Neptunus veckobrev v.16

Hej alla härliga Neptunusar!

Hoppas ni hade ett bra påsklov! Våren är äntligen här och första veckan efter lovet är avklarad. Vi har i veckan börjat ett nytt temaarbete om luft, fortsatt skriva på ön, ätit i en ny matsal, läst om skapelseberättelsen, lärt oss mer om klockan och mycket annat.

Vi är imponerade över hur hjälpsamma och samarbetsvilliga ni elever är när det kommer nya restriktioner. I veckan har vi fått äta lunch i en helt ny matsal. Rutiner har förändrats och tillsammans lyckas vi göra det bästa av situationen. Vi tycker till och med att det varit lite mysigt att få sitta och äta med solljus och sjöutsikt!

 

Svenska

I veckan har det varit paus i ”Den magiska kulan” vilket har inneburit tid till annat skoj! Vi har fokuserat på läs- och hörförståelse. Eleverna har bland annat fått läsförståelseuppgifter där de först läser en liten text och sedan svarar på frågor till texten. Vi har pratat om vad bokrecensioner är och framöver kommer vi låta eleverna skriva bokrecensioner på böcker som de läser i skolan. Det är viktigt att tänka tillbaka på vad en bok faktiskt handlar om och dessutom fundera kring varför man tycker att något är bra eller mindre bra. 

 

 

Singma – matematik

Efter lovet har vi startat ett nytt kapitel som handlar om “Tid”.  I kapitlet kommer eleverna arbeta med begreppet tid ur olika perspektiv. Till exempel hur tid används för att ange en tidpunkt och hur de visar det på klockan, hur de tidsordnar händelser och hur de tidsuppskattar en aktivitet. 

Den här veckan har eleverna fått träna på att läsa av tid och visa klockslag på en analog klocka, med fokus på hel och halv timme. De har också fått utifrån bilder beskriva och ordna vardagsnära händelser i en tidsföljd genom att använda ord som före, efter och sedan. 

 

No – tema luft

I NO har vi startat upp ett nytt tema om luft. Under första lektionspasset fick eleverna utifrån tankerutinen “griffeltavlan” tänka kring tre olika frågor: Hur kan vi känna luft? Hur kan vi se luft? Vad är luft? Vi hade diskussioner kring de tankar som kom upp och övningen visade vilka tidigare erfarenheter eleverna har om luft. Några av elevernas tankar: Det blåa i himlen är luft, man kan inte se luft, jag känner alltid luften, jag känner luft när jag springer, luft är syre, luft gör så att man kan andas osv. 

  

 

So – Bibliska berättelser

Efter att ha arbetet med både nordisk och grekisk mytologi har vi gått över till bibliska berättelser. Under veckan har eleverna fått lyssna på skapelseberättelsen och sedan skriva och rita om hur Gud skapade jorden på sju dagar. Framöver kommer vi att läsa och titta på andra skapelseberättelser från Bibeln. 

 

Skola och hem

Läxa: 

  • Den magiska kulan  – läsebok kap. 24 “Jag vägrar!” s. 104-107  samt läxboken s. 26.
  • Bokstavspåsen – Denna vecka har Ingela och Daniel fått i uppgift att hitta föremål på nästa veckas bokstav. Spännande att se vad de hittar på! Påsen ska tillbaka till skolan på måndag.

 

Information inför vecka v.17

Måndag: Idrott – eleverna behöver ha med sig ombyte och handduk. 

Tisdag: Friluftsliv

Onsdag

Torsdag: Läsläxan tillbaka.

Fredag: Läsläxan delas ut. 

 

Vi önskar alla er en trevlig helg!

Ingela, Daniel och Christina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

 

Klasstelefon: 08-586 313 01

Fritids: 08-586 313 27

 

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.