbetat med en ny text, det är förklarande text alltså faktatexter. Vi fick göra tankekartor där vi skrev vad en förklarande text skulle innehålla eller vad som är viktigt att tänka på är man skriver. 

 

 

 

I tisdags gjort en läs-diagnos, vi har också börjat på två nya böcker. En av böckerna heter  Bakom Masken som vi har en skrivbok där vi skriver lite om de olika kapitlerna. 

Den andra heter Dunkelstjärnan, den kommer Åsa läsa högt för oss ibland och ibland kommer vi få läsa själva. Åsa har berättat att lite senare kommer vi få träffa författaren (på länk) och ställa frågor om boken.

 

 

I måndags den här veckan fick vi göra matte-diagnoser eller miniprov som vi kallar det. 

Vi har fått nya matteböcker där vi håller på med talen upp till 1000 000. Vi har pratat om talens olika positioner, och i onsdags gjorde vi talföljder. Om man vill träna lite extra hemma kan man gå in på nok.se och logga in där. På måndag  har vi kunskapslogg. Så om man har svårt kan man gå in på nok. 

 

 

På so-lektionerna har vi kollat på ett nytt avsnitt av Geografens testamente Europa. 

Vi har även jobbat med naturresurser och energi, vad som är ett miljövänligt sätt att få energi på och varför vi inte bara använder vindkraftverk, vattenkraft och solceller i hela Sverige.

 

På No-lektionerna den här veckan har vi jobbat med örat. Vi har pratat om hur det fungerar från att ljudvågorna kommer in i vårt öra, tills att vår hjärna tolkar vibrationerna och gör om dem till ljud. Vi har också prata om tinnitus och andra hörselskador, varför man får dem och vad man kan göra för att undvika dem. 

 

 

På mentorstimmen i fredags hade vi klassråd, och så började vi förbereda oss inför våra utvecklingssamtal. På klassrådet fick vi veta vilka som ska vara ”tryggisar” – i grön grupp Alicia & Lukas och i röd grupp Rita och Edvin. Vi fick också veta vilka som ska vara med i gårdsrådet – i grön grupp Matilda och Minna och i röd grupp Bianca och Tindra.

 

 

 

-Varför är regnbågens färger alltid i samma ordning?
Har alla regnbågar pratat ihop sig och kommit överens om det, eller!?

 

 

Vad är ljus?

 

Denna gång tänkte jag faktiskt berätta om nästkommande vecka 🙂

 

Vi har ju jobbat med ljud nu i tre veckor och det för oss in på nästkommande veckors arbete, som handlar om ljus. Vi kommer inleda temat med att skapa vår alldeles egna hemgjorda regnbåge i klassrummet, utan varken sol eller vatten!

 

Tänk dig att du ligger i sängen och tittar på film på datorn. Det kan vara helt mörkt i rummet, men skärmen lyser och du kan se filmen. Om du hade legat i mörkret och försökt läsa en bok hade du inte sett mycket – du behöver en lampa för att se boken. Men hur fungerar egentligen ljus? Varför kan du se en film i ett mörkt rum men inte läsa boken utan en lampa?

 

När det ofärgade solljuset träffar himlen och alla saker på marken, får sakerna färger. Det beror på att solljuset studsar, ändrar riktning och tas upp av föremålen. Hur går detta till?

Med våra ögon kan vi bara se en liten del av allt ljus som finns. Ögonen är gjorda för att se det ljus som strålar ut från solen.

 

Solen ser vit ut. Men solens ljus är en blandning av alla de färger som vi kan se med ögonen.

 

Men vad är egentligen ljus?

 

I det här avsnittet kommer vi arbeta med vad ljus är och vad det innebär att se saker och ting.

 

Som ni säkert reda sett i Schoolsoft så kommer vi ha ett muntligt prov på hela temat ljud & ljus på torsdag vecka 41.

 

Övrig information

Utvecklingssamtal

Tider för utvecklingssamtal kommer att finnas på schoolsoft från och med måndag 20 sept. Först till kvarn gäller 😉

Fredagsspex

Vi mentorer har tillsammans med era härliga kids kommit fram till att vi kör Fredagsspex var tredje fredag, just för att de fredagarna ska bli lite extra speciella! Så nästa fredag 24/9 är det dags för temat ”Jag jobbar som…” Det kan alltså vara allt ifrån tandläkare, musiker, författare, forskare, influencer, präst och mycket mer. Om man är kreativ kan man även tänka kronologiskt också, alltså en präst från 1200-talet, en kung från 1500-talet, kanske en egyptisk Farao eller en viking från vikingatiden 😉

 

Påminnelse från skolsköterska Judith

Vi mentorer vill påminna å Judiths vägnar att fylla i och lämna in blanketten om HPV vaccinationen. Det gäller för samtliga elever, jag bifogar den nedan 🙂

Tillstånd HPV 2021 pdf

 

Kunskapslogg på kapitel 1 ”Talen till 1 000 000” (på måndag)

Japp det var dags att tuffa vidare till nästa kapitel, det innebär att det återigen är kunskapslogg på måndag, så ta dig gärna en extra titt i boken (eller digitalt) över helgen 😉

 

Information om föräldrastödgrupp 

Hej!

Jag och ptp psykolog Johanna Beskow kommer att gå utbildning i ABC tonår i höst. Vi behöver därför deltagare till vår föräldrastödsgrupp. Deltagarna kommer att ingå i en studie där man lottas till att antingen ingå i en grupp på plats, få föräldrastöd på webben eller sätts på en väntelista. Jag undrar om du kan hjälpa oss att sprida informationen för att vi ska hitta deltagare?

 

Finns det någon person jag kan ta kontakt med som har maillista till alla EHT-team och som kan lägga ut info på schoolsoft?

 

Tack för hjälpen 😊

Med vänliga hälsningar

Elin Engströmfamiljebehandlare

 

Meddelande från styrelsen

Här kommer en kort presentation från vår nya biträdande rektor Annika och Lemshaga Akademis grundare Helena Wallenberg.

 

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.39 

Utvecklingssamtal: Onsdag 29 sept (hela dagen) samt ytterligare några tider andra dagar vid behov. Tider finns att boka från och med måndag.

Fredag: “miniprov” inom Geografi (jorden & jordytan – mer info kommer)

 

V.41

Föräldramöte: 13 oktober kl 18-19 (Vi hoppas att vi kan ses på skolan, men återkommer när vi vet säkert hur det blir.)

NO (fysik) prov om ljud och ljus: På torsdag

 

 

V.42 

Tisdag. Lilla aktuellt (grön grupp) 

 

v. 43 

Torsdag: Geografiprov Se information i classroom redan nu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas  

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.