Mars veckobrev v. 39

Hej alla!

 

Ytterligare en vecka har flugit fram! Tack alla barn för fina insatser och glada skratt både på lektioner och raster och tack alla föräldrar för ett positivt föräldramöte i onsdags! Några av föräldrarnas tankar kring olika frågor finns att läsa i skolans bibliotek och pedagogernas bildspel finns på Schoolsoft.

Svenska
Vi arbetar vidare med läsförståelse och språkhistoria utifrån boken Drakskeppet av Maj Bylock som utspelar sig under vikingatiden. Denna vecka har eleverna bland annat provat ta olika perspektiv i en händelse ur boken. Vad tänker, känner och undrar du när vikingarnas skepp ankommer hamnen beroende på om du är viking, barn till viking, barn som tillfångatagits eller ryttaren som möter upp i hamnen för att köpa barnet och ha som träl?

 

På fredagar inleder vi lektionen med att läsa tyst och gör sedan en läsuppgift kopplat till läsningen. Eleverna behöver därför ha med sig sin tystläsningsbok till skolan varje fredag. Under veckan läser de även minst 3×15 minuter hemma och fyller i läsprotokoll.

Matte och NO

På matten har vi fortsatt att arbeta med algebra på olika sätt. Eleverna har kommit med fina intervjuläxor där det syns att många av er föräldrar tyckte tärningsekvationerna var roligt klurig och att många använder matematik i sina jobb eller på fritiden. Vi har även gjort början av en diagnos “Förstå Och Använda Tal” som många upplevde hade lite krångligt språk och var svår. Det är helt ok att känna så. Den var inte ett prov på vad vi gjort utan en hjälp för mig som lärare att se vad vi ska satsa mer på att träna och vad klassen som grupp redan kan.

Vi har jobbat med att skriva matematiska uttryck och funktionsmaskiner som syns på bilden nedan och kommande vecka kommer vi repetera massor kring uttryck, ekvationer och mönster i en skogslek som kallas 36-leken.

På NO:n har vi fortsatt laborera med föremål i vatten, foliebåtar, flytkraft och Arkimedes princip. På sista bilderna ser ni en övning CSI – Color Symbol Image där eleverna fått reflektera i färg, symbolik och bild till sagan om Arkimedes upptäckter kring densitetsbegreppet.

 

 

Händer kommande vecka:

Måndag 2/10 “Vikingaliv” 

Samling 8.30 vid busshpl Lemshaga, åter ca 14.00

Medtag matsäck, vattenflaska, något litet fika om man vill, frukt. Jacka, mössa för att äta ute. Fredrik, Catrin, Malin, Julia, Ayla, Förälder Åsa och VFU-student Charlotta följer med.

 

Onsdag vandringsdag Björnö – ca 7 km

Samling i klassrummen 8.20, åter på skolan ca 14.40.

Du behöver bra skor att gå i, kläder för väder, gärna extra strumpor och varm tröja med. Ta med en ryggsäck och matlåda att ta lunch i, frukt eller smörgås samt något litet gott för den som vill. Sittunderlägg kan också vara skönt att ha. Malin, Julia, Ayla, VFU-student Charlotta och Krister följer med.

Ha det gott! /Marslärarna

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']