Neptunus V. 35

Hej alla Neptunusar!

Denna vecka har “allvaret” börjat för eleverna och oss pedagoger med lektioner enligt schema. Vi märker att det är en omställning för alla att orka med lektioner och en hel skoldag, men vi tar en dag i taget och befäster rutiner för att eleverna ska förstå vad det innebär att nu gå i skolan. Vi tränar mycket på att t.ex. anstränga sig och göra sitt bästa, lyssna, vänta på sin tur och följa instruktioner.

Det har också funnits en del spännande arbete på vår gård som fångat elevernas uppmärksamhet.

 

 

Kunskaper

 

Till att börja med på svenskalektionerna har tittat närmare på alfabetet genom att titta på första avsnittet på “Livet i bokstavslandet”. Serien är uppbyggd av sketchpro- gram om bokstäver och ord. Man säljer bokstäver, bokstäver går sönder, rim försvinner och man lånar ord eller lämnar tillbaka dem man inte är nöjd med. Eleven får bland annat möjlighet att lära sig känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, bredda sitt ordförråd, lära sig hur sammansatta ord fungerar och skapa rim. Det är en serie som är mycket uppskattad både bland oss pedagoger som hos barnen och vi kommer regelbundet titta på avsnitten.

Veckans bokstav har varit O och vi har arbetat med den på flera olika sätt. Vi har bl.a gjort den med kroppen och lärt oss hur bokstaven låter och hur den skrivs.

 

 

Denna vecka har vi i SO har vi arbetat med “Boken om mig”. Vi har tillsammans skrivit om vår första vecka tillsammans, gjort en framsida samt berättar om var och hur vi bor. Vi tränar bl.a. på att uttrycka oss och kombinera bild och text.

 

NO-lektionerna har vi lärt oss mer om ormar, vilket passade så bra när vi har fokuserat på bokstaven O.

 

friluftslivet gick vi upp till skogen bakom skolan för att leka lite lekar som byggde på samarbete. Innan det samlades vi i klassrummet för att berätta lite mer om friluftslivet och vad det kommer att innebära. Eleverna fick även se en kort film som handlade om årstider och hösten eftersom vi snart kommer att uppleva den.

 

Under veckans matematiklektioner fick besök av försteläraren Josefin som höll i en startlektion i Singma. Ni har barn som är några av de första 6-åringarna i Sverige  som arbetat i den första boken redan i förskoleklass. På lektionen samtalade vi och använde flera matematiska begrepp. De använder ord som fler och färre och förstår dess innebörd. Det är imponerande! Bra jobbat hela Neptunus. Vi har också under veckan tränat på att skriva våra tio siffror och talat om skillnaden mellan siffror och tal. Tänk att med bara 10 siffror så kan vi skapa alla världens tal.

 

Hem och skola

 

Viktig information:

  • Ni som ännu inte lämnat in Avtal om datoranvändning lämnar den till oss så snart som möjligt.

 

Läxa:

  • Den magiska kulan – Läs kapitel 2 i läseboken med tillhörande sidor i läxboken. Varje torsdag kommer vi arbeta med kapitlet i skolan och på fredag ger vi ut en ny läxa.
  • En elev i vardera grupp kommer även att få en “bokstavspåse” med sig hem. I påsen ligger en bokstav som kommer att vara hemlig för de andra eleverna tills den ska presenteras. Samla 5 saker som börjar på den bokstaven. Det kan vara lite klurigt som t.ex. halstabletter för bokstaven O = ont. Påsen vill vi att eleven tar med sig tills på måndag veckan efter.

 

Nästa vecka:

  • Idrott med ombyte på torsdag. Vi kommer att ha idrott inomhus. Alla byter om och duschar. I år 1 är vi barfota i gymnastikhallen, men vill man ha någonting på fötterna rekommenderar vi sockiplast.

 

Kommande händelser:

  • “Lärakännasamtal” – Vi kommer att erbjuda dessa samtal från vecka 39, men framförallt på onsdagen den 19/9 då hela dagen är vigd till detta. Tider kommer att läggas upp på Schoolsoft. Vi meddelar när detta sker och det är först till kvarn som kommer att gälla.

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313 01

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

 

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.