Mars veckobrev v.15

Nu är det ÄNTLIGEN VÅR!!!!

de gula krokusarna fotograferades på skolgården idag, fredag 13/4 🙂

 

Men det är väldigt många i Mars som inte har sjungit visan “Blåsippan ute i backarna står” på väldigt länge. Här kommer ett smakprov, kommer ni ihåg?

Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger att nu är det vår.
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.

Mor, nu är våren kommen, mor
Nu får vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
har varken skor eller strumpor på.

Mor i stugan, hon säger så:
–  Blåsippor aldrig snuva få.
Än får ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar, säger mor.

 

Vill ni hellre lyssna så klicka här https://www.youtube.com/watch?v=_keb6bnVwaQ

 

 

Hur härligt det än är med sol och början till värme så är det inte så varmt ute som ni tror än! Som tur är går inga barfota än men ni klär er väldigt tunt.

T-shirt och shorts är inte lämpliga kläder om ni ska hålla er friska resten av terminen. Och dessutom kan vädret i april ändra sig otroligt fort, det vill säga att även om det är sol och varmt på förmiddagen kan det snöa efter lunch och regna när du går hem. Du MÅSTE ha kläder som fungerar för alla väder som det kan bli i april. Att åka hemifrån utan ytterkläder när du inte har något extra i skolan är direkt olämpligt.

 

Mer eget ansvar

Från och med nästa vecka kommer vi mentorer att öka på att ni elever ska vara mer självständiga och ta eget ansvar för att söka upp information om skolarbetet. Ni förväntas nu läsa veckobrev och schoolsoft helt på egen hand för att hitta den information du behöver. Vi kommer att påminna er på läxhjälpspass och halvklasstimmar men vi använder inte 30minuter av mentorstiden till att läsa upp veckobrevet för hela klassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

.

 

För att peppa er lite kommer ni att få en utmaning!

Varje person som går in, läser och kommenterar i veckobrevet gör att vi sätter upp en guldstjärna. Utmaningen blir att ni ska klå er själva varje vecka, dvs att fler och fler ska läsa och kommentera. Om vi lyckas få 300 kommentarer totalt på veckobreven innan sommarlovet blir det en överraskning. Du kan inte göra så att det blir fler stjärnor genom att kommentera flera gånger på samma veckobrev, utan du ska gå in en gång på varje veckobrev, läsa och kommentera en gång. Då har du gjort allt du ska!

Din kommentar blir en stjärna och vi samlar tillsammans, det är ingen tävling vem som kommenterat mest. Peppa och påminn varandra!

Vi mentorer kommer att gå in varje onsdag och se hur många som kommenterat på fredagens veckobrev och sätta upp stjärnor på en gemensam plats, alla i Mars tävlar tillsammans mot oss själva för att hela tiden bli bättre!

 

Trä- och metallslöjd

Det står närmare 30 stycken ihopskruvade fågelholkar i slöjdsalen och bara väntar på att få sättas upp och komma till glädje för alla fåglar som återvänder nu. De ska målas först och majoriteten av eleverna vill att holkarna ska kamoufleras (ha samma färg som träden de sitter på eller huset de sitter på). Vi vet inte riktigt var vi ska sätta upp de än så vi får se vilken färg det blir. De ska också få takpapp så att vi skyddar de mot regn och snö så mycket vi kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Träslöjdsgrupperna på våren har precis blivit klara med holkarna och avslutade förra lektionen med att utvärdera sitt arbete. Det är mycket fokus i det här projektet på att kunna hantera verktygen, läsa ritningen, driva sitt eget arbete och samarbeta i paret/ gruppen man jobbat i. Matriserna är ifyllda för just den här uppgiften, om träslöjdsgänget vill veta hur jag har bedömt att det har gått. Ni har reflekterat lite själva men vi har inte gått på djupet just kring den här uppgiften.

Vi kommer att hinna två projekt till, bägge enskilda. Det ena drog vi igång förra lektionen och det handlar om att planera, skissa och göra en ritning för en figur i metalltråd. Kravet är att det ska föreställa ett flygande djur. Kreativitet och fantasi är viktigt då. Vi har också gått igenom slöjdprocessen

 

inspiration -> idé -> undersöka -> skissa -> ritning -> arbete -> visa/redovisa -> reflektera och dokumentera

 

Det är lätt att tro att slöjd bara handlar om att hålla i verktygen och träbiten för att se till att det blir något. Men tittar man på hela slöjdprocessen är tanken före och efter nästan viktigare än hur och vad det blev.

En annan stor del i slöjden är att pröva och ompröva, alltså prova olika alternativ innan man börjar eller ibland göra om helt och hållet. Du kan prova i tanken, du kan skissa olika idéer på papper, bygga modeller, ändra och tänka om när något inte fungerar. Titta gärna på det här klippet för mer information om att “pröva och ompröva”

https://www.youtube.com/watch?v=fMBFtDeVEO4 det är bara 5 minuter och visar tydligt hur man behöver tänka och jobba i slöjden

 

 

Viktig info:

Måndag: Plast och miljö. Mollys pappa kommer till vår mentorsmöte nu på måndag. Han ska prata om Volvo Ocean Race “sustainability program” dvs plast i havet.

Kolla på denna video  innan och skriv en kommentar i kommentarsfältet om något du tänkte på när du såg filmen!

 

Idrott utomhus, snart är det dags!  Håll koll i Lpp’n och lyssna noga på lektionerna så du tar med rätt kläder/skor till nästa lektion och så att du vet när ni ska vara ute och inne.

 

23 maj – betygsmöte 18.00-20.00 – viktigt att både elever och föräldrar är med!        mer info kommer

 

 

varma hälsningar

Ayla, Julia och Malin

 

30 kommentarer

 • Ayla Lannerstedt säger:

  Lägg in era tankar om filmen kring plast i haven här, hoppas ni är många som kommenterar!

 • Jag tänker att det är dåligt för fiskar och andra djur i havet när det är JÄTTE mycket skräp (plast) i havet, det är nog därför vi ska jobba med detta och jag tycker att det ska bli kul! #Mars

 • jag tänker att det är dåligt för fiskar och andra djur när det är JÄTTE mycket skräp (plast) i havet. Det är dåligt för miljön och det är nog därför vi ska jobba med det, det ska bli kul! Hoppas att vi gör miljön en tjänst!
  #miljö #mars

 • Miranda säger:

  Jag tycker att det är synd att djur ska behöva lida pågrund av att folk inte kan slänga skräp i papperskorgar och återvinning

 • Jag tycker synd om fiskar och andra djur i havet som måste plågas och dö av att vi människor ska förstöra deras hem och miljö genom att slänga skräp och plast i havet!

 • Jag tänker att djuren i haven råkar illa ut för att de äter plast. Kan inte folk slänga plast i papperskorgen i stället?

 • Jag har läst. Jag tycker att det är dåligt med folk som slänger saker i havet när det är så lätt att slänga det i en soptunna. Det ska bli kul att få veta mer om detta och jag hoppas att vi kan hjälpa alla djur så dom får det bästtre.

 • Jag har läst. Jag tycker att det är dåligt med folk som slänger saker i havet när det är så lätt att slänga det i en soptunna. Det ska bli kul att få veta mer om detta och jag hoppas att vi kan hjälpa alla djur så dom får det bästtre.

 • Malte Dickson säger:

  Jag minns när jag burkade i en segelbåt men såg massor av plast i vattnet och inte ville göra det mer den gången. 🙁

 • Jag tycker att det är dåligt att folk skräpar ner, för då dör djuren i vattnet och dom förstör haven!!

 • gustav b säger:

  Jag tycker att det är dåligt med plast i haven för att fiskar dör och lider pga
  att folk inte kan slänga i soporna. Vilka sopor!

 • Jag tycker det är bar att vi börjar jobba med det här för att det är en bra ögon öppnare. Men jag tycker också att det är synd att man måste jobba med dem här frågorna.

 • Jag oroar mig för djurens framtid. Tänk om vi inte hinner stoppa all nedskräpning innan det är försent. Då kommer ju allt levande i havet att dö pågrund av att människorna har varit väldigt slarviga. Djuren har ju inte gjort nånting för att förtjärna att deras hem förstörs av oss människor.

 • Nu är det vår men det har en då burgar regna!! Men ha en bra vecka allihop…

 • EMILIA OCH JULIA har läst
  Emilia tycker att det inte är bra att det ligger skräp i vattnet för att djuren kan ju dö om dom äter plast eller något anat skräp.

  Julia tycker det inte heller är bra med skräp i vattnet för att djuren kan dö.

 • Jag vill att vi gör något åt detta. Jag vill inte se djuren lida i sitt egna hem. Skulle vi bli glada om det skulle vara någon som kastade skräp i ditt hus?

 • Jag tänkte att om vi inte gör något så känns det hopplöst att rädda havet!! Så det är super bra att vi ska försöka göra någon åt det!!!!

 • Arvid h säger:

  Det Är ojuste för fiskarna och det är inte så fint om man till exempel är ute med båten och ser massa plast i havet/sjön och det är dåligt för naturen

 • Arvid h säger:

  Det är ojuste mot fiskarna och för naturen. Det är inte så fint om man åker ut med båten om det är massa plast i havet/ sjön. Det är dåligt.

 • Det är skrämmande att det kommer att vara mer skräp än fiskar år 2050 om det fortsätter såhär

 • Jag tycker synd om alla dessa djur i havet som blir drabbade! Det ska bli kul att få jobba med detta och göra en förändring!

 • Jag hr läst veckobrevet. Det är helt sjukt hur mycket skräp det finns runt om i världen.

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']