Plutos veckobrev v.11

Hej alla Plutofamiljer!

Normer och värden/Ansvar och inflytande/Kunskaper

Kompisprat

Den här veckan har vi pratat om hur vi tycker att en bra kompis ska vara. Vi gjorde en övning tillsammans där vi fick berätta likheter och skillnader på två äpplen. Vi kunde konstatera att äpplena såg ganska lika ut på utsidan. Sedan skickades ett äpple i taget runt i ringen och till det första äpplet skulle vi säga det absolut snällaste vi kunde tänka på. Det andra äpplet skulle vi tvärtom säga saker som absolut inte var snälla. Sedan delade vi de båda äpplena. Det blev då tydligt att det äpplet som vi inte var snälla mot var brunt på insidan medan det vi varit snälla mot var fint och färskt. Vi drog parallellen till oss människor, att vi också blir lite “bruna” (som äpplet) på insidan ifall någon säger något dumt till oss. Vi kan säga förlåt, men vi kan aldrig ta tillbaka något vi sagt till någon. Så det är viktigt att vi är snälla kompisar och tänker på vad vi säger till varandra.

 

 

Svenska

Vi har så klart arbetat med veckans bokstav och nu kommit fram till den allra sista av våra 29 bokstäver i alfabetet, Öö. Detta ska vi fira på tisdag och då vill vi att barnen tar med sig en sak som börjar på förnamnets första bokstav, t.ex Anna tar med sig en ask. Saken ska få plats på kapprumshyllan.

I tisdags förvandlades klassrummen till två tidningsredaktioner med många flitiga skribenter. Vi pratade om vad en tidning är och vad olika tidningar kan innehålla. Uppgiften blev sedan att göra sin egen sida till Plutos gemensamma tidning och den skulle handla om “mig själv”. Barnen klippte ut bilder från olika tidningar, klistrade in och skrev en text till. Vilka bilder klistrade du in på din sida?

 

 

Matematik

Den här veckan har vi börjat arbeta med mönster i matematiken. Målet är bl.a att förstå vad ett mönster är och att lära sig upptäcka, beskriva och fortsätta ett mönster.

Vi började med att fundera över och beskriva begreppet mönster. Så här sa en plutokompis så klokt: “nåt som upprepas flera gånger”

Vi byggde egna mönster med hjälp av mattekuberna och färglade dem sedan i mönsterraderna. När man säger mönstret högt för sig själv blir det lättare att komma ihåg det när man arbetar med det (svart, röd, svart, röd). Vi upptäckte också att det blir svårt att få till flera upprepningar i mönstret om det är för många färger i den första mönsterdelen.

Sedan gjorde vi egna armband och uppgiften var förstås att skapa ett mönster som upprepade sig.

  

 

 

Måleri

På fritidseftermiddagarna målar vi vinterbilder kopplade till våra tidigare samtal om årstiden vinter. Barnen har resonerat och reflekterat i samlingar utifrån frågeställningen – Vad tänker du på när du hör ordet vinter? Dessa tankar ligger till grund för vad de sedan väljer att måla. Texten till målningen skriver barnen helt själva eller med viss hjälp.

    

  

 

 

Skola och hem

 

Fritids

Snart är det Påsklov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00.
Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.

 

Trevlig helg!

/plutopedagogerna

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']