Mars v.41

 

Först av allt vill vi säga tack för ett bra möte i onsdags och det var så kul att äntligen få träffa er alla igen! Hoppas ni fick svar på många frågor och att ni nu är klokare än någonsin. Men är det något ni funderar över så finns vi alltid här och är bara ett mejl ifrån.. 

Men kan ni tänka att vi snart närmar oss höstlovet med stormsteg. Denna fredag kom dock med ett sprakande färgtema och det till trots mot höstens varma bruna färger utanför våra fönster… Temat för denna fredag var “Hur många färger får plats på dig?” och attans vad färgglatt det blev:) 

 

Nästa gång det är fredagsspex är fredagen innan lovet (v.43). Då är temat:

 

 

 

Men nu till elevernas rapportering om den gångna veckan. Mirabell och Tindra är skribenterna: 

Svenska: På måndagen och tisdagen hade vi redovisning på våra faktatexter. Då skulle man skriva om något land i Europa och några av de länderna som många skrev om var Italien, Spanien och Danmark. Vi har också haft högläsning av både “Dunkelstjärnan” och “Bakom Masken”. Dunkelstjärnan är en väldigt bra bok och den handlar om ett syskonpar som har förlorat sin pappa och är med om ett riktigt äventyr med monster. Vi har också haft studieteknik och den här veckan jobbade vi med hur man blir bättre på engelska glosor. Ps. matriserna från faktatexterna finns på Schoolsoft. 

So: Vi har jobbat med jordens befolkning, till exempel varför man bor nära vattnet och varför det är glesbefolkat på vissa ställen men tätbefolkat på andra ställen. I torsdags så tittade vi även på “Geografens Testamente”. Det är en serie som är väldigt uppskattad och som handlar om en tjej som tappat minnet och försöker få hjälp med att hitta vem hon är. De reser genom Europa och de löser en massa gåtor för deras kompis har blivit kidnappad och de vill hjälpa honom. Ps Det är prov vecka 43 och det går att plugga på Classroom. 

No: Vi har precis haft ett muntligt prov i fysik och de handlade till exempel om ljud, ögat och örat. Vi gjorde provet i grupper om fyra. Om den som fick frågan inte kunde svaret kunde andra i gruppen fylla i. Alla frågor som kommit på provet har vi övat på i ne.se och i vår fysiklogg. De som gjorde provet satt i grupprummet med Andreas, dem som skulle ha prov satt i klassrummet och där fick dem möjlighet att plugga, och dem som redan haft prov fick spela och softa med iPads.

Matematik: Vi har precis startat med multiplikation och division. Vi har gjort kapitel 2, 3 och 4 i våra matteböcker. Vi har bland annat jobbat med att hitta multiplar och hitta faktorer. 

Engelska: På engelskan denna vecka har vi haft glosförhör. Vi har också  jobbat med ”vem är du”? Och skrivit meningar om det. Vi har som vanligt tittat på Hollie Hobby och gjort uppgifter till filmen. Sedan har vi gjort massage två och två för ett härligt avslut på veckan.

Idrott: I tisdags hade vi styrketräning. Styrketräningen gjorde vi utomhus vid amfiteatern. För varje övning vi gjorde sprang vi ett x antal varv från amfiteater till ladan. Och i onsdags hade vi orientering i grupper om 2- 3 personer. En rolig extra uppgift var att gömma kontroller åt varandra och ringa in på en karta var kontrollen var.Det kommer förmodligen bli lite mer orientering några veckor till.

Nu har alla som ska ha tagit vaccinet tagit det. Det gick jättebra men det var tyvärr en som fick lite biverkningar men det var inget allvarligt. Många olika åsikter om hur det kändes. Vissa tyckte det gjorde ont men vissa inte. Vi kommer att ta en dos 2 runt påsk. 

 

På måndag har vi vandringsdag så kom ihåg följande saker…

  • Vattenflaska
  • Fika 
  • Frukt
  • Kläder efter väder 
  • Och ett gott humör

Ni behöver inte ta med mat skolan bjuder på grillad korv. Om man inte gillar korv eller tycker det är för lite får man ta med matsäck

 

Skrivet av Tindra och Mirabell. 

 

 

 

Fokus denna vecka: 

Då har vi precis avslutat vårt område kring förklarande texttyper med inriktning på faktatexter. Alla texter är bedömda och ligger nu ute på Schoolsoft för er att se. 

Som av avslutning på området skulle eleverna genomföra en muntlig redovisning. Till en början hade jag en gedigen matris och la stor vikt vid detta framträdande men fick backa en aning då jag insåg att vi faktiskt inte har gått igenom HUR man gör och VAD man ska man tänka på. Tror att många elever blev glada när vi backade lite och bestämde att vi nu inom de kommande veckorna satsar mer på just detta, muntlig framställning.  

Vi kommer alltså under några veckor att satsa och på riktigt djupdyka ner i den muntliga framställningarnas värld. Vi kommer att gå igenom konkreta tips på hur man ska göra för att få till det där muntliga framträdandet på bästa sätt. Vilka redskap har jag? Hur ska jag övervinna min nervositet? Hur ska jag använda rösten, mitt kroppsspråk, och hur gör jag en snygg presentation på datorn som hjälper mitt framträdande och gör den intressant och spännande för de som lyssnar. 

En annan sak är att skriva talkort eller manuskort för att kunna göra en bra redovisning. Det var så festligt för att när jag häromdagen satt och förberedde all information (inför nästa vecka) och tips kring just talkort så fick jag dagen efter ett perfekt exempel från Isfrid som redovisade och hade förberett sig genom att just göra detta, talkort. Men inte bara det. Hon hade använt sig av nästan alla knep jag ska säga, utan att veta om det, så nu har jag ett exempel i toppklass på hur man kan göra talkort. Tack Isfrid! 

 

Detta är alltså några saker vi ska titta närmare på. Jag ser verkligen fram emot detta och det ska bli spännande att följa elevernas utveckling inom just detta område. Men här kommer några bilder från de redovisningar eleverna gjorde i måndags och tisdags: 

 

 

Övrig information: 

 

Den berömda och efterlängtade vandringen! 

Då var det dags för ett nytt försök till vandring. Samma information som tidigare getts gäller, dock ändrat datum:) 

Eleverna kommer att  samlas på skolan 09.00.Vi åker buss från Lemshaga kl. 9.26. All information runt denna dag finnas på Schoolsoft. Nu hinner ni se över kläder och skor för utevistelse en höstdag. Till vandringen vill vi att eleverna har en ryggsäck, sittunderlag, vattenflaska, vind/regnjacka, frukt och ett LITET gofika. När vi närmar oss dagen vet vi lite mer om temperaturen och då kanske varm dryck blir aktuellt.

 

 

Kommande datum och aktiviteter:  

 

V.42 

Måndag: Vandringsdag. Kläder för vandring samt matsäck! Se info ovan. Samling 09.00! 

Tisdag. Lilla aktuellt (grön grupp) 

 

V. 43 

Torsdag: Geografiprov. Se information i classroom.

Fredag: Mysfredag. Spex-Tema “Halloween” 

 

V.44 Höstlov 

 

 

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa