Merkurius Veckobrev v.50

Hej alla härliga Merkuriusar med familjer!

Nu lider terminen verkligen mot sitt slut och som ni kämpat! Halva högstadiet har gått och ni samarbetar, utvecklas, når fina resultat och har ofta roligt tillsammans. Heja er! Jaa! Teater! Diskussioner! Filminspelning! Kemilab! Problemlösning! Intresse, kreativitet och vilja att kunna! Det är verkligen härligt att ta del av!

Bedömningens och betygens baksida

Baksidan med denna målmedvetenhet, ambition och studieintresse kan i dessa tider av bedömning och betyg dock tyvärr leda till resultatstress och hets. När något upplevs för svårt, när någon blir ledsen över att inte nå dit de strävat, när orken inte räcker, när stressen tar över så att allt upplevs tomt och det man kunde nyss är som borta… då är det tufft att gå i skolan. Vi upplever tyvärr att det är ibland är lite för hård fokus på (högsta) betyg och vad andra fått för resultat, och lite mindre på den egna fina insatsen, kämpandet och glädjen i att kunna, att nå stärkta eller förbättrade resultat. Prata gärna hemma om vikten av att ”göra sitt eget bästa” och att det alltid är gott nog. Vi lärare är stolta över insatsen! Den ger resultat!

I led med detta har vi hanterat lite olika varianter av genvägar/fusk som vi diskuterat i klassen. Att skriva av en kompis vid inlämningsuppgift/prov. Att inte tänka själv utan googla. Att kopiera text från internet och lägga som sin egen i en uppgift. Att inte göra uppgiften utan kopiera vad kompisen skrivit. Detta är inte ett utbrett problem men det förekommer. Vi har pratat i skolan om vad konsekvenserna kan bli: du lär dig inte det du behöver kunna längre fram, ej godkända resultat, omprov som bedöms till E-nivå, gör om – gör rätt, orättvisa betyg… Prata gärna hemma även om detta.

 

Matte och NO

Problemlösning med ekvationer, skriva prov, odla kristallträd, undersöka om tuggummi verkligen är bra för tänderna? och kemiska reaktioner vid förbränning – härligt, roligt, utmanande och kreativt! Som lärare i dessa ämnen lever jag livets glada dagar just nu. 🙂 <3 Här några bilder:

 

   

   

 

 

Kommande vecka:

Vi hade massor av härliga roliga planer för kommande vecka men som det ser ut nu så är det hemstudier för alla högstadieelever i Värmdö och Stockholm hela veckan. Detta för att stävja smittspridningen av Covid-19 och för att minska trycket i alla kommunala färdmedel. Vi får återkomma med mer exakta planer men som det ser ut just nu blir det digitala lektioner.

Måndag mentorstid: Luciafirande på länk i schoolsoft. Sedan enligt schema.

Tisdag – torsdag: Lektioner efter schema.

Fredag: Lektioner digitalt och liten avslutningssceremoni. Mer info i schoolsoft under veckan. Betygsutdelning digitalt under dagen.

Med önskan om en härlig sista adventsvecka innan jul! /Mentorerna via Malin

En kommentar

Kommenteringen är stängd.