Neptunus V2

Hej alla Neptunusar!

 

Vad roligt det var att träffa alla elever efter lovet! Veckan som varit har varit ganska blöt och isig. Många roliga isbanor att åka på runt gården. En dag kom det dock lite snö, då passade vi på att använda den som byggmaterial.

 

Vi välkomnar Emilia till Neptunus som tar över Adrians arbetsuppgifter. Hon har tidigare varit här som vikarie så att barnen känner henne lite redan.

 

I slutet av månaden kommer vi att erbjuda er ett utvecklingssamtal. Tiderna lägger vi ut på schoolsoft idag och då är det först till kvarn som gäller. Vi kommer inte att erbjuda några andra tider än dessa. 

Senast 2 dagar innan samtalet ska ni ha fyllt i ”Inför utvecklingssamtalet”, som ni hittar på SchoolSoft tillsammans med era barn.

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi öppnat upp nya böcker – Övningsbok 1B. Det första kapitlet handlar om talen 0 till 40. I fokus står räkna och skriva talen till 40, tiotal och ental, jämföra och storleksordna tal, beskriva och fortsätta talföljder. Viktiga begrepp är talen 20 till 40, att bilda 10 och räkna vidare, räkna stegvis och tallinje. Vi har tränat på att räkna två- och tio steg i taget. Vi tränar också på att förstå hur tal är uppbyggda i tiotal och ental genom att till exempel kunna dela upp talet.

 

Under svenskalektionerna har vi bekantat oss med bokstaven Hh. I bokstavspåsen fanns hörlurar, hörselskydd, huvudvärkstablett, hårsnodd och hårstrå.

Röd grupp har börjat med med en skrivövning som handlar om att skriva så många ord som möjligt på 5 minuter inom ett valt område. Vi har bland annat skrivit olika färger och olika bilmärken. Det är inte en tävling utan ett sätt att träna på att skriva mer och komma igång med skrivandet på att roligt sätt. Gröna gruppen har gjort en övning som vi kallade “Läs, sök, finn, skriv”, med samma syfte och som går ut på att läsa ett ord, hitta bilden och skriva ordet.

Vi har också startat upp terminen med att prata om tid och hur vi delar upp året i årstider, månader och dagar. Vi har gjort januari i vår almanacka som vi kommer att fylla på under året.

 

 

 

Denna vecka har vi på SO-lektionen startat upp med ett nytt arbetsområde: Folktro och väsen. Följande frågeställningar kommer vi att arbeta med:

  • Vad trodde människor på förr?
  • Vad har vår natur gett upphov till när det gäller folktro?
  • Vad är ett väsen och en sägen?
  • I vilka böcker kan vi hitta spår av folktro och väsen?
  • Vilka väsen känner vi till och vad vet vi om dem?

 

Denna vecka har vi bekantat oss med Gårdstomten, en grinig och arbetsam figur. I smyg håller han koll så att människorna är snälla mot djuren och tar hand om gården på ett bra sätt. Om människorna sköter sig kan de få hjälp av hustomten med många av gårdens sysslor och tomten skapar trygghet på gården. Men om människorna till exempel inte ger djuren tillräckligt med mat kan de plötsligt få en spark i rumpan, eller en örfil från någon de inte ser. Då är det hustomten som är i farten och vill att de ska skärpa sig.

Eleverna har skapat fantastiska bilder i akvarell samt skrivit en kort text om tomten.

 

 

NO-lektionerna har vi lärt oss mer om skogsharen. Vi lärde oss bland annat att en hare kan skutta så fort som 70 kilometer i timmen kortare sträckor.

 

Friluftslivet tog Gottis med oss bort till Scoutstugan där vi tittade på naturen och hur den ser ut på vintern. Vi kokade varm saft som var gott att dricka efter promenaden.

     

 

 

idrottslektionen lärde vi oss att dansa en polka som är en rysk dans. Sedan lekte vi en lek som heter svartmyror och rödmyror. Leken är ett första steg i att spela handboll men med massor av bollar istället för en. Gottis förklarade att det inte spelar någon roll vilket lag som fick i mest bollar och att vi inte behövde räkna bollarna eftersom det är träningen som är vinsten i leken. Alla som kastade eller fångade en boll eller prickade målet var vinnare.

 

 

Hem och skola

Vi vill bara påminna om att vi från och med denna termin kommer att registrera sen ankomst om man inte kommer i tid till när skolan börjar.

Till dem som har frågat om kvarglömda kläder finns dessa nu i säckar i hallen. Gå igenom dessa snarast möjligt dock senast onsdag em.

Läxa:

  • Den magiska kulan – Läs kapitel 17 i läseboken med tillhörande sidor i läxboken.

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Bokpåsen tillbaka till skolan.
Tisdag: Bild och Engelska
Onsdag:
Torsdag: Idrott – Ombyte och handduk. Läsläxa lämnas in.
Fredag: Läxa lämnas ut.

 

Kommande händelser:

  • 30/1 Utvecklingssamtalsdag: Skolan stängd med fritids öppet.
  • 31/1 Vi firar 100 dagar i skolan.
  • 13/2 Allaktivitetsdag
  • Vecka 9 Sportlov

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313 01

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.