Pluto v. 38

Hej alla Plutofamiljer!

Nu har det gått ca sex veckor sedan barnen började hos oss och vi ser att de blir tryggare och modigare för varje vecka som går. Vi ser glada barn som leker med olika kompisar och vi ser att de vågar prova nya aktiviteter både under rasterna på gården och inne under fritidstiden. Vi upplever att de kommer till oss vuxna när de behöver hjälp att lösa något trubbel som ibland uppstår när de nu slappnar av och vågar vara sig själva med alla sina känslor. Vi har pratat med barnen om vikten av att lyssna på varandra när de tycker olika i leken men att det också är viktigt att säga ifrån. Vi uppmuntrar dem att visa stopphanden om det behövs för att inga missförstånd ska uppstå.

Grupprocessen följer ett mönster vi känner igen och vi pedagoger tycker det är fantastiskt roligt att arbeta med era härliga barn.

 

Språkarbete

Dagliga, strukturerade, lustfyllda tillfällen till språkstimulans är viktigt när barnen tränar sin språkliga medvetenhet. Nu arbetar vi med den fonologiska medvetenheten dvs att lära sig lyssna efter bokstavs- och språkljud och få känslan för rytmen i språket med hjälp av rim och ramsor. En tidig positiv språkutveckling ger en stabil grund för den kommande läsinlärningen.

img_2445

Varje dag efter lunchrasten har vi ca 20-30 min språkarbete i den röda och gröna gruppen. Vi utgår från boken Språklust, den är baserad på en metod som kallas Bornholmsmodellen och är utarbetad av professor Ingvar Lundberg. Materialet är väl strukturerat i korta lektionspass med övningar, rim och ramsor, lekar och sånger. Det första avsnittet, som vi började arbeta med förra veckan och som vi fortsatt med även denna vecka, handlar om rim och ramsor. Fråga gärna barnen hemma, de vet vilka sånger, ramsor och rim vi arbetat med. Det är roligt att leka med språket!

img_2435 img_2434

img_2454 img_2455 img_2456

 

Matematik

I onsdags arbetade vi med matematik på olika sätt. Vi tittade på en bild som föreställde ett nöjesfält där det fanns massor av matematik att upptäcka och prata om. Vi träffade en groda som visade oss att det gick att sitta på pallen på olika sätt tex framför den och vi lärde oss att det kallas för lägesord. Lägesord är bakom, över, bredvid, under, framför förklarar en Plutokompis så klokt. Barnen fick en egen matematikbok som heter Mondo som de fick göra några uppgifter i.

img_2461  img_2460 img_2470

img_2464

 

Fritids

På eftermiddagarna har vi just nu fokus på att göra färdigt våra ”spökfigurer” och tillverka ett hem till dem av kartongerna. Barnen får tillgång till olika sorters material i ateljén för att inreda och dekorera. De får tänka efter hur den egna figuren/spöket vill ha det i sin lilla låda. Sedan ska figurer och lådor vara på Pluto för att lekas med under hösten. Vi ser att barnen inspireras av varandra när de skapar i ateljén och vi tror att lekarna berikas med hjälp av våra nya spökkompisar och deras hem.

img_1624 img_2471

 

Skola och hem

Välkomna till föräldramöte på onsdagkväll 28/9 kl 18 – 20 i Plutos klassrum!

Vi kommer bland annat berätta om hur vårt arbete tillsammans med barnen kommer att se ut under året, lite om var vi befinner oss i grupprocessen, våra styrdokument samt diskutera hur vi tillsammans med barnen och er föräldrar kan fortsätta skapa goda relationer och en positiv kultur i klassen. Har ni redan nu övriga frågor eller något ni vill ta upp mejlar ni oss i förväg på pluto.personal@lemshaga.se

Föräldrakoordinatorer

Vi hoppas fortfarande att två föräldrar vill engagera sig i koordinatorsuppdraget för Plutos föräldragrupp. Mejla oss till pluto.personal@lemshaga.se så fort som möjligt. Det första mötet med skolchef Jill Sterner och rektor Anna-Lena Bengtsson samt övriga föräldrarepresentanter äger rum onsdagen den 5/10 kl 18.30. Mer information finns i bifogad fil. foraldrakoordinator

Biblioteksbesök

I mitten av november besöker vi Brunns bibliotek och får en introduktion av bibliotekarierna kring hur vi lånar och sköter om böcker på bästa sätt. Barnen får vid detta tillfälle ett eget lånekort som kan användas på alla Värmdös bibliotek. Ni föräldrar behöver fylla i en inskrivningsblankett och lämna in till oss. Om ditt barn redan har ett lånekort behöver ni inte lämna in blanketten men vi vill att ni meddelar oss.

Brandövning

I onsdags hade vi en förberedande brandövning på Pluto. Vi visade barnen den uppsamlingsplats som är Plutos, staketet längs tennisbanorna, där vi nu har satt upp röda band som markering för att komma ihåg. Vi kommer att öva tillsammans flera gånger och med övriga klasser på skolan vid ett senare tillfälle.

Nästa vecka:

Måndag: veckans bokstav

Tisdag: Röd har språkarbete / Grön har natur

Onsdag: Föräldramöte 18-20.

Torsdag: Grön har språkarbete / Röd har idrott

Fredag: Nix dramalek / Charon simskola / Hydra teknik

Trevlig helg önskar Plutos pedagoger!

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']