Merkurius veckobrev v.15

Välkomna tillbaka efter påsk alla härliga Merkuriusar!

Våren fortsätter gå framåt mot ljusare varmare piggare tider. Det märks på våra härliga elever att påsklovet och våren gett ny kraft. Det har varit till stor del fina insatser, kämpaanda och glatt humör både IRL för röd den gångna veckan och från grön som jobbat hemma på distans. Bra jobbat!

Apropå våren så vill jag dela med mig av fler fina elevtankar kring vårpromenad och fågelkvitter:

”Fågelkvitter för mig känns dels som att då vet man att våren antingen är nära eller att den faktiskt är här, men jag tänker även på att fåglarna pratar med varandra genom att kvittra vilket är ett väldigt vackert sätt att kommunicera på. Ibland önskar man att man kunde förstå vad det var som dom säger när dom kvittrar.”

”Jag gillar att gå på promenad för att det är avslappnande och fridfullt. Speciellt när fåglar kvittrar.”

”Det får mig att känna mig glad och lycklig. Det påminner mig om vår och sommar och om en härlig natur och miljö.”

”Det var väldig skönt att komma ut och fågelljud ger mig lite olika känslor beroende på vilken fågel. Men när man är ute så här i skogen känns det väldigt härligt när man hör alla småfåglar och sedan när man kommer ut mot ett fält och hör tranor. Men en fågel som jag tycker låter obehaglig är storlom som låter hemsk.” 🙂

”Fågelkvitter får mig att känna att jag inte är ensam utan att det finns liv runt om mig. Och fågelkvitter får mig att känna att det börjar bli sommar även om det fortfarande är kallt. ”

 

Vi är glada att våra elever uppskattar utevistelsen och ämnar fortsätta att försöka göra saker utomhus, både i grupp och enskilt. Skolan har köpt in flera utebordbänkar så tanken är att vi lättare ska kunna undervisa utomhus med. Dessutom finns det ju mycket forskning kring utevistelsens positiva effekter på psykisk och fysisk hälsa. Se gärna Folhälsomyndigheten om friluftsliv samt Gå ut min själ. Forskningsrapport från Malmö Universitet.

Föräldramöte och distansundervisning

Tack alla föräldrar för ett trevlig föräldramöte i onsdags. Minnesanteckningar finner ni på Schoolsoft. Tack också igen för allt fix ni föräldrar gör för att era barn ska kunna delta i skolarbetet så bra som de gör, trots anpassningar med hemundervisning ibland, extraskjutsar, halvdag på skolan och halvdag hemma, ordna luncher, matsäckar m.m. Så som rådande läge ser ut har skolans styrelse i samråd med pedagoger beslutat att distansundervisningen med varannan vecka hemma, varannan i skolan fortsätter till och med v.19.

Matte/NO/Tk

Vi avslutar nu ett långt arbetsområde om Kemi med gemensamt begreppsplugg, genomfört prov och nu att eleverna håller egna presentationer om ”Ämnen omkring oss”. Några har gjort i klassrum och andra på distans. Det är roligt att ta del av hur proffsiga framföranden som görs och hur enormt fina kamraterna är i att ge konstruktiv framåtsyftande respons. Många ”stars” och någon liten hjälpsam ”wish”. I matten avslutar vi geometriavsnittet med formeldribbling (ett sätt att tänka baklänges för att lösa problem) inför kommande matteprov.

 

   

Kommande:

v. 16: Grön är i skolan, Röd arbetar på distans.

Torsdag 22/4: Merkurius röd representerar Lemshaga i ”Teknikåttan” i regionfinal, en nationell tävling i NO/Teknik. Tävlingen går 10.00.

Skolans dag 5/5. Vi planerar en utedag med hälsa och rörelse i fokus. Planera för springkläder och god matsäck.

För prov, inlämningsuppgifter m.m. se Schoolsoft.

Med önskan om en härlig helg och en bra nästa vecka! /Merkuriusteamet