Neptunus Veckobrev V.36

Hej alla fina Neptunusfamiljer,

Tack för alla härliga samtal vi har haft under veckan! Det känns fint att få möta er föräldrar och få ett ansikte till alla namn vi försöker lära oss. Vi ser fram emot många fina möten.

Svenska – Livet i bokstavslandet
Än en gång har vi tagit oss in i bokstavslandet för att försöka lära oss mer om alla de bokstäver som bor där. Denna vecka träffade vi på bokstaven Oo som är en riktig snabbing han. Som du vet är han alldeles rund. Och allt som är runt, brukar kunna rulla ganska bra. Det kan O också men inte ganska bra. Han kan rulla jättebra!

“Har du fått problem med bilen?
Stora O är snabb som pilen.
Vill du att brevet i tid ska fram?
Efter O syns det bara damm.”

Vi fick även nyfiket titta på när Livia och Hedda presenterade vad de hade tagit med i vår bokstavspåse!
Livia hade med sig  en orm, en oval, en ormbunke, en osthyvel och en orange figur.
Hedda hade med sig en orm, en o-ring, en osthyvel, en ormbunke, rapsolja.
Nästa vecka är det Elise i grön och Filip i röd som kommer presentera bokstaven Mm.

Läxa
Läseboken: Läs Kapitel 1 : Monstret Olle 
Äntligen!
Efter två veckors väntan och undran om när den första läxan skulle tas hem så kom äntligen dagen. I onsdags läste vi första kapitlet “Monstret Olle” ur vår läsebok, Den magiska kulan.
Tillsammans med eleverna gick vi igenom de olika böckerna och hur viktigt det är att få en bok som känns bra för eleven.
Elina i Neptunus röd berättade för oss i röd hur viktigt det är att läsa lite varje dag. För att det ska kännas roligt att läsa men även för att om man övar lite varje dag så blir man så mycket bättre.
Tillsammans kom vi då fram till att det kan vara bra att läsa lite varje dag, några dagar så läser vi ur Den magiska kulan och några dagar så läser vi ur en valfri bok som vi kanske har lånat på Biblioteket eller av en kompis. Viktigt att läsa kapitlet tre kvällar under veckan för att känna sig säker när vi på tisdag kommer till skolan och ska läsa för våra kompisar.

Läxboken:
Vi gick även igenom vår läxbok som alla elever fick med i sin läxmapp.
Läxboken är en länk mellan er föräldrar och oss lärare som finns runt ert barn för att se hur läsningen fungerar hemma. Här kan ni ge en kommentar kring hur det går samt även hur ert barn känner sig under läsningen hemma. Ni hittar även tre frågor till kapitlet som ni gemensamt kan fundera kring hemma. Det är viktigt att ni hjälper ert barn att själv skriva, få möjlighet att skriva svaret på frågan. Antingen om ni ljudar orden tillsammans eller att du som förälder skriver orden eller meningen på en lapp som ert barn skriver av i läxboken.

Grön Flagg/ miljötänk och hållbar utveckling
Eftersom vi tänker på miljön och inte vill skriva ut papper i onödan kommer här information till er föräldrar när det gäller läsning och vårt arbetsmaterial ABC-klubben från Natur och kultur.

Klicka på länken nedan för information:

Brev till föräldrar 2016

Bild
I röd har vi fått besök av vår bildlärare Cissi som pratade om färglära och eleverna fick lära sig om vilka färger som är kompisar. Nästa vecka är det gröna gruppens tur att ha bild.

img_0145       img_0148

Engelska
Samtidigt som röd hade bild så passade vi i grön på att ha engelska. Vad kul vi hade! Vad mycket vi lärde oss redan vid det här tillfället. Vi lärde oss att hälsa på varandra och berätta vad vi heter. Vi lekte att vi var i London där det är mycket människor som möts ute på gatorna. Vi gick omkring och när vi mötte någon hälsade vi, berättade vad vi hette och frågade vad de hette. En mycket uppskattad övning som gav många skratt och fnitter.

Vi lärde oss också ta varandra i hand och titta varandra i ögonen. Vi pratade om hur artigt det låter med “please”, “sorry” och “thank you”. Hur viktigt det är att använda ord som dessa i våra samspel med varandra.

Vi fick möta en engelsk familj som vi kommer att läsa och ta reda på mer om under detta läsår. Vi passade då på att prata om vad olika familjemedlemmar heter på engelska.

Nästa vecka är det röda gruppens tur att ha engelska.

No
Vi har fått ta del av varandras flygande djur i veckan som gått. Vi har tittat på hur de ser ut och berättat lite fakta om dem. Därefter målade vi av våra djur och de har nu flyttat in i klassrummet på vår naturvägg. Vi väntar med spänning på vilken miljö de kommer att få bo i. Det vet vi när eleverna har undersökt vår närmiljö lite mer ingående. Vad vill vi få med in och vad ska vi använda för material? Ja det ska bli spännande att skapa den miljön.

img_0128

Matematik
Nu har vi kommit igång med vårt läromedel “Singma” och uppläget som det har. Vi utforskar, diskuterar, förklarar och formaliserar just nu talen 1-10. Vilken aktivitet när eleverna ska förklara hur de tänker för varandra. Vi kommer att berätta mer om “Singma” på föräldramötet. Under Onsdagen var Josefine här och höll i en matematiklektion med era barn. Det var mycket inspirerande!

img_0143      img_0146

img_0141     img_0151

Nästa vecka V.37

Datum för föräldramöte är ännu inte bestämt. Återkommer om det nästa vecka.

Mån
Tis Läxan in
Ons Läxan ut, rytmik
Tors Idrott båda grupperna (idrottskläder och handuk i väskan)
Fre Friluftsliv ( ta gärna med ryggsäck med vattenflaska och en frukt)

Vi önskar er alla en solig helg
/ Marie, Camilla, Agneta och Trixie

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']