Neptunus veckobrev v.14

Hej alla härliga Neptunusar!

Ytterligare en vecka är till ända och det är nu dags för påsklov. Vi har haft en bra vecka med både faktatexter, berättande texter samt en hel del pyssel.

Veckans höjdpunkt, för oss lärare var nog 1 aprilskämtet. Eleverna hade fått en ledtråd till kommande lektion “Mutation i Amazonas”. Väl på lektionen pratade vi om vad begreppet mutation betydde och frågade om det var några elever som hade en tanke om vad lektionen kunde handla om. Några försökte sig på olika gissningar men det var ingen som hade det rätta svaret. Svaret var Frogodil, en blandning av groda och krokodil. Vi läste informationen om denna fantastiska varelse. Vi kom fram till sista punkten som var namnet på latin, lirpa lirpa. Eleverna var fortfarande helt fascinerad och det var först när vi sa att de skulle läsa det latinska namnet baklänges som de började skratta. Eleverna ville att vi skulle lägga in informationen i veckobrevet så här kommer den: Frogodil.

 

 

 

Svenska

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Bb. Eleverna fick som vanligt skriva meningar med veckans ord i samt rita några bilder till. I den magiska kulan arbetade vi med sammansatta ord och motsatsord.

Vi har även arbetat med nästa kapitel i Ön. Denna vecka fick de skriva om vad de hittade på sin upptäcktsfärd runt ön. Hittade de någon mer mat? De fick även skriva om vad det var som rörde sig bakom buskarna. Det är så härligt att se elevernas fantasi och inlevelse när de skriver. Vi ser även hur de utvecklas i sitt skrivande både vad gäller stavning, former på bokstäver samt hur de bygger upp sina meningar. Ska bli spännande att se hur det slutar.  

 

   

 

Singma – matematik

I matematiken har vi arbetat med Talen till 100. Vi har arbetat med tiotal och ental. Vi har även jämfört och storleksordnat tal där vi har arbetat med begreppen större än och mindre än för att jämföra talen. 

 

   

 

 

Learn English – engelska

Under veckans lektion i engelska har vi arbetet med området Pets. Vi har dels läst en story “In the pet shop” där eleverna efter läst text fick svara på några enkla frågor med svaret yes/no. Därefter fick vi lära oss några namn på djur. Vi gjorde även en hörövning där eleven skulle ringa in rätt ord/bild. 

 

 

Björnen – No

Eftersom veckans bokstav var b så passade det perfekt att prata om björnen. Vi läste, såg på film samt skrev och berättade om björnen. Efteråt pysslade vi och gjorde varsin egen björn utav en toarulle. Det blev ett roligt men lite kladdigt pyssel. 

 

   

  

 

 

So

Denna vecka har vi knutit ihop säcken med nordisk och grekisk mytologi. Detta gjorde vi genom att läsa en text och att vi kontrollerade om vi kom ihåg allt vi har lärt oss under dessa veckor. Vilka är de högsta gudarna  i de båda mytologierna (Oden och Zeus)? Vad betyder egentligen begreppet mytologi? Därefter fick de testa begreppen genom att svara på några frågor genom Libers bok “Boken om So” (länken finns kvar på Classroom under fliken So om det är någon som vill prova igen). 

Vi har även pratat om den svenska traditionen påsk. Varför firar vi påsk? Vi tittade på en kort film om varför vi firar påsk. Därefter diskuterade vi det vi sett och hört och det kom upp många frågor om Jesus (som hela högtiden handlar om). Efteråt fick eleverna skriva och berätta om varför vi firar påsk.   

 

Läxa: 

  • Vi kommer att göra en paus med Den magiska kulan under påsklovet men vi utmanar er att ge er ut i världen och leta upp påskäggen som är gömda! Varje dag finns det nya ledtrådar på platsen och landet som ägget finns gömt i. Denna utmaningen är tänkt att på ett roligt sätt träna på att läsa faktatexter https://www.jagharläst.se. Påsklovsjakten
  • Eleverna har fått tagit med sig sina svensk- och mattebok hem under lovet. Dels för att ge er föräldrar en chans att ta del av det eleverna har arbetat med men även en chans att ta igen något de ännu inte hunnit med.

 

Information inför vecka v.16

Måndag: Annandag påsk – skola och fritids är stängt. 

Tisdag: Eleverna börjar som vanligt kl.8.20 då bussarna verkar gå som vanligt igen. Mer information kommer från skolledningen. 

Onsdag

Torsdag

Fredag: Läsläxan delas ut. 

 

Information från fritids:

  • Christina har tagit emot en VFU-student som läser sin sista termin som grundlärare mot fritids. Hon heter Nathalie och hon kommer att vara med oss resten av terminen.

 

Vi önskar er alla en en skön påsk om något annorlunda!

 

Ingela, Daniel och Christina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

 

Klasstelefon: 08-586 313 01

Fritids: 08-586 313 27

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.