Neptunus veckobrev v.38

Hej alla härliga Neptunusar!

Nu har de flesta “lära känna” samtal ägt rum och det känns riktigt bra att fått sitta ner med er föräldrar och barn och lärt känna er lite bättre. Veckan som gått har varit lite annorlunda eftersom onsdagen var en samtalsdag och Cissi varit på kurs under torsdagen och fredagen. Därför gjordes lite förändringar som exempelvis att läsläxan delades ut på tisdagen men för övrigt har allt rullat på och vi har haft Nick och Lena som har hjälpt till lite extra.

Normer och värden

Vi har pratat mycket kring hur man är en bra vän och hur vi beter oss mot varandra i klassrummet men även på rasten. Vi har tillsammans lyft rasten som en särskild punkt där vi lagt lite extra fokus under veckan. Det märks att det händer en del under rasterna och att vissa grupperingar har bildats. Det känns viktigt att alla kan leka med alla, och därför hade vi under eftermiddagsrasten i måndags bestämda lekkompisar som lottades fram genom att vi drog två stenar. Det blev en bra diskussion och många fick upp ögonen för andra kompisar runt omkring. Vi kommer att fortsätta att arbeta på det sättet för att få in vanan att leka med olika kompisar och att man mötas på olika sätt även om man inte alltid tycker om samma saker. Som barnen kom fram till; Vi har övat på att komma överens!

Svenska

I måndags reste vi till bokstavslandet och bekantade oss med bokstaven A och där röd fick träffa (och döpa) apan Agogo och gröna gruppen fick träffa apan Anna. Båda grupperna fick skriva egna sagor om dessa apor vilket var mycket uppskattat! Röda gruppen fick forma fina stora och små a:n i trolldeg och den gröna gruppen ska få göra det nästa vecka.

Bokstavspåsen

På fredagen fick de som hade uppdraget att ta med sig bokstavspåsen visa sina saker på A. Barnen fick gissa utifrån barnets beskrivning vilken sak som fanns i påsen. Sedan skrev barnen orden i ordboken och gjorde ordkort som de fick lägga i sin ordkortslåda. Denna vecka var det Joline och Liv som fick den stora äran!

De som fick ta hem påsen till nästa vecka blev det Lo och Svante!

Läsläxan

Denna veckas kapitel som ni läser är “Den magiska kulan”, kapitel 3. Läxan och genomgång av nästa kapitel sker på onsdag, då får ni börja läsa kap 4 som heter “Skolan”.

NO

I vårt arbete med småkrypen har barnen börjat utifrån sin tankekarta skriva faktatexter på deras Ipad. Mycket uppskattat av barnen! Vi har funderat kring vad fakta är och kommit fram till att det inte kan vara något man hittar på, utan sådant som är sant och riktigt. Barnen får sin fakta från böcker som vi tittar i här på skolan.

SO

Vi skall starta upp temat trafiken under nästa vecka. Barnen kommer att få med sig en trafikkalender hem där vi varje vecka har en uppgift att fundera kring. Trafikkalendern vill inspirera skolor att arbeta med trafikfrågor som en del av lärandet för hållbar utveckling. Vi kommer behandla ämnen som trafiksäkerhet, hälsa- och miljöfrågor.

Arbetet kring uppgifterna kommer att ske på skolan, men det vi kommer uppmuntra er att hjälpa barnen att fundera kring uppgifterna hemma då de ofta är relaterade till hemmen. Nästa veckas uppgift kommer vara att fundera kring sin skolväg.

” Fundera på om det finns några trafikfarliga platser längs skolvägen.   Känns det obehagligt när du ska korsa en gata? Är det för mycket trafik kring skolgården?”              

Trafikkalendern, 2017

Idrott

Röda gruppen har idrott på torsdagar på morgonen. Lektionen börjar kl 8.20. Vi har en önskan om att barnen kommer ombytta på morgonen för att få så mycket tid som möjligt till lektionen.

Nästa vecka
Måndag: Vi går igenom veckans bokstav
Tisdag: Enligt schema
Onsdag: Vi följer upp förra veckans läsläxa och delar ut en ny. Läxa onsdag-onsdag
Torsdag: Idrott för röd på morgonen och för grön på eftermiddagen
Fredag: Röda gruppen har dans (eftersom veckans danslektion blev inställd p.g.a sjukdom). Gröna gruppen har svenska och engelska med Cissi.
Ett barn i varje grupp visar vad de har lagt i bokstavspåsen. I röda gruppen är det Lo och i gröna gruppen är det Svante.

Trevlig helg!
Sara, Cissi, Nick och Vincent

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']