Pluto veckobrev v. 37

Hej alla Plutofamiljer!

Den här veckan har vi startat idrott, natur och språkarbete. Som ni kunde läsa i förra veckobrevet är det tisdagar och torsdagar vi arbetar med detta.

Idrott

I torsdags var det dags för den röda gruppen att ha idrott. Vi började med en lek tillsammans ute på gräsmattan på andra sidan Mellangården. Leken heter Sura ägget. Kommer du ihåg hur leken gick till?

img_1539  img_1540

Vi gick sedan till gymnastiksalen och bekantade oss med miljön där inne. Maria berättade vad vi måste tänka på när vi är där, tex att vi inte använder redskapen om de inte ingår i lekar eller de redskapsbanor som vi bygger upp.

Varje lektion börjar med att vi samlas i mitten av salen för att värma upp kroppen så vi blir mjuka och smidiga innan vi fortsätter med andra aktiviteter. Den här gången lekte vi lekar och provade på att göra roliga saker med den stora fallskärmen.

Natur

Barnen i den gröna gruppen besökte tillsammans med Anna och Maria Plutos Naturruta för första gången i tisdags. Den här platsen ligger en liten bit upp i skogen bakom skolan och hit kommer vi att gå då och då för att bland annat utforska naturens förändringar under Plutoåret. Den här första gången fick barnen knyta an till platsen genom att sitta ner en stund och tysta uppleva den med hjälp av sina fem sinnen – syn, hörsel, lukt, känsel, smak.

img_2405

Det smakar gräs och så låter fåglarna. Utanför rutan såg jag bryggor och lådor. Jag såg en nyckelpiga som satt på ett grässtrå. Det luktar gräs och så finns det stora pinnar. Jag hör en talgoxe som trampar. Det luktar bajs.  Jag hör ett plan. Jag har hört att en kotte har ramlat ner. Jag ser träd, det är det enda som finns här. Jag hör fågelkvitter och så känner jag en dyna. Jag känner solens strålar som värmer mig, jag har hört olika sorters fåglar, jag ser massa barn och olika sorters träd och jag ser att det är grönt.

img_2395 img_2388 img_2406

Vi hann även besöka en annan plats längre upp i skogen där vi lekte en stund. Den här platsen kommer vi också att återvända till. Kommer du ihåg vad platsen heter?  Vad lekte du?

Språkarbete

I språkarbetet på tisdagar och torsdagar arbetar vi med olika texter ur boken Lyckostjärnan för att öka barnens läsförståelse. Barnen har en egen arbetsbok som också heter Lyckostjärnan där det finns olika övningar som är kopplade till varje textavsnitt. Den här veckan läste Malin berättelsen Grannarna. Den handlade om Cesar och hans morfar. Kommer du ihåg något som Cesars morfar tyckte om?

img_2432

Matematik

Vi har i veckan öppnat upp ett samtal om matematik i ett vidare perspektiv och tillsammans funderat utifrån frågeställningen Vad tänker du på när du tänker på matematik?

Rastlekar

Varje lunchrast runt 11.30 kommer några Saturnusbarn (3:an) och leker lekar med Plutobarnen. Det är ett bra tillfälle att lära känna de lite äldre barnen. De tycker det är  roligt att få extra ansvar och leda lekar för de yngsta barnen i Mellangården. Den här veckan har de bland annat fått prova på att leka Pepparkakskull, Under hökens vida vingar och Banankull. Var du med i några andra lekar?

img_2427  img_2415

Skola-hem

Föräldrakoordinatorer

Vi vill redan nu informera om att Pluto behöver två föräldrar som vill engagera sig i arbetet som koordinatorer i skolans koordinatorgrupp och därmed representera Plutos föräldragrupp under detta läsår. Det första mötet är den 5/10. Läs mer i bifogad fil.

foraldrakoordinator

Hälsobesök i F-klass

Gå in på schoolsoft och läs information inför skolläkarbesöket från vår skolsköterska Judith Johansson.

Vattenflaska

Vi påminner om vikten av att ha en vattenflaska på hyllan i kapprummet. Den används flitigt nu när det är varmt ute men behövs även under idrottslektioner och utevistelse när vi har Natur.

Skokartong

Vi efterlyser fortfarande skokartonger för nästkommande projekt.

Blänkare

Föräldramöte på Pluto onsdagen den 28 september kl 18.00-20.00.

Nästa vecka

Måndag: Veckans bokstav

Tisdag: Grön har språkarbete / Röd har natur utomhus

Onsdag:

Torsdag: Röd har språkarbete / Grön har idrott

Fredag: Nix har dramalek. Charon har simskola. Hydra har teknik.

Plutos pedagoger önskar alla familjer en trevlig helg!

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']