Merkurius veckobrev v. 3

Hej alla därhemma!!

Så otroligt roligt att få träffa elever på riktigt igen. Tyvärr fick halva gänget bli kvar hemma men vi måste ju alla bidra för att så snabbt som möjligt kunna återgå till som det brukar vara i skolan. Vi mentorer tycker fortsatt att ni gör ett riktigt bra jobb. Det krävs mycket från er sida men ni löser det mesta kanonbra. Några tankar och tips som framkommit både i den enkät vi gjorde och i samtal med er elever och som kan underlätta vid distansundervisning är:

  • Värdefullt med rutiner – kliv upp, duscha, ät frukost, passa tiden som en vanlig morgon
  • Ordna en arbetsplats där du sitter ok (dagsljus kommer in, arbetsro, helst inte soffa, säng…)
  • Se till att ta pauser med rörelse och helst även utevistelse under dagen
  • Förbered gärna lunchen innan så du hinner vila lite eller göra något roligt på lunchrasten
  • Ha papper, penna och gärna lite olika färgpennor tillgängligt
  • Ta hem skolmateriel när du kan (mattebok, papper, skrivböcker)
  • Angående exit-tickets och närvaro – hör av dig om du inte hinner klart, tekniken strular, uppgiften är för svår, det är något som är oklart… viktigt att prata med varandra. Allt går att lösa!
  • Välj att synas på kameran. Lättare att kommunicera med resten av klassen då!
  • För att kunna interagera många via skärm har det varit toppen med olika Sant/Falskpåståenden eller dilemmor som man kan visa ställningstagande och sedan diskutera. Några bilder från detta:

Veckan som varit – Matte/NO

Vi som varit i skolan har försökt att fokusera på praktiskt arbete och så kommer det bli för röd kommande vecka med. Matte blir lättare när man ”ser” och kemi upplevs abstrakt och laborationer brukar göra det praktiskt konkret och dessutom roligare! Att använda dragskåp och gasolbrännare eller att få något att byta både form och oväntade saker att hända lyfter arbetet i naturvetenskap. Vi skapar! Vi förstår att det blir lite hoppigt med uppgifter som får pausas eller kommer i lite konstig ordning men hjälps vi åt så löser vi det tillsammans. Här några bilder från NO-laborationer varav en med militärisk disciplin. Fantastiskt att ha ett gäng där man kan labba med 24 samtidigt och det känns säkert och bra. Heja er!

 

Inför utvecklingssamtal och elevhälsoarbete

Under mentorstiden gjorde grön en hälsoenkät som Judith (vår skolsköterska) presenterade och röd påbörjade sitt arbetet inför utvecklingssamtalet. Att titta tillbaka på målen som sattes i IUP under ht och hur man ligger till i förhållande till dem är ett första steg i att förbereda utvecklingssamtalen. Kommande veckor kommer ni fortsätta fundera på styrkor och utvecklingsmöjligheter och sätta nya mål. Detta kräver både tid, reflektion och engagemang. Tänk gärna tillsammans med era nära därhemma. De gröna som varit på plats har utöver att följa schemat med “vanliga” lektioner även svarat på en större enkät som vårt elevhälsoteam satt ihop. Många viktiga frågor att besvara. Ombytta uppgifter röd/grön kommande vecka.

 

Veckan som kommer

Vi hälsar så det Röda gänget tillbaka till skolan. Vi har laddat upp en hel vecka här nu så räkna med att vi är på hugget! Gröna kopplar upp sig hemifrån på samma sätt som under vecka 2.
Under veckan kommer röd att besvara enkäten från elevhälsan och efter att sammanställningen är klar kommer Anna (vår kurator) komma ut till alla klasser.

Övrig viktig info

Prov/omprov: Extra viktigt nu när man inte är i skolan hela tiden att få saker och ting ur världen så fort som möjligt. Under vecka 4 kommer alla elever från Merkurius Röd som har prov eller omprov liggandes att få göra detta. Är du osäker kring hur det ser ut för dig så kontakt undervisande lärare.

Efter vecka 4?: Som det nu ser ut kommer varannan-vecka-distansskola att fortsätta fram till sportlovet. Undantaget blir tisdagarna där halva dagen är på plats i skolan – vilket gäller hemkunskap och NO-lab. Svenskan/SO:n läggs den veckan istället på mentorstid måndag morgon så att ni har tid på er att ta er till och från skolan.
Om ni känner stor oro över att det inte går bra för ert barn när det kommer till distansundervisningen. Kontakta mentor omgående. Vi har lite andra lösningar att erbjuda där det verkligen inte fungerar.

Utvecklingssamtalen: Ni som önskar boka in samtal gör det hos respektive mentor. Tider kommer ni hitta på schoolsoft som vanligt. Heldag för samtal är onsdag 17/2.

Ha en fin helg allesammans, njut av ljuset och var rädda om er!