Pluto v.36

Hej alla Plutofamiljer

 

Bokstavsarbete

Måndagarna startar vi upp tillsammans i Grön. Vi sjunger vår Plutosång: (melodi:Blinka lilla…)

“Här är jag och där är du. Här är vi tillsammans nu.

Du är nu min Plutovän, kanske kan vi leka sen?

Här är jag och där är du. Här är vi tillsammas nu.”

Sedan sjunger vi sånger som börjar på, eller innehåller, den bokstav som vi ska arbeta med. I måndags trollade vi fram bokstaven Bb. Vi sjöng Bockarna Bruse och ramsan om Lisa och Pär som skulle gå ut till skogen för att plocka blåbär. Att Bockarna Bruse och blåbär började på B uppmärksammades snabbt, sedan skärptes uppmärksamheten och barnen hittade ord i saker vi pratade om som de hörde började på B. Barnens olika intresse och erfarenhet av bokstavsarbete, att skriva och att läsa skapar en fin gemenskap där de kan bidra med olika saker och kan lära av varandra.

Ur lådan plockades också fram en Ballongubbe.

Berätta för den du läser veckobrevet med vad en Ballonggubbe är och hur din ser ut.

Barnens uppgift i rutan i ABC-boken blev att rita hur de ville att sin Ballonggubbe skulle se ut.

 

Ballonggubbarna

Under veckan har alla blivit klara med sina ballonggubbar. Dessa härliga små kompisar behövs hanteras varsamt och fastän de ser ut som en boll kan de varken rullas, sparkas eller jongleras med. Inte heller kan man klämma den hårt. (Efter två potatismjölsexplosioner lärde vi oss av våra misstag och använde sedan två ballonger till varje ballonggubbe…)

img_3825-jpg               img_3839-jpg               img_3836-jpg


Vi ser att de allteftersom blir besjälade; de pratar med varandra, får namn och behöver ju nu någonstans att bo. Därför efterlyser vi skokartonger till detta projekt. Ta gärna med under nästa vecka om ni har möjlighet.

Ballonggubbarnas skolfotografering:

img_3854-jpg      img_3859-jpg

 

Matematik

Dagligen vid samlingen använder vi oss av räkneramsan för att se hur många som är här. Vi skriver siffror och antal. Vi använder oss av problemlösning då vi tittar på hur många som saknas, hur många som är här, hur många vi blir då det kommer in en till i rummet osv. Barnen bekantar sig med addition och subtraktion och får dela med sig av hur de tänkte för att komma fram till sitt svar.

 

Sommaruppgifterna

img_3829-jpg

Nu har vi lyssnat på barnens fina presentationer av sina sommaruppgifter. Barnen har parallellt arbetat i ateljén med att måla sina sommaruppgifter och deras alster sitter uppe på väggarna mellan Röd och Grön, tillsammans med dokumentationerna av deras presentationer.

Barnens frågor och hypoteser kommer vi att arbeta med under deras år här på Pluto, framförallt då de har natur.

 

 

 

Nix- Charon- Hydra

Nu har barnen varit första gången i sin tolvgrupp. Här kommer några tankar från barnen:

-Såg på film om sax. Och vi fick testa att dra istället, och sen fick vi använda saxen istället. Man klipper finare med saxen.

-Jag badad, vi hoppade i vattnet från kanten och simmade sen under en ring.

-Lekt, dramalek, vi lekte restaurang, vi var kockar och så lekte vi Pomperipossa och hunden och benet.

-Badat, vi hoppade i hoppringar och vi fick simma under vattnet och hålla i platter och en sån där korv. Och vi fick hålla i en stång och öva simtagen.

-Jag har badat, vi simmade med flytkorv och så simmade vi i rockringar.

-Vi badade bastu och duschade.

-Tittade på film, de fick använda knivar till sax.

-Vi lekte Pomperipossa, den tyckte jag var jättekul.

-Vi kollade hur det skulle vara om det inte fanns saxar. Vi fick testa att riva utan sax och det var jättesvårt. Vi fick klippa också och försöka följa en linje.

-Jag var på badhuset. Det roligaste var när vi fick hoppa i ringen.

-Jag tyckte det var roligast att leka Pomperipossa och Hunden och benet. Och sen när vi fick leka här med alla sakerna.

-Det var roligt att titta på filmen om saxen och att leka Kims lek.

-Det kändes bra, vi lekte Hunden och benet.

 

Idrott-natur-språkarbete

Tisdagar och torsdagar kommer barnen att alternera mellan dessa aktiviteter varannan vecka.

Ena veckan-  tisdagar har Röd språkarbete och Grön natur

torsdagar har  Röd idrott och Grön språkarbete

Andra veckan-  tisdagar har Grön språkarbete och Röd natur

torsdagar har Grön idrott och Röd språkarbete

Vi ber er ta hit en namnmärkt vattenflaska som kan stanna på deras hylla from måndag. Denna har barnen på skolan under dagen men vi tänker oss också att den kan följa med till idrotten och till skogen eller vid promenader på skolans område, då vi har natur.

Barnen behöver inte ha med sig någonting extra dessa dagar. De har idrott barfota i sina vanliga kläder. Tänk däremot gärna på att de dessa dagar har kläder som är lätta att röra sig i. Barnen har på sig kläder efter väder då vi har natur, men det gäller ju varje dag eftersom vi är ute på raster minst två gånger om dagen.

 

Skola-hem

Vi har nu snart mött er alla på lära-känna-samtalen som är höstens utvecklingssamtal.

Vi har höstens föräldramöte ons 28/9 kl.18-20.

Vi bjuder in er till ett utvecklingssamtal i början av vårterminen och vi avslutar vårterminen med en gemensam pick-nick som samtidigt är Plutos egna sommaravslutning, eftersom skolans sommaravslutning sker gemensamt i amfiteatern.

Däremellan möts vi ofta vid hämtning och lämning och vi välkomnar att ni mailar oss på pluto.personal@lemshaga.se , alternativt ringer oss på nr. 08-58631310 med frågor och funderingar, litet som stort.

VIKTIGT: Vi ber er gå in på Schoolsoft och läsa om förhållningsreglerna som gäller vid Lämshagavägen, dvs vägen ner till skolans parkering mm.

Frukt/grönsak: Barnen får gärna ta med sig en frukt eller grönsak som de får äta då de vill, någon gång efter mellanmålet. Är de ute får de sitta stilla och äta på bänken utanför ytterdörren. Inomhus får de sitta stilla och äta vid det lilla ”fruktbordet”.

 

Nästa vecka:

Måndag:

Tisdag: Röd har språkarbete. Grön har natur utomhus.

Onsdag:

Torsdag: Grön har språkarbete. Röd har idrott.

Fredag: Nix har dramalek. Charon har simskola. Hydra har teknik.

img_3851-jpg

 

Här är en bild på en padda som en Plutokompis hittade uppe vid stenmuren. Grodor och paddor har vi lärt oss mycket om genom barnens sommaruppgifter och här fick de tillfälle att dela med sig av sina kunskaper.

Trevlig helg,

hälsningar Plutos pedagoger

2 kommentarer

  • Tack för ett bra brev. Bra att läsa tillsammans med sitt barn då man får höra lite kommentarer under tiden man läser brevet. /Melker & Elliot G

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']