Neptunus V3

Hej alla Neptunusar!

 

Denna vecka bjöd på kyla och halka, men trots det har flera av eleverna roat sig med att leka “Cirkus”.

Till friluftslivet nästa vecka, då det fortfarande kommer att vara kallt vore det bra om eleverna tar med sig ett sittunderlag, en frukt och något varmt att dricka.

 

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi arbetat med tiotal och ental. Vi har tränat på att jämföra tal utifrån tiotal och ental. Vi har också tränat på att storleksordna tal och avgöra vilket som är det mindre respektive större talet. Sedan har vi arbetat med mönster och att kunna upptäcka mönster i olika talföljder. Det kan ni gärna träna på hemma genom en rolig gissalek. Om jag säger 10, 8, 6, och 4. Vad kommer sedan? Leken kan göras svårare och svårare allt efter mer och mer träning. Under veckans lektioner har vi tittat på ”Livet i mattelandet” som nyss släppt den efterlängtade säsong två. Ett program som man kan titta på många gånger.

 

 

Under svenskalektionerna har vi bekantat oss med bokstaven Pp. I bokstavspåsen gömde sig panda, prickar, pokemon och pingviner. Vi har också startat “läsgrupper”, där eleverna läser tillsammans 15 minuter 4 dagar i veckan fram till Sportlovet för att de ska bli bättre och bättre på att läsa. Ni får naturligtvis träna läsning hemma också!

 

 

Denna vecka har vi på SO-lektionen har vi arbetat vidare med våra gårdstomtar men vi har också lärt oss mer om älvorna. I folktron är inte älvorna så snälla och vänliga som de ofta beskrivs i sagorna, utan de är ganska snarstuckna och hämndlystna och anses kunna sätta sjukdomar på människorna.

 

 

Under veckans NO-lektion har vi lärt oss mer om rådjuret. Vi har också pratat om vad olika djur har för speciella namn på honan, hanen och ungen.

 

Under bildlektionen med Cissi har vi startat upp ett nytt arbetsområde:

Inspiration från John Bauer
Under hela vårterminen kommer vi att inspireras av den kände svenske konstnären John Bauer.
Ni vet han som fascinerades av skogen och illustrerade alla fantasifulla väsen som lever där…
Under sommaren läste jag (Cissi) en roman om honom och hans liv. Dessutom har jag tagit del av olika material, tex artiklar om den tragiska olyckan på Vättern i november 1918 (för 100 år sedan) då båten Per Brahe sjönk och hela familjen Bauer och resten av passagerarna dog under en stormfylld resa på Vättern.

Under vår första lektion har vi fått lära oss mer om hans liv och sett ett klipp från en film om John Bauer samt en intervju med Margareta Bauer, hans brorsdotter. Vi såg även på ett bildspel med hans fina målningar med olika väsen från skogen. Inspirationen från vår konstnär kopplas även till arbetet med sagor och väsen som klassen påbörjade förra veckan.
        
Vi komma att lära oss mer om John Bauer och inspireras av hans konst. Detta gör vi bl a genom att använda vår fantastiska miljö runt Lemshaga som lockar fram vår fantasi.
Vi kommer att teckna med skisspennor och tusch samt måla i akvarell. När våren kommer går vi ut och fotograferar samt tecknar och målar utomhus.

Ett tips som jag vill ge er föräldrar redan nu är att besöka Jönköpings läns museum där ni kan se hans fina skisser. Dessutom kan man åka på ”Trolska båtturer” på sjön Brunn, nära Gränna, där John Bauer och hans familj bodde sommartid.

 

 

idrottslektionen dansade vi Polka som uppvärmning för att sedan utmanas i en “gymnastikbana”. Vi tränade bl.a. på att balansera, hoppa, snurra och åla.

 

 

 

 

Hem och skola

 

Vi vill be om ursäkt för strulet som blev med kläderna i hallen. Vi var inte tydliga med att alla platser behövde tömmas inför julen så att det kunde städas. Allt som blev bortplockat blev dock förvarat hos vaktmästaren. Vi har lärt oss att till nästa längre lov vara tydligare.

 

100 dagar smartare!

Den 31 januari firar vi 100 dagar i Neptunus. Dagen kommer att firas genom att vi gör massor med saker som handlar om 100. Självklart blir det en hundraläxa också. Vi vill att alla kommer på något roligt ”100-bygge” hemma, som de tar med sig den dagen. Det kan tex vara ett makaronhalsband med 100 makaroner eller en teckning med 100 hjärtan. Alla ska ta med sig sitt “bygge” till skolan så att vi kan presentera våra ”byggen” för varandra.

 

Föreläsning Reggio Emilia den 6/2 kl.18.30

Några gånger om året utvidgar vi föräldrakoordinatorsmötet och går ut med en allmän inbjudan till en kväll med fokus på skolans pedagogiska profil. Denna gången är det Cecilia Högsveden-East som kommer att tala om skolans Reggio-Emiliainspiration. Om ni vill delta vill vi att ni anmäler er senast den 1:a februari via Schoolsoft. Detta för att kunna ordna lämplig lokal.
Välkomna! önskar Föräldrakoordinatorgruppen

 

Läxa:

  • Den magiska kulan – Läs kapitel 18 i läseboken med tillhörande sidor i läxboken.

 

Nästa vecka:

 

Måndag: Bokpåsen tillbaka till skolan.
Tisdag: Friluftsliv: Ta gärna med ett sittunderlag, en extra frukt och varm dryck.
Onsdag:
Torsdag: Idrott – Ombyte och handduk. Läsläxa lämnas in.
Fredag: Läxa lämnas ut.

 

Kommande händelser:

  • 30/1 Utvecklingssamtalsdag: Skolan stängd men fritids öppet.
  • 31/1 Vi firar 100 dagar i skolan.
  • Föreläsning: Reggio Emilia den 6/2 kl.18.30
  • 13/2 Allaktivitetsdag
  • Vecka 9 Sportlov

 

Trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Lisa och Agnes

Klasstelefon: 08-586 313 01

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

lisa.webering@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.