Neptunus v 49

Hej alla Neptunusar!

 

Nu är det nedräkning fram till jul. I grupperna läser vi varje dag ett avsnitt i en bok som heter Skorstensjul skriven av Mårten Sandén. En stämningsfull och spännande adventsbok i 24 kapitel. Vi lyssnar även på radiokalenderns “Tonje i Glimmerdalen” som är en julkalender som handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar och efter svar på sina frågor om livet. Och efter julen så klart!

 

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi avslutat kapitel 7 där vi lärt oss grunderna i att mäta. Det som har stått i fokus har varit hur vi kan jämföra höjd och längd. Vilka begrepp vi använder samt hur vi mäter med saker eller kroppen. Slutligen undersökte vi hur en linjal fungerar, att det är ett mätredskap som är indelat i centimeter. Det är viktigt att alltid starta från siffran 0 när man mäter. I onsdags var Josefin på besök och berättade om hur man mätte för i tiden och sedan fick vi gå runt och mäta saker med kroppen.

 

   

 

Under svenskalektionerna har vi bekantat oss med bokstaven Kk. I bokstavspåsen gömde sig ord som klot, katt, kex, kista och krona.

 

 

 

 

I gröna gruppen har vi med hjälp av Cissi börjat skriva dikter om “Det sjungande trädet” som de målat under bildlektionerna. Eleverna fick fundera på och skriva om vad trädet egentligen sjunger om. Denna gång fick de som ville för första gången använda Google dokument på iPaden för att skriva sina dikter. Röd grupp kommer att göra detta nästa vecka.

  

 

 

Engelskan läste vi en kortare saga som hette “Top Dog”. Vi tränade på uttal och översatte texten tillsammans. Vi tittade på Pick a colour som handlade om “I like”.

 

Bild / Sagosamling i Neptunus

På tisdagsmorgonen begav vi oss iväg till sagans land. Där är allt möjligt. Vår fantasi visar vägen till oanade världar och möjligheter. Vi började med att duka upp alla viktiga saker på mattan; sagotyget, sagokudden, sanden, sagoburken och lådorna med magiska föremål.
När vi hade strött sand på tyget och sagt sagoformeln så var vi på väg;
”Snälla sagosand, för oss till sagans land”.
Den här veckan letade vi efter skatter på Lemshagas marker och följde en underjordisk gång till Carl Milles statyn på andra sidan Lemshagasjön. Av en händelse hade sagans två huvudpersoner snubblat på en påse med fem nycklar. Första nyckeln ledde till ett nytt tomtehus och de andra hjälpte oss i vidare i berättelsen. Det är svårt att återge magin i ett vanligt veckobrev. Låt era barn berätta om vad som kan hända i sagans värld där allt är möjligt…
Vi tränar vår fantasi och kreativitet, är goda lyssnare och utvecklas tillsammans i gemensamma upplevelser. En trygg mötesplats för ett kreativt lärande.
Hälsningar Cissi

 

 

Denna vecka har vi på SO-lektionen börjat prata om julens traditioner och funderat och lärt oss varför vi firar advent samt när  julgranen blev en del av vår jultradition.

 

NO-lektionerna har vi lärt oss mer om korsspindeln. Visste ni att korsspindeln spinner ett spindelnät varje morgon för att få mat för dagen och att det tar mellan 30 minuter upp till en timme att spinna ett nät? Om vi inte hade spindlar så skulle marken krylla av insekter som spindlarna hjälper till att äta upp.

 

Fadderträff

Denna veckas träffade vi våra faddrar i Tellus igen. Denna gång gjorde den röda gruppen samarbetsövningar i idrottshallen medan gröna gruppen fick vara med och tillverka eget godis under ett NO-experiment. Det handlade om att ta reda på vilka ingredienser som behövs och försöka få till färg, smak och konsistens så likt originalet som möjligt. Lika trevligt att träffa våra faddrar som förra veckan!

 

 

  

 

idrotten gjorde eleverna en rolig dans som vi kallar för kanelbullen. Det är en av Gottis traditioner och varje jul dansas dansen med alla klasser från ettan till nian. Vi gjorde också en övning där eleverna är katter som har nio liv. Alla klättrar runt på redskap som är utställda och blir man tagen eller nuddar golvet så förlorar man ett liv.

 

 

Normer och värden

 

Under fredagens lektion med våra tvärgrupper VIM (vi i mellangården) pratade vi om att vi vill sprida julstämning på mellangården och göra varandra glada! Tillsammans gjorde vi små julkort/julfigurer med glada budskap. Dessa ska vi trä på en tråd som blir fina girlanger som kommer att sättas upp i mellangården och i villan för att sprida lite glädje. Vi lekte också lekar som eleverna önskade. På bilden leker eleverna “Detektiven och mördaren”.

 

 

Hem och skola

 

Här kommer lite mer info om skridskodagen på tisdag nästa vecka:

Vi i Neptunus åker med buss från Lämshaga kl.8.44 och hem senast kl. 12.14 från Gustavsberg. Om ni vill lämna på Ekvallen går det bra, men meddela mentorn senast på måndag fm. Vi är där ca kl 9:00. Lämnar man som vanligt i skolan är det viktigt att vara i tid för att vi ska hinna gå upp till busshållplatsen.

Aktiviteter på skridskoplanen förutom fri åkning: Islivräddning, skridskoskola och lekar. Klubba  och boll får tas med men inte puck.
Lunch ordnar vi, men skicka med en varm dryck, vatten, smörgås och frukt.

 

Läxa:

  • Den magiska kulan – Läs kapitel 15 i läseboken med tillhörande sidor i läxboken.

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Bokpåsen tillbaka till skolan.
Tisdag: Skridskodag på Ekvallen.
Onsdag:
Torsdag: Idrott – Ombyte och handduk.

Läsläxa lämnas in.

Fredag: Läxa och bokpåse lämnas ut.

 

Kommande händelser:

  • 11/12 Skridskoåkning på Ekvallen – Åk 1 till 3.
  • 13/12 Lucia startar kl.8.00 vid Amfiteatern. Ta med sittunderlag. Kaffe serveras från kl.7 till er föräldrar till ett självkostnadspris.
  • 20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka 17:15-18:00.
  • 21/12- 7/1 – Jullov (Fritids öppet från 2/1) Måndagen den 7/1 är fritids och skola stängt.
  • 8/1-2019 Skolstart

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313 01

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

 

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.