Merkurius Veckobrev v.18

Hej alla Merkuriusar!

Tiden flyger fram och i skrivandes stund är det 5 v till skolavslutning, varav 3,5 vanlig skola… Så den sista tiden vill vi verkligen att ni håller i, håller ut och kämpar så bra som bara ni kan! Det innebär bland annat att ni stannar hemma om ni är krassliga. Som det ser ut träffas vi nämligen allihopa nästa gång vi ses v.20 och alla är på plats på skolan (om inget ändras snabbt igen). Detta ska bli roligt och är efterlängtat – men desto viktigare att respektera alla förhållningsregler för att minska smittspridningen.

Uterast och utehäng!

Frisk luft, lite rörelse och lite samvaro med risk för skratt… receptet på att få en roligare piggare skoldag. Vi försöker hjälpa till med orken och humöret genom att i det bärbara utecafet sälja lite knäckemackor, muslibars och på fredagarna en överaskningsvara. Klippkort köpes för 50/100kr (ingen swish).

 

 

Matte och NO

Vi avslutar terminen med ett avsnitt om ”Samband och förändring” där procenträkning är en användbar och viktig del. Klura gärna på hur man på bästa sätt ska besvara frågan ovan?

I NO:n arbetar vi med ljud, ljus och ett högtalarbygge. Tänk att kartong, lite papper, koppartråd och en magnet ska kunna bli en fungerande högtalare… Det är fascinerande att tänka sig hur de ”back in the days” klurade, trixade och fixade för att komma på dessa vardagliga uppfinningar vi tar för givna…

Påminnelser om mobilen och om vikten av sömn

Vi ser att många elever “glömt” bort att vi är en mobilfri skola. Därför är det många som nu går med sina mobiler i fickan under skoldagen i stället för att låsa in dem i skåpet. En av anledningarna till att vi är mobilfria är för att vi vet att mobilen tar fokus från undervisningen när det surrar till. Därför skall mobilerna vara i skåpet under skoldagarna och inte i fickan.

En annan påminnelse som vi pratat om i skolan: Vikten av sömn. Trots ljuset ute som brukar pigga upp ser vi att många av våra ungdomar är trötta nu. Skolhälsovårdens enkätundersökning visar dessutom att många sover för lite enligt rekommendationerna. Detta har Judith pratat enskilt med alla ungdomarna om. Vi hör också bland ungdomarna att ”alla andra är uppe sent” i olika communitys vilket gör det svårt att lägga undan sina skärmar och välja vila istället. Tänk på att hjälpa varandra. Gå gärna och lägg dig lite tidigare för att bli gladare, piggare och orka sista slutklämmen nu på vårterminen. Några länkar för den som vill läsa mer:

Anders Hansen om stress, sociala medier och sömn

Barn och unga blir socialt jetlaggade av nattlig skärmaktivitet

Betyg och sömn

BUP om Sömnproblem

Sömnsvårigheter i relation till skärmanvändning

Info kommande viktiga händelser:

För inlämningsuppgifter och prov, se schoolsoft.

v.19
Måndag-Onsdag är det studiedagar. Under dessa dagar kan det förekomma att elever kallas in för att göra kompletteringar om behov finns. Undervisande lärare har då tagit kontakt med er. Torsdag-Fredag  är det lovdagar.

v.23
Sista skolveckan. Under denna vecka kommer vi ha en del schemabrytande aktiviteter. Som det ser ut nu blir det Skolans dag med Lemshagaloppet tisdag, Klassens dag onsdag och diverse fix och utvärdering torsdag. Kom gärna med förslag redan nu om du har några kreativa ideer som fungerar med anpassning till läget. Mer info kommer närmre.
Fredag – Skolavslutning. I nuläget kommer det vara klassvis.

Med önskan om en bra ledighet – och om det känns riktigt slitigt…   /Team Merkurius