Mars Veckobrev v.2

 

Hej på er, hoppas ni alla haft ett helt fantastiskt lov, ett härligt julfirande och ett sprakande nyår! Då har första skolveckan klarats av, vilken glädje att vara tillbaka och träffa era kids igen =)

 

Nu över till Marsipanernas journalister, Alicia & Frida, för att berätta mer om veckan som varit…

 

 

 

 

– Vad använder egentligen eldflugorna sin blinkande ”lampa” till?

 

 

 

Då var det dags för lite kemi! Halva terminen kommer vi jobba med detta tema som handlar om kemin omkring oss. Vi kommer arbeta med kemiska reaktioner, vad fotosyntes är för något, förbränning, maten och kroppens kemi och matens hållbarhet. Vi kommer avsluta temat med att ta oss in i naturen och titta lite på hur vattnets kretslopp fungerar, även kolatomens kretslopp och vad luft egentligen består av.

Vi inledde temat med ett litet experiment om kemiska reaktioner. Kemisk reaktion kallas det som händer när kemiska ämnen blir nya ämnen. Kemiska reaktioner är livsviktiga. Man skulle till och med kunna säga att själva livet är ett antal kemiska reaktioner. Tack vare olika kemiska reaktioner kan vi ta upp näring från maten, röra våra muskler, växa eller skaffa barn.

Experimentet vi gjorde var att skapa vår alldeles egna lavalampa med hjälp av vatten, olja, karamellfärg och en brustablett.

 

 

Därefter fick vi lära oss den kemiska reaktionsformeln mellan väte och syre, alltså hur vatten bildas.

 

 

Övrig information

Påminnelse från skolsköterska Judith

Det är fortfarande jätteviktigt att inga vårdnadshavare / utomstående kommer in i skolans lokaler, endast undantag är bokade mottagningsbesök. Tack för visad hänsyn!

Vänliga hälsningar

/Judith

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.3

Nix…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas  

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.