Neptunus V.15

Hej alla Neptunusar!

 

 

Tack alla föräldrar för era svar om era yrken! Några har dock inte svarat än så vi lägger in länken till formuläret igen så ni har fortfarande möjlighet att svara.

https://docs.google.com/forms/d/1Y57CYsg-3YdvzNLn73Tzcg_Oiajx04YSdbMDE_CZuz0/prefill

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi börjat på kapitlet om tid. Vi arbetar med begreppet tid ur olika perspektiv, till exempel hur tid används för att ange en tidpunkt och hur vi kan se det på klockan. Vi tidsordnar händelser och tidsuppskattar en aktivitet. Vi tränar på att läsa av tid och visa klockslag på en analog klockan, med fokus på hel och halv timme. Vi beskriver och ordnar vardagsnära händelser i en tidsföljd genom att använda ord som före, efter och sedan. Alla har fått gjort en egen klocka av en papperstallrik, urtavla på papper, timvisare och minutvisare. Vi har tränat på att ställa den egna klockan på olika klockslag. Viktiga begrepp under veckan har varit klocka, timme, timvisare, minut, minutvisare, hel timme och halv timme. Josefin var på besök under onsdagens lektion i matte.

 

 

Under svenskalektionerna har vi fortsatt att träna på att skriva alla bokstäverna snyggt, samt arbeta klart i Svenskaboken. I gröna gruppen hade vi besök av Cissi som hade sagoskrivning med gruppen. Till sin hjälp kunde man få låna vackra knappar för inspiration. Vem vet, kanske knappen är magiskt…?

 

 

Vi har också använt lite tid till att påskpyssla. Röda gruppen gjorde sockermålning och gröna gruppen pärlade påskinspirerade motiv.

 

 

 

Denna vecka har vi i SO arbetat med vad ett yrke är. Vi har tittat på korta filmer som beskriver olika yrken ur ett barns perspektiv och en liten längre film om vad en bonde arbetar med. I gröna gruppen hade vi besök av Simones pappa Tommy.

 

 

NO-lektionerna och friluftslivet har vi arbetat med växters livscykel. Vi har planterat vår solros och nu väntar vi med spänning tills något tittar fram. Eleverna tror att det tar ca 1 vecka till det kommer att hända något. De har även fått skriva om hur de  gick tillväga när de planterade sitt solrosfrö. Vi pratade även om att vi den ⅗ ska springa ett skollopp till förmån för Barncancerfonden. Mer information om det hittar ni nedan. Till det förberedde vi nummerlappar som vi ska ha på oss när vi springer. Vi gjorde även några pulshöjande övningar för att hålla oss pigga eftersom vi tillbringade hela lektionen inomhus.

 

 

 

 

Under veckans VIM-grupper har vi arbetat med att försöka minska matsvinnet. Ett led i att bli mer miljömedveten för en hållbar framtid. Förra veckan slängde vi på mellangården 27 kg mat under vår lunch och utmaningen till våra elever var att minska detta under denna vecka. Det blev stor skillnad! Denna vecka slängde vi bara 16kg. Hela 11 kg mindre! Nu vill vi uppmana Storgården och Ladan att också slänga mindre så vi tillverkade skyltar som vi ska sätta upp i matsalen för att upplysa dem.

 

 

idrottslektionen hade Gottis planerat flera påskinspirerade lekar samt så tränade vi på den dans som vi kommer att dansa på valborg när vi har hattparad.

 

 

Skolloppet  – Fredag den 3 maj

Fredagen den 3 maj ska vi på Mellangården/ Villan springa Skolloppet för Barncancerfonden. Vi medverkar tillsammans med flera tusen elever i Sverige och Team Rinkeby är arrangörer.( se information på https://www.team-rynkeby.se )

 

Tanken är att under en timme springa så mkt man orkar/vill. Som vi alla vet är rörelse något som är viktigt för vår kropp. Både för hjärtat och hjärnan. Så vi gör något gott för oss själv.  Samtidigt springer vi detta lopp för en chans till mer forskning för cancer och i detta fall forskning för cancer som barn/ungdomar får. Även där vet vi att detta verkligen gör stor skillnad. När timmen är slut räknar vi antal varv vi har gjort tillsammans och ser hur många mil detta blir. Målet är att ta oss ända till Paris där Team Rinkeby har sin slut destination efter flera mils cyklande.

 

I samband med detta lopp har vi på skolan ett material där vi jobbar med sjukdomen cancer. Vi ser filmer, diskuterar och pratar. I detta brev finns även länkar till en del av materialet som ni där hemma kan se tillsammans. Självklart väcker ett ämne som detta frågor och funderingar. Men oxå viktigt att prata om.

 

https://youtu.be/0RwPXMvJjTA – vad är egentligen cancer

 

https://youtu.be/IVOyj5kle80 – helt unik/strålbehandling

 

https://vimeo.com/260021541 – team rinkeby/skolloppet

 

Lite förinformation om en viktig aktivitet fredagen den 3/5.

 

Mer information kommer med nästa veckobrev. Nu önskar jag alla ett Gott, Glatt och förhoppningsvis Vårigt Påsklov. / Gottis

 

Hem och skola

 

Viktig information:

 • För att vi ska kunna få det riktigt fint och storstädat i våra kapprum ber vi er att tömma hyllor, krokar, korgar och stövelställ på kläder och skor innan påsklovet,  senast fredag 12/4.

 

Kläder/skor som inte tas hem under lovet kommer att förflyttas till säckar som i sin tur flyttas till vår uppsamlingscontainer. Detta för att möjliggöra en storstädning som är beställt under påsklovet, hoppas på överseende.

 

 • Vi hälsar Amena varmt välkommen till oss på fritids. Hon kommer att vara här på Lemshaga för att träna upp sin svenska. Hon kommer att vara hos oss två eftermiddagar i veckan under våren med start v.14.

 

Läxa:

 • Fortsätt läs ur en valfri bok och fyll i läsprotokollet. Det tar de med sig till torsdagen veckan efter påsk.

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Påsklov hela veckan, fritids öppet.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Fritids stänger 15:00
Fredag: Skolan stängd

 

Kommande händelser:

 • Vecka 16 Påsklov
 • Skärtorsdag 18/4 stänger fritids 15.00
 • Långfredag 19/4 Lovdag
 • Annandag påsk 22/4 Lovdag
 • 30/4 Städdag samt Hattparad
 • 1/5 Lovdag
 • 8/5 Skolans dag
 • 13/5 Studiedag – Skolan stängd
 • 20-21/5 Studiedagar – Fritids öppet
 • 30-31/5 Lovdagar

 

Glad Påsk önskar vi i Neptunus!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313 01

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.