Neptunus veckobrev v.41

Hej alla glada Neptunusar!

Nu har hösten kommit hit på riktigt! Det är blåsigt, regnigt och soligt om vart annat (även om värmen ryktas komma tillbaka på ett kort besök). Många barn blir blöta även om de har överdrag på sig. Se därför över hyllorna en extra gång att det finns stövlar och regnkläder, men även ombyte om man råkat bli blöt. Elvira har satt upp röda märken som markerar skogränser i hallen då många får blöta fötter av skor som inte tas av.

Svenska

Veckans bokstav har varit L! Vi har skapat sagor, gröna om Lammet Lena och röda om legogubben Lloyd.

Denna vecka var det Felix och Bella som fick visa bokstavspåsen.

Det blev Jamie och Nora A som fick ta hem bokstavspåsen och visa nästa vecka!

Matte

Vi har arbetat med räknehändelser och hur man kan använda additioner i ett sammanhang. Vi har utifrån en bild skapat egna räknehändelser samt övat på att läsa textuppgifter i våra matteböcker. Detta moment kräver extra mycket fokus då läsningen är en del av att förstå vad uppgiften går ut på. Mer träning på detta kommer även nästa vecka då vi börjar nosa på problemlösning.

NO

Vi har nu kommit till slutet på vårt småkryps-tema! Barnen har börjat presentera sina småkryp för varandra genom att visa sina egentillverkade småkryp och samtidigt läsa sin faktatext som de skrivit på Ipaden. Vi pratar mycket om hur man är en bra lyssnare och efter att ett barn presenterat sitt småkryp får kompisarna även återge lite fakta samt ge positiv feedback. Barnen är verkligen bra på att ge komplimanger till varandra!

SO

Vi har tillsammans reflekterat kring vår skolväg och om det finns ställen där barnen inte känner sig trygga. Det har varit mycket tankar och reflektioner. Vi har tillsammans sett på en film från UR “Gatsmart” om hur man korsar en gata. Barnen fick sedan återberätta vad de lärt sig och vi skrev gemensamt ner några meningar som de sedan fick skriva i sin “tanke bok” och rita en bild till. Några var sugna på att skicka in sin bild på förslag på en säkrare skolväg som vi gjorde förra veckan som var månadens uppdrag i trafikkalendern. Dessa ska vi såklart skicka in så får vi se om något skickas vidare till kommunen!

Normer och värden

Vi har fortsatt vårt arbete med att öva på att ge varandra uppåtpuffar. Barnen har fått hjärtan av oss som de sedan har fått gett vidare. Vi har även börjat med “hemlig vän”. Det går ut på att alla får en hemlig vän som de ska vara extra snälla mot. Det kan handla om att ge snälla kommentarer, kanske ha extra koll på under rasten så att hen har någon att leka med osv. Efter några dagar så gissar vi vem vår hemliga vän var, och sedan delas en ny hemlig vän ut.

 

Rörelse

Att röra sig är viktigt! Forskning visar att rörelse främjar inlärningen. Och det är något vi ska försöka få in mer i våra klassrum. Utöver den rörelse vi redan gör med ramsor, sånger m.m prövade vi torsdags att pausa med röris. Mycket uppskattat! Röris är en kort pausgympa som är utvecklad av Friskis och Svettis. Vi har även fått en rörelsekalender av Gottis, vår idrottslärare som innehåller ett förslag på rörelser som man kan göra i klassrummet varje dag. Det är något vi även ska försöka få som en rutin hos oss. Är ni intresserade av att ta del av forskningen eller veta mer så klicka in på traningilivet.se (de som har skapat kalendern), där finns länkar till forskning och intressanta artiklar.

Rasterna

Vi vill avsluta med några bilder från barnens raster. Vi kan lugnt säga att fantasin flödar! Ett stort intresse som hänger kvar från Pluto är stenar. Många har gjort “sten affärer” som de leker vid.

Här ser vi även ett smakrov på problemlösning! Hur ska vi få pinnarna att stanna upprätt?!

Information från fritids.
Snart är det Höstlov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i enkäten nedan. Tryck sedan spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 16/10.
Måndag 30/10 har fritids stängt för planering.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 31/10 – torsdag 2/11.
Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 3/11.
Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/97mGAEsxlwXKlZ2h1

Nästa vecka:
måndag: Vi reser till bokstavslandet.
Tisdag: enligt schema
Onsdag: Läsläxan lämnas in och ny läxa delas ut, kap 7 “Efter matchen”
Läxa: onsdag-onsdag.
Torsdag: Idrott för båda grupperna
Fredag: Birgitta kommer och flyger med oss. Bokstavspåsen. Det är Jamie och Nora A som visar, Friluftsliv.


Trevlig helg!

Sara, Cissi, Nick och Vincent

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']