Neptunus veckobrev v. 20

Hej alla fina Neptunusfamiljer!

Fjärilar, fjärilar, fjärilar…så kan man sammanfatta de här två dagarna vi har haft tillsammans!

NO/SO

Fjärilarna

Nu har vi fått följa våra fjärilslarver från larv till fjäril! Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss när dessa fjärilslarver kom. De skulle egentligen kommit denna vecka eftersom så många dagar av föregående veckor inte varit vanliga skoldagar. Men en burk kom som den skulle, vilket gör att vi nu har nya larver att studera. Så vi kan säga att detta blev en liten försmak på vårt utforskade för att nu få följa de nya larverna förhoppningsvis lite närmre. Och vem vet, kanske kommer vi kunna beskåda när en fjäril är på väg ut ur en puppa denna gång!

“Think, Pair, Share” kallas en Visual Thinking rutin vi ofta arbetar med i grupperna för att synliggöra allas tankar och för att alla ska få chans att uttrycka dem. Under torsdagen funderade vi på hur larven egentligen blev till? Barnen fick tänka själva en stund, prata med den bredvid och sedan tillsammans i gruppen.

Vi utforskade även vilken sorts fjäril vi fått…det var Tistelfjärilar!

Barnen har fått dokumentera i små fjärilsböcker och följt hur larverna har vuxit, blivit puppor för att sedan komma ur pupporna som fina fjärilar!

 

Vi har utforskat begreppet livscykel genom att läsa, se på film, pysslat samt genom sång och lärt oss att det är fjärilshonan som lägger ett ägg, som blir en larv, som blir en puppa och tillslut blir en fjäril…och så om igen…

Här nedan kan vi höra en förklaring hur fjärilens livscykel går till.

Ofta följer det vi håller på med på lektionen, med ut på rasten. Barnen hittade spår av larver som ätit på löv på skolgården och till och med en larv som var i full gång med att äta på ett löv. Såklart tog vi in allt och studerade!

På fredagen hade vi en ceremoni då vi släppte ut våra fina fjärilar! Vi sjöng sången om fjärilens livscykel…

Engelska

Även i Engelskan hade vi fokus på fjärilar och larver. Då fick vi möta “The very hungry Caterpillar” skriven av Eric Carle.

Svenska

Vi kommer att börja att arbeta med skolverkets bedömningsstöd under v.20 där vi kommer titta på elevernas läsutveckling.

Besök av nya elever

På onsdag den 23 Maj kommer vi att få besök av två nya elever, Tuva och Nora! De kommer att vara med på två lektioner samt äta lunch med oss och barnen ska få visa dom runt. De kommer att börja hos oss efter sommaren!

Blänkare:
Vecka 22
30/5 Mellangårdskören bjuder in till Konsert

Vecka 22
1/6 Planetspelen

Vecka 23
5/6 ”Clean Up Coast” Utflykt till Stora sand i Björkvik. Alla tar med lunchmatsäck och vatten för dagen och gärna handskar för att kunna städa. Kläder efter väder.
6/6 Sveriges nationaldag, skola och fritids stängt

Vecka 24
14/6 Skolavslutning, Mer info om denna dag kommer.

Vecka 34
20/8 Skolan startar efter sommaren.

Nästa vecka:
Måndag: Projektet miljöhjältar
Tisdag: Enligt schema
Onsdag: Besök av nya elever. Läsprojektet, ta med läseboken samt anteckningsbok
Torsdag: Idrott för båda grupperna
fredag: Dans för röda gruppen och engelska för gröna

Trevlig helg i sommarvärmen!

/ Sara, Cissi, Nick och Vincent

2 kommentarer

  • Ann-Sofie & Alicia säger:

    Alicia & Frida Å har läst. Det var kul att släppa ut fjärilarna!

  • Frida B med mamma säger:

    Det var kul att ha engelska. Den boken som vi läste på engelskan har jag på tyska hema . Det var kul att släpa ut
    fjärilarna.☀️

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']