Mars veckobrev v.40

 

Det har varit en lärorik vecka för oss alla. Det första jag vill förmedla är hur underbart det är att se hur era kids växer och blir mer självständiga och tar mer ansvar för sitt lärande! Här kommer en bildkavalkad från en helt vanlig mattelektion…

 

 

…Observera hur tomt det är i klassrummet och hur kidsen spridit ut sig på olika ställen i mindre grupper, grupper de själva har valt dessutom! De hjälper, stöttar varandra till förståelse och ny kunskap, detta gör mig så STOLT 🙂

 

Men nu tänkte jag överlämna ordet till veckans journalister Minna, Rita & Frida B.

 

This week we have done the words as usual and written letters in english to any person. Some chose relatives in england. We also wrote about our picture we drew with felt-tip pens.

 

 

Denna veckan på idrotten har vi gjort orientering. Man var i en grupp med 2 eller 3 personer. Man skulle minst hitta 4 kontroller. På onsdagens gympa lektion så fick röda gruppen ha gympa inne för det regnade för mycket medans grön fick ha det ute. ”😂”. Röda gruppen lekte en lek som heter ambassaden. Den år ut på att kasta bollar på varandra. 

 

 

Träslöjd: På träslöjden har vi fortsatt med våra flaggor som vi gör i trä. Dom flesta har redan sågat ut sin botten, och vissa har tom slipat dom i en maskin som heter slipmaskinen.

Syslöjd: På syslöjden gör vi små ”fulmonster” som vi har gjort i symaskinen. Vi har lärt oss virka och håller på med våra virkningar, några har fått ta hem sina fulmonster. Nu håller vi på att sätta på hår och ögon mm.

 

 

På geografin har vi fått tillbaka våra mini-prov som vi hade i fredags. Vi gick igenom vad man skulle göra för att få dom olika nivåerna, 1 2 & 3 och vi gick igenom hur vi ska göra för att få högre nivåer och betyg i framtiden. I torsdags så kollade vi på Geografens Testamente.

 

 

Denna veckan på fysiken har vi pratat om ögat och hur ögat ser ut. Vi har den så kallade “blinda fläcken” på näthinnan som vi upptäckte tillsammans genom ett experiment, vi har oxå den “gula fläcken” där syncellerna “tappar och stavar” hjälper oss att se. 

Viktigt: nästa onsdag är det prov.

 

 

På matten har vi nyss gjort klart kapitlet addition och subtraktion och börjat på ett nytt kapitel som heter multiplikation och division. Grön hade kunskapslogg på onsdagen och röd på torsdagen. Vi har precis börjat utforska tals delbarhet.

 

 

På mentorstimmen ska vi jobba med våra mål. Vi skriver in målen som vi kom fram till på utvecklingssamtalet, och skriva in det i våran målbok.

 

 

Bild: På Bilden så var Karin inte där, så vi hade Viktor istället. Vi ritade olika 3d former och sedan skuggade vi dom. Nästa vecka när Karin är med igen, ska vi fortsätta med våra perspektiv bilder på rum. 

Musik: På musiken började vi med en ny låt 7 years och alla fick testa spela piano och sjunga, det var vikarie för att Jonas var borta. Veckan innan spelade vi Seven nations army och spelade bas trummor och elgitarr.

 

 

På Svenskan så skriver vi faktatexter om ett land i Europa (förutom Sverige) som vi själva får välja. För röd skulle den vara inlämnad i måndags och för grön var det i tisdags vecka 40, annars får man läxa. I onsdags gjorde vi talkort och övade på att presentera våran faktatext, vilket vi ska göra nästa vecka.

 

 

I måndags skulle vi ha vandringsdag men den blev inställd, för att det blev för dåligt väder. I tisdags så kom en tandläkare som pratade om munhygien och i slutet fick vi en tandborste var. Åsa blandar fortfarande platser varje måndag

 

 

-Hur kommer det sig att havet ser blått ut när vattnet faktiskt är genomskinligt!?

 

 

Nu har vi arbetat med temat “Ljud och Ljus” sedan vi började denna termin. Genom praktiska experiment blandat med livliga diskussioner har lärt oss om vad ljud egentligen är och hur dessa vibrationer fungerar. Vi har lärt oss om hur en vätskefylld snäcka med hörselhår i örat förvandlar dessa vibrationer till elektriska impulser, som hjärnan sedan tolkar till vad vi uppfattar som ljud och mycket mer!

 

 

Vi har även fördjupat oss i vad ljus är, att det består av massa små ljuspartiklar som kallas fotoner. Hur dessa fotoner har olika energi och att den energin avgör vilken färg vi ser. Vi har diskuterat varför vi uppfattar himlen som blå, hur det blåa ljuset bryts i atmosfären och varför solnedgångar är röda. Vi har även lärt oss att vi inte ser allt ljus och tittat på hur våra ögon fungerar.

 

 

Vi gjorde även ett väldigt lyckat experiment för att förstå varför himlen är blå och solnedgångar är röda, allt handlar om hur solens ljus bryts i vår atmosfär, i detta fall glödlampas ljus genom vatten och lite mjölk…

 

 

Vecka 41, Onsdag och torsdag den 13e & 14e april, kommer du att få möjlighet att visa mycket av det du har lärt dig under detta tema.
Provet kommer att vara muntligt och göras i grupper med 4 i varje grupp. Vi kommer att diskutera de frågeställningar som vi arbetat med i vår fysik-logg samt alla viktiga begrepp som hittas i Classroom under varje veckas klassuppgifter.

I väntan på att man blir kallad till det muntliga provet så har man möjlighet att plugga i klassrummet, när man är färdig med provet så får man spela Chaturanga eller mathplayground 🙂

Eftersom att skolan stänger kl 13.00 på onsdag den 13/10 så kommer de muntliga proven hållas från onsdag t o m fredag. De muntliga proven kommer vara gruppdiskussioner med 4 i varje grupp.

 

När?
Onsdag, Torsdag & Fredag (Vecka 41)

 

Onsdag:

Röd grupp: 10.50 – 11.40 (2 grupper)

Grön grupp: 12.25 – 13.00 (1 grupp) OBS enligt schema har de SO som då utgår

 

Torsdag:

Röd grupp: 08.20 – 09.00 & 13.30 – 14.30 (4 grupper)
Grön grupp: 09.50 – 10.30 & 12.25 – 13.25 (4 grupper)

 

Fredag:

Grön grupp: 12.30 – 13.00 (1 grupp) på mentorstimman

 

 

 

Övrig information

 

Info från skolsköterska Judith

Hejsan!

Tyvärr är HPV vaccinet försenad och kommer tidigaste mitt på dagen tisdag 12/10

Jag vaccinerar så många elever jag kan så klart
Annars blir det tisdag 19 /10.
Trevlig Helg //

 

Info från fritids

Dags att fylla i tider för höstlovet!
På höstlovet (v.44) är Fritids- och Klubbenverkamheten öppen mellan den 2 till 5 november för de elever som har fritids/klubbenomsorg.
För att vi ska kunna fördela personalen behöver vi att ni fyller i närvarotider i Schoolsoft. Vill ni vara lediga skriver ni ledigt i kommentarsfältet.
Alla elever som har ifyllda tider räknas som närvarande. De som inte har ifyllda tider räknar vi som lediga.
Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt.
.
.
.

Sist men inte minst, här kommer nästa veckas fredagsspex:

-Hur många färger får plats på dig!?

 

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.41

Onsdag: Skolan stänger kl 13.00

Onsdag: Föräldramöte kl 18-19. Äntligen kan vi alla ses på skolan igen 🙂

Onsdag – fredag: NO (fysik) prov om ljud och ljus.

 

V.42 

Måndag: Vandring

Tisdag: Lilla aktuellt (grön grupp)

 

v. 43 

Torsdag: Geografiprov Se information i classroom redan nu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas